Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

‘’Trump için olaylar ‘Allah’ın lütfu’ olma yolunda…’’

by aktifhabercom
June 2, 2020
‘’Trump için olaylar ‘Allah’ın lütfu’ olma yolunda…’’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

”Erdoğan da siyaseten sıkıştığı zaman eline Kur’an-ı Kerim alır, iki gözyaşı döker, namaz kıldırır. Siyasi çıkarı varsa gerginlik üretir, kutuplaştırır, ötekileştirir. Yeni ve sürpriz olan ise benzeri bir süreci ABD’nin yaşıyor olması.”

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’ın Tr724’te yayınlanan ve ABD’de tırmanan olayları analiz ettiği makalesi şöyle:

Önümüzdeki 5 ay zor geçecek

Bu hafta itibariyle ABD başkentindeki 6. yılımı bitirdim. Geride kalan süreye dair tek kelimelik bir özet yapabilirim; de ja vu !


Washington’u izleyin bir Türk gazeteci olarak sık sık “ben bunu görmüştüm” ya da “biz bunu yaşamıştık” diyorum.

Mesela bu yazıya başladığım saatlerde Başkan Donald Trump Beyaz Saray’dan çıkıp göstericilerin toplandığı Lafayette Park’ı geçip caddenin karşısındaki tarihi kiliseye gitti.

Tabi öncesinde polis ve ulusal muhafızlar göstericileri gazla püskürttü, caddeleri boşalttı ve yolu açtı.

Kilisenin papazının CNN’de anlattıklarına göre Trump dini ritüellerle pek ilgilenmemiş. Onun yerine bahçeye çıkıp eline İncil aldı, fotoğraf çektirdi ve kendi tabanını motive edecek açıklamalar yaptı.

Dinle pek ilgisi yokmuş gibi gözüken Trump’ın eline İncil alıp fotoğraf çektirmesi doğal olarak ABD kamuoyunda da gündem oldu.

Biz Türkiyeliler böyle görüntülere alışık sayılırız.

Erdoğan’da siyaseten sıkıştığı zaman eline Kur’an-ı Kerim alır, iki gözyaşı döker, namaz kıldırır. Siyasi çıkarı varsa gerginlik üretir, kutuplaştırır, ötekileştirir.

Yeni ve sürpriz olan ise benzeri bir süreci ABD’nin yaşıyor olması.

Aslında Trump ile Erdoğan arasındaki benzerlik bu olayla sınırlı değil.

Başkan Trump’ta göreve gelir gelmez medyayla kavga etti, yargıçlara ‘sözde hakimler’ diyerek onları etki altına almaya çalıştı. ‘Yandaş medya, yandaş işadamları’ oluşturmak istedi.

Sosyal medyayı yasaklamak için adımlar attı.

Başkan Trump bugünlerde ise Erdoğan’ın Gezi olayları sırasında izlediği politikayı takip ediyor.

Olaylar herkesin malumu.

Minnesota eyaletinin Minneapolis şehrinde Derek Chauvin adlı beyaz bir polis, sahte 20 dolarla alışveriş yaptığı iddiasıyla gözaltına aldığı 46 yaşındaki siyahi George Floyd’u yere yatırıp ensesine diziyle çökmek suretiyle ölümüne neden oldu.

Floyd ‘nefes alamıyorum’ diye diye ölürken 8 dakika 46 saniyelik şok görüntüler Facebook’tan canlı yayınlandı.

Bu görüntü sosyal medyada viral olunca ABD tarihinin gördüğü en büyük protesto dalgalarından birisi başladı.

Gösteriler New York’tan Los Angeles’e kadar yirmi beşten fazla eyalete yayıldı. Başkent Washington DC olmak üzere bir çok şehirde sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Pazartesi akşamı itibariyle Washington DC semalarında askeri Black Hawk helikopterleri uçuyor, caddelerde ulusal muhafızlar turluyordu.

Peki ne oluyor?

Havuz medyasının dediği gibi bir ‘ABD Baharı’ mı yaşanıyor? Veya yine bazı Havuzcuların iddiası gibi ABD iç savaşın eşiğinde mi?

