Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

11 belediye başkanından iktidara çağrı: THK uçaklarını aktif hale getirmeye hazırız

by aktifhabercom
August 3, 2021
11 belediye başkanından iktidara çağrı: THK uçaklarını aktif hale getirmeye hazırız
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?

November 19, 2025
5k
‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı

‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı

November 19, 2025
5k

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, THK’deki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduklarını duyurdu.


Başkanlar, “Yetkili kurumlar tarafından izin verilmesi halinde, 11 Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını, gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımına sunacağımızı da beyan ederiz” ifadelerini kullandı.

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, Türkiye’nin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşan orman yangınlarını ele alan çevrimiçi toplantı gerçekleştirdi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da katıldığı toplantıda; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş hazır bulundu.

Açıklamada, “Belediyelerimize duyulan güven nedeniyle yapılan yardımlara, kimi yerlerde el konulması da kabul edilebilir bir durum değildir” denildi.

Başkanların toplantıda aldığı kararlara göre, kurulacak ortak bir komite ile yanan alanların tespiti yapılacak. Alanında uzman kişilerden bir Bilim Kurulu oluşturulacak.

8 GÜNDEM MADDESİ BELİRLENDİ

Başkanlar, toplantı sonunda ortak basın bildirisine imza attı. Ortak açıklama şöyle:

“11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, 12’nci kez gerçekleştirdiğimiz toplantıda, gündemimiz, elbette ki ülkemizde devam eden ve büyük üzüntü duyduğumuz yangınlar oldu. Çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz toplantıdan çıkan aşağıdaki kararları, kamuoyuyla paylaşırız:

1- Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan kadim kurumumuz Türk Hava Kurumu’na yönelik küçültücü tüm girişimlerden büyük üzüntü duyduğumuzu ve kuruma yönelik bazı ifadeleri ayıpladığımızı belirtiriz. Ülkemize büyük hizmetleri olmuş olan bu kurumumuzdaki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini, 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak karşılamaya hazır olduğumuzun altını çizeriz. Yetkili kurumlar tarafından izin verilmesi halinde 11 Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımına sunacağımızı da beyan ederiz. THK ile iş birliği yapılarak elindeki envanterin belediyelerimiz tarafından kullanımı da sürekli hale getirilecektir.

“BELEDİYELERİN SUÇLANMASI AKLA VE İZANA AYKIRI”

2- Yangınların ormanlık alanlardan, yerleşim birimlerine doğru ulaştığı bilgisi gün gibi ortadayken, yetki ve sorumluluk makamında bulunan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin sözde ‘siyasetten ari’ diyerek belediyelere yönelik yaptığı suçlayıcı açıklamaları yüce Türk milletinin vicdanına havale ediyoruz. Ormanlık alanlarda kontrol altına alınamadığı için yerleşim birimlerine ulaşan yangınlarla mücadelede, belediyelerin suçlanması akla ve izana, üstelik görev tanımına da aykırıdır. Sayın Bakan’a hatırlatmak isteriz ki, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi açıkça belirtilmiştir. Buna göre ‘Ormanların geliştirilmesi, usulsüz ve kanunsuz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara, muhtelif zararlılara karşı korunması ve gerekli kontrolleri sağlamak” görevi bakanlığa ve Orman Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. Hal böyleyken bu hassas günlerde gündem değiştirmek ve sorumluluklarını başkalarına yüklemek adına yapılan bu tip suçlayıcı ifadeler, yangınla cansiperane mücadele eden itfaiyecilerimizi, sağlık personelimizi ve bizleri derinden yaralamıştır. Yetki ve sorumluluk makamında oturanların böylesine hassas dönemlerde tüm kelimelerini, tüm cümlelerini ölçüp biçerek hassasiyetle dile getirmesini beklemek en tabi hakkımızdır.

