Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

‘Hiçbir zaman iktidarla anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız’

by aktifhabercom
October 8, 2021
‘Hiçbir zaman iktidarla anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Mozambik’te yaşayan avukat Emre Çınar, Ankara’nın talebiyle gözaltına alındı

Mozambik’te yaşayan avukat Emre Çınar, Ankara’nın talebiyle gözaltına alındı

December 31, 2025
5.1k
Türkiye, Çin vatandaşlarına vizeyi kaldırdı

Türkiye, Çin vatandaşlarına vizeyi kaldırdı

December 31, 2025
5.1k

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin düzenlediği “Büyük Nakliye Buluşması” için geldiği Mersin’de bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te grubu bulunan partilere yeni Anayasa metinlerini hazırlamak ve görüşmek için yaptığı çağrıya, ““Biz, hiçbir zaman iktidarla bir anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız. Oturduğunuz andan itibaren otoriter yönetime meşruiyet kazandırmış oluyorsunuz. Onların bizimle oturup anayasa değişikliğini görüşebilmeleri için önce iradelerini kamuoyuna deklare etmeleri lazım.” dedi.

‘İKTİDARDAN GİTMEMEK İÇİN HER YOLU DENEYCEKTİR’


CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın tartışma yaratan, “Dur bakalım daha başınıza neler gelecek” ifadesini, “Çok tehlikeli bir cümle” olarak değerlendirdi. “Gerilimden kaçınmak lazım. Karşı taraf gerilimi tırmandıracaktır. Çok daha sert bir ortamda siyaset yapmayı nasıl sağlayabiliriz, onun arayışına girecektir ama ben şundan eminim eğer iş belli grupların ellerine silah alıp, belli kişileri öldürme yoluna gitmezlerse, bir gerilim olmaz. Siyasi cinayetler… Böyle kaygılarım var. Erdoğan’ın bizzat kendi ifadeleridir. ‘Dur bakalım daha başınıza neler gelecek’ dedi” diyen Kılıçdaroğlu, “Erdoğan iktidardan gitmemek için her yolu deneyecektir. İşin Türkçesi bu. Gitmemek için her yolu deneyecektir. Çünkü iktidardan gitmenin kendisi için maliyetinin ne kadar ağır olduğunu görüyor” diye konuştu.

‘VAR OLAN SİSTEM DEVAM EDECEKSE ROL ÇALARAK YENİ ANAYAS NİYE İSTİYORLAR’

iktidarın “Yeni anayasa yapalım” teklifini değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Erdoğan gerçeklerden koptu, gerçeklerin dışında. Etrafındaki insanlara yasal olan, olmayan talimatı verebiliyor. Onların Erdoğan’a itiraz etme hakları ve yetkileri yok. Erdoğan, ‘var olan sisteme devam edeceğim’ diyor. O zaman şu soruyu sormak lazım: Var olan sistem devam edecekse, niye rol çalıp yeni bir anayasa yazalım diyorlar? Var olan anayasa askıda, hukuk sistemi askıda. Bunun neresini değiştirecekler doğrusu ben de merak ediyorum” diye değerlendirdi.

“Toplumun gündeminde anayasa yok, ekonomi var, işsizlik var, açlık var, yoksulluk var”

Kılıçdaroğlu, bu teklifin arkasındaki niyete ilişkin de, “Toplumun gündeminde anayasa yok. Onun gündeminde ekonomi var, işsizlik var, açlık var, yoksulluk var, geçinememek var, asgari ücret var, açlık sınırı var. Toplumun gündeminde görünen acı tablo maalesef bu. Bunun görüşülmesini, tartışılmasını engellemek istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÖNCE PARLAMENTER SİSTEME GEÇMEMİZ LAZIM’

Kılıçdaroğlu, “Biz, güçlendirilmiş parlamenter sistem derken, sadece parlamentonun güçlenmesini değil, milletvekilleri üzerindeki vesayeti de kaldırmak istiyoruz. Hukuk sisteminin darbe hukukundan arınması gerekir diyoruz” dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bütün kesimlerin bir masaya oturup bir anayasa yazmaya ihtiyaçları var ama bu birdenbire olacak şey değil. Bunun için önce bir parlamenter sisteme geçmemiz lazım. Var olan gerilimleri düşürmemiz lazım. Toplumun her kesiminin masanın etrafında oturup düşüncesini özgürce söyleyebileceği bir atmosferi yaratmamız lazım. Ondan sonra oturur anayasa değişikliği yapılır. Ama şimdi toplum bu kadar gerginken, gerilim içindeyken, önce bu gerilimi düşürecek yasal düzenlemeler yapmamız lazım.”