Analizime geçmeden şu notu düşeyim; Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, polis şiddeti ve hukuksuzluklara karşı üç maymunu oynayanların ABD’de yaşanan polis şiddetine karşı hep birlikte ayağa kalkmaları en basit tabirle iki yüzlü-ahlaksız bir tavır.

Hele ki 180 civarında medya kurumunu kapatmış, yüzlerce gazeteciyi hapsetmiş, bir o kadarını sürgün etmiş, en küçük eleştiri yapanın kafasına çökmüş Erdoğan rejiminin sözcüsü Fahrettin Altun’un ABD’ye ‘özgür basın demokrasinin belkemiğidir’ diyerek ders vermeye yeltenmesi tam tüy anlamıyla dikmek oldu.

Eğer birileri ABD’ye polis şiddeti ve medyaya karşı orantısız müdahale ile ilgili laf söyleyecekse bu kesinlikle Erdoğan değildir.

Gelelim sorunun kaynağına ve bundan sonra ne olabileceğine.

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var. ABD’de ırkçılık hala sorun. 200 küsür yıllık geçmişi olan bu problem -büyük mesafe kat edilse de- çözülebilmiş değil.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Bondi Plajı’nda Hanuka kutlamaları sırasında saldırı: 12 ölü

Bondi Plajı’nda Hanuka kutlamaları sırasında saldırı: 12 ölü

December 14, 2025
5.1k
Galatasaray maçının ardından ortalık karıştı: Türk baba-oğul Monaco prensesinin oğlunu darbetti

Galatasaray maçının ardından ortalık karıştı: Türk baba-oğul Monaco prensesinin oğlunu darbetti

December 14, 2025
5.1k

Dolayısıyla bugün yaşanan olay tekil ya da spontane sayılamaz. Mesele sadece Trump’ın tweetleri ya da söylemleriyle de sınırlı değil.

Öyle olsa Obama başkanken 2014’te Ferguson, 2015’te Baltimore isyanları yaşanmazdı.

Nitekim 1992 Los Angeles’ten bu yana irili ufaklı onlarca isyan çıktı.

İstatistiklere göre siyahların polis şiddetine maruz kalma oranı beyazların üç katı. Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre siyahların yarısı hayatlarında en az bir kere polis tarafından hiç bir gerekçe olmadan durdurulup arandığını söylüyor. Özetle sorun hayli köklü.(Merak edenler için gazeteci Cemal Tunçdemir’in çok detaylı yazıları var)

Gelelim bugüne.

Siyahlara yönelik polis şiddeti ve adaletsizlik yeni değil ama şimdi yeni bir durum var; Başkan Trump.

Şöyle ki; Trump seçildiği günden bu yana populist bir dil kullanıyor. Kendi tabanını konsolide etmek için mülteciler konusu başta olmak üzere hassas meselelerde hayli tartışmalı ifadeler kullanıyor. Hatta savaş suçu işlemiş bir askeri bile affetti.

Kısacası Trump’ın sicili hayli kabarık.

Floyd’un kameralar önünde öldürülmesi olayında da yangına körükle giden bir üslubu var.

Önce göstericilere ‘haydutlar’ dedi ardından valilere eylemlere sert müdahale edilmesi çağrısı yaptı. Ulusal muhafızları devreye sokmakla tehdit etti. Nitekim Washington DC başta olmak üzere güvenlik güçleri göstericilere hayli sert müdahale ediyor.

Muhalefet ise Trump’ı ‘bağnazlığa oksijen vermekle’ suçluyor.

Girişte de dikkat çektiğim gibi, her şey bana Türkiye ve Gezi sürecini hatırlatıyor.

Gezi Parkı olayları başladığında da Erdoğan olayları yatıştırmak yerine yangına körükle gitmiş, polise sert müdahale ettirmiş, eylemcileri ‘çapulcular’ olarak  tanımlamıştı. Herhangi bir delil ortaya konamasada dış güçlerin müdahalesinden Soros’a kadar tonla spekülasyon ortaya atılmıştı.