“YARDIMLARA EL KONULMASI KABUL EDİLEMEZ”

3- Ne yazık ki, ülkenin pek çok yerinde görülen ve hepimizi üzüntüye boğan yangınlarla mücadelede dahi, siyasetin sahaya indiğini ve bütüncül mücadeleye gölge düşürdüğünü üzülerek gözlemlemekteyiz. İktidar partisinin il ve ilçe başkanları dahi süreçlere dahil edilirken, başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, yangın mahallindeki ilçe belediyelerimiz kriz yönetim süreçlerinden dışlanmak istenmektedir. Öte yandan, belediyelerimize duyulan güven nedeniyle yapılan yardımlara, kimi yerlerde el konulması da kabul edilebilir bir durum değildir. ‘Sen yaptın, ben yaptım’ kavgasına girmeden, toplumumuzun her bir ferdini derinden üzen yangınlarla mücadelede, siyasi saiklerle yapılan ayrımcılıkların bir an evvel ortadan kaldırılması gerekmektedir.

“ORTAK KOMİTE KURUP, YANAN ALANLARIN TESPİTİNİ YAPACAĞIZ”

4- Kamuoyuna duyurmak isteriz ki; 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, kuracağımız ortak bir komite ile yanan alanların tespitini yapacak ve gün be gün bu alanların yeniden orman vasfını kazanması için takipçisi olacağız. Yanan alanlara yönelik daha önce örnekleri olduğu gibi, yapılacak tüm imar girişimlerinden kamuoyunu haberdar edecek ve bu yönde atılacak adımların hukuk yoluyla engellemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

BİLİM KURULU OLUŞTURULACAK

5- 11 Büyükşehir Belediyesi olarak; alanında uzman kişilerden bir Bilim Kurulu oluşturacağız. Bilim Kurulu, ağaçlandırma tekniklerinden, yangın takip süreçlerine kadar pek çok alanda çalışacak. Sadece yangınlar değil sel, hortum vb. iklim krizinin tüm etkileri konusunda bilimsel görüş hazırlayacak. Kurulun görüş ve önerilerini rapor haline getirip ilgili kurumlarımız ve kamuoyu ile paylaşacağız.

“İHMALİ OLANLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

6- 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak; milletimiz adına takipçisi olacağımız bir beklentimiz daha var. Büyük miktarda orman alanlarımızı kaybettiğimiz yangınlarla mücadelede, sorumluluk sahibi kişi ve kurumların herhangi bir ihmalinin olup olmadığının sağlıklı bir şekilde tespiti gerekmektedir. Bu vesile ile ülkemizde derin bir acıya neden olan bu yangınlarla ilgili bir soruşturma açılmasını ve sonucunun kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep ediyoruz.

“YENİ KANUNUN ORMANLARIN YÖZÖLÇÜMÜNE ETKİSİ NE OLACAK?”

7- Orman yangınları hızla devam etmekteyken, 28 Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan ve orman alanlarının kullanımı üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na birçok yeni yetki tanıyan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, orman alanlarımızın yüzölçümünü azaltıp azaltmayacağına dair resmi bir açıklama talep ediyoruz.

YANGINLA MÜCADELE EDENLERE ÖZEL TEŞEKKÜR

8- Başta orman teşkilatına, yangınla mücadele eden hava ve kara unsurlarına, ayrım yapmaksızın Türkiye’nin her yerinden yangınla mücadeleye gelen itfaiye, sağlık ve veteriner ekiplerine şükranlarımızı sunarız. Yöre halkımıza ve tatil yaparken yangına yakalanan yurttaşlarımıza hem verdikleri mücadele hem de ekiplere sundukları katkılar için 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak minnettarız.”

ShareTweet
Previous Post

AKP’li Öntaş: Kuş cennetindeki yangını kuş çıkardı

Next Post

Babacan: Cumhurbaşkanlığı filosundaki en küçük uçakla 10 tane söndürme uçağı alınabiliyor

İLGİLİHABERLER

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?
GÜNDEM

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?

