Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Bayrakçı: AKP, halktan aldığı kredisini tamamladı

by aktifhabercom
January 15, 2020
Bayrakçı: AKP, halktan aldığı kredisini tamamladı
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Halkın iktidara verdiği kredinin dolduğunu belirten SONAR Araştırma Başkanı Bayrakçı, yurttaşın önceliğinin dış müdahaleler ya da ‘mega projeler’ değil, geçim derdi olduğunu vurguladı.

“AKP, 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerinden kan kaybederek çıktı. AKP’deki bu düşüş devam ediyor mu?” sorusuna Bayrakçı, “Evet, bizim gözlemlerimize de yansıyor, devam eden bir düşüş var. İşin ilginç yanı bu kez hiçbir şey bu düşüşü engelleyemez” dedi.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Toplumsal dirilişin dinamikleri: Farklı coğrafyalardan gençler kelebekler gibi etraflarında toplandı

Toplumsal dirilişin dinamikleri: Farklı coğrafyalardan gençler kelebekler gibi etraflarında toplandı

September 15, 2025
5k
Rüzgarın önündeki yapraklar gibi savrulmadan korunanlar

Rüzgarın önündeki yapraklar gibi savrulmadan korunanlar

September 8, 2025
5k

‘AKP, KENDİ KİTLESİNİ YENİDEN TOPARLAYAMAZ’

31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden kan kaybederek çıkan AKP iktidarındaki çözülme sürerken, yaşanan oy kaybı da son dönemdeki anketlere yansıyor. Peş peşe yayımlanan pek çok araştırma, gerek AKP’nin oylarındaki düşüşü gerekse Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden duyulan rahatsızlığı gözler önüne seriyor. Yurttaşın AKP iktidarına verdiği kredinin dolduğunu vurgulayan SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, “AKP kaygan zeminde büyük bir şans yakalayamazsa kendi kitlesini yeniden toparlayamaz” ifadesini kullandı. BirGün’den Mehmet Emin Kurnaz‘ın sorularını yanıtlayan Bayrakçı’nın açıklamalarının bir bölümü şöyle:

AKP, 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerinden kan kaybederek çıktı. AKP’deki bu düşüş devam ediyor mu?

Evet, bizim gözlemlerimize de yansıyor, devam eden bir düşüş var. İşin ilginç yanı bu kez hiçbir şey bu düşüşü engelleyemez. Seçmende 17 senenin bıkkınlığı var. Hatta bu psikoloji iki üç sene önce de yaşanabilirdi. Ancak iktidarın şansı iyi gitti. Her seçim öncesi bir olay oluyor ve AKP o seçimi bir şekilde kurtarıyordu. Mesela MHP ile ittifak kurulmamış olsaydı AKP için durum vahim olurdu, erken seçime gidilecek sonuçlar ortaya çıkardı. Ama bir kutuplaşma oluştu, MHP seçmeni ya da AKP’nin AKP’ye oy vermek istemeyen seçmeni, karşısındaki bloku görünce gene bu iktidara oy verdi. Bu onların son şansıydı.

İktidar kendisini zaten kutuplaşma siyaseti üzerinden var etmeye çalışmadı mı?

Aynen öyle ama bir vesile olması da onların şansı, her seferinde kendileri yaratmıyor bunu. Bundan sonraki ilk seçimde bu tür bir şey olsa da tekrar toparlanması çok zor, o anlamda söylüyorum.

Dış politikada yaşanan gelişmeler, özellikle Barış Pınarı Harekatı, Libya meselesi gibi gündemlerin seçmen nezdinde bir karşılığı yok mu?

Var ama bunu şöyle bir angajmanla söylemek isterim, toplumların kendi dinamikleri var. Mesela Fransızlar savaşmayı çok severdi. Napolyon ile bir sürü savaşa girdiler. Fakat öyle bir dönem geldi ki Fransa’ya, ressamlar, müzisyenler, yazarların da etkisiyle ‘her şey Fransa için’ söylemini bıraktılar. Ekonomiye, sanata verdiler kendilerini. Türkiye de yüzyıllardır hep savaşla iç içe geçmiş bir toplum. Bu ülkede yaşayanlar için de benzer bir durum var bana göre. Türk toplumu da artık bizim gözlemlerimize göre vatan, millet, Sakarya, bayrak, savaş, söylemlerini aşmış görünüyor. Tam olarak değil tabii ki, bu gelişmeler hâlâ toplumu etkiliyor, onların psikolojilerini de etkiliyor ama onun önünde gelen temel şeyler var. Bunlar da geçim derdi, para, ekonomik sorunlar. Yurttaş için artık çocuğunun okul parasını ödeyebilecek mi?’ sorusu her şeyden önemli hale geliyor Türkiye’de. Hal böyle olunca hadi diyelim bir yıl şöyle bir bahane bulundu, başka bir yıl da başka bahaneler gelişti, dış güçler, iç mihraklar vs. dendi. Bunların sonucunda bir müddet sonra hükümet yıpranmaya başlar. Bu yüzden doktor ilaç vermez bu saatten sonra, diyorum.