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İKTİDARLA MASAYA OTURMAYACAĞIZ’

Kılıçdaroğlu, “Anayasa değişikliği için AKP ile bir araya gelebilir misiniz” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Biz, hiçbir zaman iktidarla bir anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız. Oturduğunuz andan itibaren otoriter yönetime meşruiyet kazandırmış oluyorsunuz. Onların bizimle oturup anayasa değişikliğini görüşebilmeleri için önce iradelerini kamuoyuna deklare etmeleri lazım. ‘Biz bu sistemden rahatsızız. Bu sistem Türkiye’ye büyük zararlar verdi, biz bunu gördük, yaşadık ve biz bunu bitirmek istiyoruz. Gelin, destek verin, sizin taleplerinizi de dikkate alarak bir anayasa değişikliği yapalım’ derlerse, bunu anlarım. Ama onlar, ‘Beyler buyurun anayasa değişikliğini görüşelim’ diyorlar. Bu doğru değil. Topluma, bizim düşüncelerimize zarar veririz Biz, Anayasa görüşmelerine katılmayacağız. Diğer siyasi partiler katılır mı onları kendilerine sormak lazım. CHP olarak o masada biz olmayacağız.”

‘İKTİDARDAN GİDECEKLERİNİ GÖRDÜLER’

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın da, ekibinin de artık iktidardan gideceklerini gördüğünü savunarak, bu tespitinin gerekçesini şöyle açıkladı:

“Bir soygun düzeninin son aşamasındayız ama ne yaparlarsa yapsınlar gidecekler. Kalma şansları yok. Çünkü sokaktaki vatandaş sonunda gerçekleri görüyor. ‘Erdoğan gitsin de ne olursa olsun’ demek çok tehlikeli bir davranış olur. Biz ne yapacağımızı kamuoyu ile paylaşmak zorundayız. Bugün Millet İttifakı’nın aktörleri, güçlendirilmiş parlamenter sistemde ne anladıklarını oturup kendi mutfaklarında çalıştı. Ortak çalışmalara son şekli verildikten sonra altını imzalayıp özeti kamuoyuna açıklanacaktır. Burada önemli olan, ilkeleri belirlemek. İlkeler konusunda uzlaşırsak, o ilkelerin yasa maddesine dönüştürülmesi kolay olur. Ortak dil geliştirerek bizim siyasi tarihimiz, demokrasimiz açısından da bana göre çok değerli bir oluşum.”

‘CUMHURBAŞKANI ADAYINI BELİRLERKEN BİRARAYA GELİP KONUŞMAMIZ LAZIM’

Kılıçdaroğlu, hedeflerinin gerçek anlamda çağdaş, demokratik sistem getirmek olduğunu, bu sistemde herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı duyulacağını, kimsenin kimliğinden, inancından veya yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmeyeceğini belirtti. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Biz, demokrasiyi savunuyorsak cumhurbaşkanı adayını belirlerken bir araya gelip, oturup konuşmamız lazım. Artı, seçimden sonra ne yapacağımızı da oturup konuşmamız lazım. Yani biz seçimi kazanıp, ülke yönetiminde söz sahibi olduğumuzda, atacağımız her adımı bugünden planlamamız lazım. Atacağımız her adımı da şimdiden çalışıyoruz. Ülkenin beklemeye tahammülü yok. Bugünden hazırlığımızı yapmak zorundayız. Her parti doğal olarak bu çalışmayı yapmalı. Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin bütün çalışmaları yapabilecek iyi kadroları var.”