November 19, 2025
5k
‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı
GÜNDEM

‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı

November 19, 2025
5k
Cem Küçük’ten İBB iddianamesiyle ilgili ‘yalan söyledim’ itirafı
GÜNDEM

Cem Küçük’ten İBB iddianamesiyle ilgili ‘yalan söyledim’ itirafı

November 19, 2025
5.1k
İstanbul Valiliği işletmelere 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı şartı getirdi
GÜNDEM

İstanbul Valiliği işletmelere 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı şartı getirdi

November 19, 2025
5k
Ziyaret sonrası Bülent Arınç açıkladı: “Demirtaş’tan Erdoğan’la görüşme talebi” iddiası
GÜNDEM

Ziyaret sonrası Bülent Arınç açıkladı: “Demirtaş’tan Erdoğan’la görüşme talebi” iddiası

November 19, 2025
5k
Greenpeace davayı kazandı: Tarım Bakanlığı pestisit analizlerini paylaşmak zorunda
GÜNDEM

Greenpeace davayı kazandı: Tarım Bakanlığı pestisit analizlerini paylaşmak zorunda

November 18, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Dünyaca ünlü şirketten Kerem Aktürkoğlu’na dava

Dünyaca ünlü şirketten Kerem Aktürkoğlu’na dava

November 20, 2025
5k
Sözcü yazarı Emin Çölaşan, villasıyla gündeme gelen AKP’li ismi yazdı: Her iktidar döneminde forsu yerindeydi

Sözcü yazarı Emin Çölaşan, villasıyla gündeme gelen AKP’li ismi yazdı: Her iktidar döneminde forsu yerindeydi

November 20, 2025
5k
Büyükçekmece’de makas atan sürücü kazaya neden oldu: 6 aylık bebek hayatını kaybetti

Büyükçekmece’de makas atan sürücü kazaya neden oldu: 6 aylık bebek hayatını kaybetti

November 20, 2025
5k
İstanbul’da şüpheli çocuk ölümü: Annesinin evde baygın bulduğu çocuk hastanede öldü

İstanbul’da şüpheli çocuk ölümü: Annesinin evde baygın bulduğu çocuk hastanede öldü

November 20, 2025
5k
Galatasaray’da Osimhen’in sahalara döneceği maç belli oldu

Galatasaray’da Osimhen’in sahalara döneceği maç belli oldu

November 20, 2025
5k
Erdoğan’ın başdanışmanı affını talep etti

Erdoğan’ın başdanışmanı affını talep etti

November 20, 2025
5k
Milli Takım’a 260 bin Euro’luk hırsızlık şoku

Milli Takım’a 260 bin Euro’luk hırsızlık şoku

November 20, 2025
5k
Fatih’te iki ayrı şüpheli zehirlenme vakası daha

Fatih’te iki ayrı şüpheli zehirlenme vakası daha

November 19, 2025
5k
Göl fokur fokur kaynıyor: Havadan ve su altından görüntülendi

Göl fokur fokur kaynıyor: Havadan ve su altından görüntülendi

November 19, 2025
5.1k
5 araç birbirine girdi, ortalık can pazarına döndü

5 araç birbirine girdi, ortalık can pazarına döndü

November 19, 2025
5k
İstanbul açıklarında gemide zehirlenme: Mürettebattan bir ölü

İstanbul açıklarında gemide zehirlenme: Mürettebattan bir ölü

November 19, 2025
5k
Avrupa’nın reddettiği ürünler: Nar, incir, gıda takviyesi…

Avrupa’nın reddettiği ürünler: Nar, incir, gıda takviyesi…

November 19, 2025
5.1k
İnterneti çökerten Cloudflare özür diledi

İnterneti çökerten Cloudflare özür diledi

November 19, 2025
5k
Derbi öncesi Osimhen’den korkutan haber geldi: Galatasaray açıklama yaptı

Derbi öncesi Osimhen’den korkutan haber geldi: Galatasaray açıklama yaptı

November 19, 2025
5.2k
Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü, 150 bin nüfuslu ülkeyi Dünya Kupası’na taşıdı

Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü, 150 bin nüfuslu ülkeyi Dünya Kupası’na taşıdı

November 19, 2025
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.