Burada ekonomik krizin belirleyici olduğunu söylüyorsunuz. 31 Mart öncesi ve sonrası, meydanlara kurulan tanzim satış noktalarıyla da erimeyi önleyemediler. Peki, Kanal İstanbul, ‘yerli otomobil’ gibi “dev proje”lerin seçmende bir karşılığı var mı?

Bundan üç beş yıl önce olsaydı belki karşılığı olurdu. Ancak şu an, bu şartlarda bir karşılığının olması mümkün görünmüyor. Üç beş yıl önce olurdu, hatta seçmen iktidara kredi bile verebilirdi, “bak şunu da yaptılar” diyebilirdi. Kesin konuşmak her zaman zor olsa da siyasette, birtakım tecrübelerimizden dem vurarak konuşuyorum.

Türkiye’de seçmen kitlesinin kaygan bir zeminde bulunduğunu düşünüyor musunuz? Seçmenin tercihi birtakım gelişmelerle hızlı şekilde değişebiliyor mu?

Kesinlikle, bunu daha önceki seçimlerde de gösterdi bu toplum. Mesela Turgut Özal yüzde 40’ların üzerinde oyla iktidara gelmişti. 89 yerel seçimlerinde yüzde 22 aldı. Burada da ekonomi çok önemli dedik. Büyük sıkıntılar var diyoruz, bu durumun seçmende, bilhassa AKP’ye oy veren kesimlerde etkisi daha yüksek. Çünkü, CHP’ye oy veren zaten muhalif. Ancak Türkiye’de yüzde 12’leri bulan ve seçimlerin kaderini etkileyen bir kararsız ya da kaygan zeminde bulunan seçmen kitlesi var. Bu kesim, parti bağnazlığı olmayan, gidişata göre, kendi dünyasına göre hangi parti çıkarına yakınsa ona göre hareket ediyor. Burada çok büyük bir şans yakalayamazsa AKP, kendi kitlesini yeniden toparlayamaz. Mesela Erdoğan ABD’ye laf söyleyince farklı çevrelerde ekstra prim kazanıyor. Bunun hâlâ belli bir karşılığı var ancak bu eskisi gibi yüzde 51’leri bulduracak bir potansiyele sahip değil. Çünkü en iyi zamanında bile yüzde 51 buçuk oy aldılar. Bu ortamda, özellikle iç politikadaki duruma bakarak bu krediyi tekrar kullanmaları mümkün görünmüyor.

AKP’de erimeden bahsediyoruz, özellikle Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın partilerinin AKP tabanında karşılığı var mı?

İktidarın içinden çıkan hareketler, bu söylediğinize çokça prim bırakmaz. Seçmen, ‘sen onca sene beraber değil miydin?’ ya da ‘siz işlerin bozulduğunu anladınız ne diye bu kadar zaman beklediniz?’ gibi sorularla gelir, geliyor. Zaten Erdoğan’a yakınlık duyanlar bu yeni partilere kızıyorlar. Bakın, MHP, AKP limanına yanaştığından beri, AKP’den MHP’ye çokça oy geçişi oldu. Barajın altına geçmiş bir MHP tekrar yükseldi. Bu Babacan ve Davutoğlu için daha zor görünüyor. Biz belediye anketlerinde sormasak da kendimiz soru ekleyerek genel durumu değerlendiriyoruz. Seçmene ‘kime oy vereceksiniz’ diye sorunca yeni partiler diyen de var ama en fazla iki buçuk üç bandında çıkıyor Türkiye ortalamasında.

50 artı 1’e dayanan bu sistem AKP’yi MHP’ye bağımlı kıldı. AKP’de bu ittifaktan memnuniyetsizlik var mı?

Seçmen bazında rahatsızlık olduğunu düşünmüyorum. Anadolu’daki eski merkez sağ AKP’ye yönelmişti, şehirlerdeki eski merkez sağ ise CHP’ye yöneliyor. MHP ile yapılan işbirliğine bakarsak bu hesapları onlar da yapıyordur. MHP olmasa şu an AKP iktidarı kaybeder, bunu biliyorlar. “İslam Aydınları” grubu vardı. AKP’ye katıksız destek veriyordu, diğer taraftan liberal bir görüşe de sahiptiler. Bu kitle bile MHP’ye olan mecburiyeti biliyor. Basına yansıtmıyorlar, ama parti içindeki tartışmalara tabii yansıyordur. Bu liberal kesim özellikle referandum sürecinde ortaya çıkmıştı. Açılım sürecinde de yine bunu destekleyen İslamcı-liberal bir kesim vardı. Bu kesim rahatsız olsa da adres bulamadığı için hâlâ orada.