‘ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI İÇİN YSK’DEN RET ÇIKMAZ’

CHP lideri, Erdoğan’ın aday olamayacağına ilişkin hukuki itirazlar olduğunun hatırlatılması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“YSK’nın Erdoğan’ın adaylığını reddeceğini düşünmüyorum. Tam tersine, ‘Hikmet buyurdunuz, zaten adaysınız, bana sormaya gerek bile yoktur’ diyecektir. Çünkü aynı zarfa konan 4 tane pusuladan 3’ünü meşru, 1’ini gayrimeşru gören bir anlayışın, Erdoğan’a karşı çıkacağını hiç sanmıyorum. Erdoğan ister 5 sefer, ister 50 sefer aday olabilir ama artık o da, ekibi de biliyor ki gidecekler.”

‘ERDOĞAN GERİLİM ÇIKARARAK SEÇİME GİTMEK İSTİYOR’

Ülkemizde gerilim konusunda büyük endişeler duyduğunu, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın gerilim doruk noktasına çıkardıktan sonra seçime gitmek istediğini, böylece geniş kitlelerin var olan yönetim etrafında konuşlanmasını sağlayacağını öne süren Kılıçdaroğlu şu uyarıda bulundu:

“Biz ise eğer mantıklı davranırsak, bu gerilimden olabildiğince uzak durmamız lazım. Ben bütün milletvekili arkadaşlarıma, il başkanlarına sakin olmalarını, sokağa inmemelerini söylüyorum. Benim gördüğüm kadarıyla ittifakı oluşturan diğer partilerin liderleri de istemiyor. Bunu kendi aramızda da ifade ediyoruz. Gerilimden kaçınmak lazım. Karşı taraf gerilimi tırmandıracaktır.

Çok daha sert bir ortamda siyaset yapmayı nasıl sağlayabiliriz, onun arayışına girecektir ama ben şundan eminim eğer iş belli grupların ellerine silah alıp, belli kişileri öldürme yoluna gitmezlerse, bir gerilim olmaz. Bütün tahriklere rağmen bir gerilim olmaz. Umarım öyle bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz. Siyasi cinayetler… Böyle kaygılarım var. Erdoğan’ın bizzat kendi ifadeleridir. ‘Dur bakalım daha başınıza neler gelecek’ dedi.

‘İKTİDARDAN GİTMEMEK İÇİN HER YOLU DENEYECEKTİR’

Bunu sıradan bir insan söylemiyor. Yani ben söylesem diyecekler muhalefet söyledi. Bir başka siyasi parti söylese, deriz ki o siyasi parti. Bir sivil toplum örgütü onu da der ama ülkeyi yöneten ve devletin bütün güçleri elinde olan bir insan bunu söylüyorsa, çok tehlikeli bir cümle. Yani ben önümüzdeki süreçte ‘Durun bakalım, daha ben başınıza neler getireceğim, daha siz işin, yolun başındasınız’ diyor. Açıkça tehdit ediyor. Erdoğan iktidardan gitmemek için her yolu deneyecektir. İşin Türkçesi bu. Gitmemek için her yolu deneyecektir. Çünkü iktidardan gitmenin kendisi için maliyetinin ne kadar ağır olduğunu görüyor.”

ShareTweet
Previous Post

Ablası Emine Erdem: Sadece Ayşe değil, bütün aile infaz ediliyor

Next Post

İmamoğlu’na ilginç soru! Erdoğan arasa, ona ne söylersiniz?

İLGİLİHABERLER

Mozambik’te yaşayan avukat Emre Çınar, Ankara’nın talebiyle gözaltına alındı
GÜNDEM

Mozambik’te yaşayan avukat Emre Çınar, Ankara’nın talebiyle gözaltına alındı

December 31, 2025
5.1k
Türkiye, Çin vatandaşlarına vizeyi kaldırdı
GÜNDEM

Türkiye, Çin vatandaşlarına vizeyi kaldırdı

December 31, 2025
5.1k
Yurt dışı çıkış harcı bin 250 TL oldu
GÜNDEM

Yurt dışı çıkış harcı bin 250 TL oldu

December 31, 2025
5.1k
Artvin’de üç çoban çığ altında kaldı
GÜNDEM

Artvin’de üç çoban çığ altında kaldı

December 31, 2025
5k
Aralarında Kasım Garipoğlu ve Mert Vidinli’nin de olduğu 7 kişinin mal varlığına el konuldu
GÜNDEM