Hatta ‘Kabataş yalanı’ gibi tarihe geçen bir rezilliğe imza atmışlardı.

Şimdi aynı süreci ABD’de yaşıyoruz.

Silahsız bir sivilin kameraların önünde öldürülmesi gibi gayet anlaşılabilir bir olayda bile yatıştırıcı bir dil yerine ayrıştırıcı tutum sergileyen Trump her geçen gün dozajı yükseltiyor.

Polis sert kullandıkça göstericiler kenetleniyor.

Bir yandan da Trump taraftarları olayların Rusya başta olmak üzere dış güçlerin oyunu olduğunu dillendirmeye başladı. Dahası ırkçı bazı grupların eylemcilerin arasına karışarak provokasyon yaptıkları tespit edildi.

Yani tıpkı Gezi döneminde Erdoğan’ın siyasi planlarla gerginliği arttırması gibi Trump’ta aynı yolu izliyor.

Trump için olaylar “Allah’ın lütfu” olma yolunda. Öncelikle Corona virüsüyle mücadele de yaşanan başarısızlığı gözden kaçırma fırsatı yakaladı.

Dün itibariyle salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 100 binin üstüne çıktı. Salgın ekonomiyi de alt üst etti. Bu hafta itibariyle 41 milyondan fazla insan işsiz kalmış durumda.

Gösterilerin yaygın ve geniş katılımlı olmasında bu işsizlik rakamları da etkili. Trump yaklaşan seçimler öncesi çıkan olayların faturasını muhalefete yıkarak siyasi kazanım elde etme planı yapıyor.

Özellikle son bir kaç gündür Demokrat valilere ‘daha sert müdahale edin’ çağrısı yapması bu stratejinin bir parçası. Eğer olaylar kontrolden çıkarsa Trump ulusal orduyu devreye sokup düzeni sağlayan kişi olmayı istiyor olabilir.

Bir yandan da kendi tabanını konsolide ediyor.

Çünkü artan yağma ve şiddet – siyahlara yönelik polis şiddetini onaylamasa bile- Trump’ın sadık seçmenlerini kenetliyor.

Özetle nasıl ki Erdoğan Gezi olaylarını siyasi hesaplarla istismar edip kullandı, benzeri bir tablo da Trump için söz konusu.

Ancak bu olayda Amerika ile Türkiye arasında çok temel bir fark var.

Burası her şeye rağmen özgür bir ülke. Trump’ın bütün engelleme girişimlerine rağmen basın ve yargı bağımsız.

Dahası yaşanan bütün krizlere rağmen sivil haklar, özgürlükler ve şeffaflık gibi alanlarda geriye dönüş olmadı.

Dolayısıyla AKP çevrelerin iddia ettiği gibi ne bir ABD baharı ne de iç savaş beklememek lazım.

Fakat önümüzdeki ayların zor geçeceği muhakkak. Trump seçimin zora girdiğini gördükçe gaza basacak ve Amerika’da yaşanan bu zor dönem doğal olarak tüm dünyayı etkileyecek.

Kaynak:Tr724

ShareTweet
Previous Post

Gökhan Özoğuz’dan fahiş fiyat tepkisi: Her şey saçma sapanlaştı

Next Post

Af yasasıyla tahliye olan Alaattin Çakıcı Bahçeli’ye iade-i ziyaret yaptı

İLGİLİHABERLER

Bondi Plajı’nda Hanuka kutlamaları sırasında saldırı: 12 ölü
DÜNYA

Bondi Plajı’nda Hanuka kutlamaları sırasında saldırı: 12 ölü

December 14, 2025
5.1k
Galatasaray maçının ardından ortalık karıştı: Türk baba-oğul Monaco prensesinin oğlunu darbetti
DÜNYA

Galatasaray maçının ardından ortalık karıştı: Türk baba-oğul Monaco prensesinin oğlunu darbetti