ShareTweet
Previous Post

‘Faturasını ödeyemeyen 3.5 milyon kişinin elektriği kesildi’

Next Post

Arnavut gazeteci, Türkiye’ye iade edilen Harun Çelik’ten özür diledi

İLGİLİHABERLER

Toplumsal dirilişin dinamikleri: Farklı coğrafyalardan gençler kelebekler gibi etraflarında toplandı
ANALİZ

Toplumsal dirilişin dinamikleri: Farklı coğrafyalardan gençler kelebekler gibi etraflarında toplandı

September 15, 2025
5k
Rüzgarın önündeki yapraklar gibi savrulmadan korunanlar
ANALİZ

Rüzgarın önündeki yapraklar gibi savrulmadan korunanlar

September 8, 2025
5k
Sağduyu ve soğukkanlılıkla her problem çözülür
ANALİZ

Sağduyu ve soğukkanlılıkla her problem çözülür

September 1, 2025
5k
Zalime rağmen her yerde umut tohumları yeşeriyor
ANALİZ

Zalime rağmen her yerde umut tohumları yeşeriyor

August 25, 2025
5.1k
Azınlıkla çoğunluğu esir alma taktikleri
ANALİZ

Azınlıkla çoğunluğu esir alma taktikleri

August 18, 2025
5k
İyiler engellendi, toplum kötülerin süfli duygularına teslim edildi
ANALİZ

İyiler engellendi, toplum kötülerin süfli duygularına teslim edildi

August 12, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Fenerbahçe’den Sadettin Saran’a kötü merhaba: 10 kişilik Kasımpaşa’yı yenemediler

Fenerbahçe’den Sadettin Saran’a kötü merhaba: 10 kişilik Kasımpaşa’yı yenemediler

September 21, 2025
5.1k
Ünlü fenomen türbanını çıkardı sosyal medya karıştı: “Benim mezarıma siz mi gireceksiniz?”

Ünlü fenomen türbanını çıkardı sosyal medya karıştı: “Benim mezarıma siz mi gireceksiniz?”

September 21, 2025
5.3k
Online yayınlanacak: Gülen Hareketi’nin temel değerlerinin dini kaynakları neler?

Online yayınlanacak: Gülen Hareketi’nin temel değerlerinin dini kaynakları neler?

September 21, 2025
5.1k
Okan Buruk kadroyu değiştiriyor: Frankfurt hezimetinin faturası 3 futbolcuya kesildi

Okan Buruk kadroyu değiştiriyor: Frankfurt hezimetinin faturası 3 futbolcuya kesildi

September 21, 2025
5.1k
THY pilotları “Meziyetli hostesler” diye WhatsApp grubu kurmuş: Birlikte oldukları hostesleri birbirleriyle paylaşmışlar

THY pilotları “Meziyetli hostesler” diye WhatsApp grubu kurmuş: Birlikte oldukları hostesleri birbirleriyle paylaşmışlar

September 21, 2025
5.1k
Almanya’da Tesla faciası: Kapılar açılmadı, üç kişi yanarak öldü

Almanya’da Tesla faciası: Kapılar açılmadı, üç kişi yanarak öldü

September 21, 2025
5.1k
Ali Koç’tan Aziz Yıldırım’a flaş cevap: ‘Neyi kutladığının bile farkında değiller’

Ali Koç’tan Aziz Yıldırım’a flaş cevap: ‘Neyi kutladığının bile farkında değiller’

September 21, 2025
5.1k
Özge Özpirinçci, İtalya’da katıldığı programda gözyaşlarını tutamadı

Özge Özpirinçci, İtalya’da katıldığı programda gözyaşlarını tutamadı

September 21, 2025
5.1k
Bayrampaşa Belediyesi kurayla CHP’de kaldı

Bayrampaşa Belediyesi kurayla CHP’de kaldı

September 21, 2025
5.1k
Seçimde oyunu kullanan Sadettin Saran: Fenerbahçe’ye sevgiyi getireceğiz

Seçimde oyunu kullanan Sadettin Saran: Fenerbahçe’ye sevgiyi getireceğiz

September 21, 2025
5k
Özgür Özel: Bu iktidar Trump’tan icazet almış, Erdoğan da onun adamı

Özgür Özel: Bu iktidar Trump’tan icazet almış, Erdoğan da onun adamı

September 21, 2025
5.1k
Erdoğan: Bir alışveriş yapacak olursak bunu oğluyla değil, Trump’ın kendisiyle yaparız

Erdoğan: Bir alışveriş yapacak olursak bunu oğluyla değil, Trump’ın kendisiyle yaparız

September 21, 2025
5.1k
Hatay’da depremde yıkılan Süleyman Mutlu Apartmanı için 32 aydır iddianame yok

Hatay’da depremde yıkılan Süleyman Mutlu Apartmanı için 32 aydır iddianame yok

September 21, 2025
5k
Hollanda Parlamentosu’nda Filistin tartışması: Salondan çıkarıldı, karpuz desenli tişörtle geri döndü

Hollanda Parlamentosu’nda Filistin tartışması: Salondan çıkarıldı, karpuz desenli tişörtle geri döndü

September 21, 2025
5.1k
Analiz: 6 kez çıkartılan Varlık Barışı kara paraya kalkan oldu, Can Holding’de 65 milyar dolar aklanırken, SPK, RK, BDDK, YÖK, EPDK neredeydi?

Analiz: 6 kez çıkartılan Varlık Barışı kara paraya kalkan oldu, Can Holding’de 65 milyar dolar aklanırken, SPK, RK, BDDK, YÖK, EPDK neredeydi?

September 21, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.