Aralarında Kasım Garipoğlu ve Mert Vidinli’nin de olduğu 7 kişinin mal varlığına el konuldu

December 31, 2025
5.1k
Otizmli öğrenciyi merdivenden iten okul müdürü için tahliye kararı
GÜNDEM

Otizmli öğrenciyi merdivenden iten okul müdürü için tahliye kararı

December 31, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Galata’daki Bilal Erdoğan’ın etkinliğine Hakan Fidan katılmadı

Galata’daki Bilal Erdoğan’ın etkinliğine Hakan Fidan katılmadı

January 1, 2026
5k
O villada her hafta parti oluyormuş: Uyuşturucu soruşturmasında itiraflar peş peşe geldi

O villada her hafta parti oluyormuş: Uyuşturucu soruşturmasında itiraflar peş peşe geldi

January 1, 2026
5k
Hacıosmanoğlu söyledi: Bahis skandalında tsunami etkisi yaratacak iddia

Hacıosmanoğlu söyledi: Bahis skandalında tsunami etkisi yaratacak iddia

January 1, 2026
5k
“Tanrı’yla pazarlık edip” Büyük Tufan’ı erteletmişti; Ebo Noah gözaltına alındı

“Tanrı’yla pazarlık edip” Büyük Tufan’ı erteletmişti; Ebo Noah gözaltına alındı

January 1, 2026
5k
Kayyım yaşlılar ve engelliler için olan o hizmeti kaldırdı

Kayyım yaşlılar ve engelliler için olan o hizmeti kaldırdı

January 1, 2026
5k
Uyuşturucu testi pozitif çıkan Yusuf Güney’den flaş çıkış: “Her şeyi anlatacağım”

Uyuşturucu testi pozitif çıkan Yusuf Güney’den flaş çıkış: “Her şeyi anlatacağım”

January 1, 2026
5k
Apple’ın “elma” itirazı mahkemeye taşındı; Türk firma ismini değiştirdi

Apple’ın “elma” itirazı mahkemeye taşındı; Türk firma ismini değiştirdi

January 1, 2026
5k
Rusya: Ukrayna’nın Herson’daki kafeye İHA’lı saldırısında 20’den fazla kişi öldü, 50 kişi yaralandı

Rusya: Ukrayna’nın Herson’daki kafeye İHA’lı saldırısında 20’den fazla kişi öldü, 50 kişi yaralandı

January 1, 2026
5k
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: ‘Barış anlaşması yüzde 90 hazır’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: ‘Barış anlaşması yüzde 90 hazır’

January 1, 2026
5k
Zohran Mamdani resmen New York Belediye Başkanı: Eski bir metro istasyonunda Kuran’a el basarak yemin etti

Zohran Mamdani resmen New York Belediye Başkanı: Eski bir metro istasyonunda Kuran’a el basarak yemin etti

January 1, 2026
5k
Gazeteci Hüseyin Aykol yaşamını yitirdi

Gazeteci Hüseyin Aykol yaşamını yitirdi

January 1, 2026
5k
Papa 14. Leo’dan 2026 yılı mesajı: Roma yabancılara kucak açmalı

Papa 14. Leo’dan 2026 yılı mesajı: Roma yabancılara kucak açmalı

January 1, 2026
5k
Eski milli futbolcu Gökmen Özdenak hayatını kaybetti

Eski milli futbolcu Gökmen Özdenak hayatını kaybetti

December 31, 2025
5.1k
Artvin’de üç çoban çığ altında kaldı

Artvin’de üç çoban çığ altında kaldı

December 31, 2025
5k
Real Madrid’de Kylian Mbappe sakatlandı

Real Madrid’de Kylian Mbappe sakatlandı

December 31, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.