December 14, 2025
5.1k
Almanya’da ev arayan Müslüman ve siyahlara ırkçılık
DÜNYA

Almanya’da ev arayan Müslüman ve siyahlara ırkçılık

December 14, 2025
5k
Ünlü oyuncu evinde kanlar içinde bulunmuş: Yanında not çıktı
DÜNYA

Ünlü oyuncu evinde kanlar içinde bulunmuş: Yanında not çıktı

December 14, 2025
5.1k
Eski Bolivya Devlet Başkanı Arce, “yolsuzluk” soruşturmasında tutuklandı
DÜNYA

Eski Bolivya Devlet Başkanı Arce, “yolsuzluk” soruşturmasında tutuklandı

December 14, 2025
5k
ABD’de üniversiteye silahlı saldırı: 2 ölü, 8 yaralı
DÜNYA

ABD’de üniversiteye silahlı saldırı: 2 ölü, 8 yaralı

December 14, 2025
5k
Daha Fazla Haber
10 gündür otogarda yaşayan avukat koltukta ölü bulundu

10 gündür otogarda yaşayan avukat koltukta ölü bulundu

December 14, 2025
5.1k
Yer yerinden oynayacak: Süper Lig devinin çılgın Salah planı

Yer yerinden oynayacak: Süper Lig devinin çılgın Salah planı

December 14, 2025
5.1k
Google ’67’ yazınca neden sallanıyor?

Google ’67’ yazınca neden sallanıyor?

December 14, 2025
5.1k
Ünlü iş insanı sahip çıktı: TSK’dan ihraç edilen Ebru Teğmen’in yeni işi belli oldu

Ünlü iş insanı sahip çıktı: TSK’dan ihraç edilen Ebru Teğmen’in yeni işi belli oldu

December 14, 2025
5.1k
Türkiye’nin dev market zinciri ikiye bölünüp satılıyor

Türkiye’nin dev market zinciri ikiye bölünüp satılıyor

December 14, 2025
5.1k
3 haftadır sahaya çıkmayan Yeni Malatyaspor küme düştü

3 haftadır sahaya çıkmayan Yeni Malatyaspor küme düştü

December 14, 2025
5.1k
Tekstil ve hazır giyimde daralma; “Sektörde 300 firma konkordato ilân etti”

Tekstil ve hazır giyimde daralma; “Sektörde 300 firma konkordato ilân etti”

December 14, 2025
5k
Mehmet Akif Ersoy ile gündem olmuştu: Ünlülerin uğrak mekanına narkotik baskını

Mehmet Akif Ersoy ile gündem olmuştu: Ünlülerin uğrak mekanına narkotik baskını

December 14, 2025
5.1k
Yılbaşı hediyelerine dikkat: Çocuklar için zehire dönüşmesin

Yılbaşı hediyelerine dikkat: Çocuklar için zehire dönüşmesin

December 14, 2025
5k
Almanya’da ev arayan Müslüman ve siyahlara ırkçılık

Almanya’da ev arayan Müslüman ve siyahlara ırkçılık

December 14, 2025
5k
Ünlü oyuncu evinde kanlar içinde bulunmuş: Yanında not çıktı

Ünlü oyuncu evinde kanlar içinde bulunmuş: Yanında not çıktı

December 14, 2025
5.1k
Dilovası’ndaki iş cinayeti: Zarar gören tek taraf SGK’ymiş

Dilovası’ndaki iş cinayeti: Zarar gören tek taraf SGK’ymiş

December 14, 2025
5k
Eski Bolivya Devlet Başkanı Arce, “yolsuzluk” soruşturmasında tutuklandı

Eski Bolivya Devlet Başkanı Arce, “yolsuzluk” soruşturmasında tutuklandı

December 14, 2025
5k
CHP’de yeni gölge kabine: Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Yürütme Kurulu’nda yer alan isimler belli oldu

CHP’de yeni gölge kabine: Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Yürütme Kurulu’nda yer alan isimler belli oldu

December 14, 2025
5k
ABD’de üniversiteye silahlı saldırı: 2 ölü, 8 yaralı

ABD’de üniversiteye silahlı saldırı: 2 ölü, 8 yaralı

December 14, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.