Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Yenişafak Yazarı Karagül: Suriye ile karşı karşıya kalırsak iki devletle sınırlı kalmaz

by aktifhabercom
February 20, 2018
Yenişafak Yazarı Karagül: Suriye ile karşı karşıya kalırsak iki devletle sınırlı kalmaz
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yenişafak Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Afrin’e Suriye askerlerinin gelmesine ilişkin kaleme aldığı yazıda hızını alamadı.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yenişafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, bugünkü yazısında Suriye’de askerlerin karşı karşıya kalması durumunda olayların büyüyeceğine değindi. Türkiye ve Suriye askerlerinin karşı karşıya kalması durumunda yaşanan durumun iki devletle sınırlı kalmayacağını iddia eden Karagül, “Birden çok devlet aynı anda bu savaşın tarafı olacaktır. O andan itibaren Suriye diye bir ülke de kalmayacaktır” şeklinde yazı yazdı. 

Karagül’ün “Dünyalar savaşı: Bir anda on devlet savaşa girer ve Suriye diye bir ülke kalmaz..” başlığıyla yayımlanan yazısı şu şekilde devam ediyor;

Bütün kartlar “Türkiye’yi durdurma” üzerine kuruluyor. Küresel aktörler de, bölgesel güçler de, terör örgütleri de Afrin operasyonunu durdurma, yavaşlatma, boşa çıkarma, Türkiye’yi oyalama, kilitleme, Afrin’den sonra Münbiç’e girmesinin önünü alma özellikle de Fırat’ın doğusuna geçme niyetlerini yok etme üzerine oyun üstüne oyun kuruyor.


ABD’nin en büyük hedefi Türkiye-Rusya-İran arasında varolan Suriye yaklaşımını sabote etmek. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başını çektiği bir başka İsrail ekseni de yakınlaşmayı sabote etmeye çalışıyor. Bu çevrelerin hepsi PKK/PYD üzerinden oyun kuruyor. ABD ve İsrail kadar BAE’nin başını çektiği eksen de PKK’ya destek veriyor, teşvik ediyor, silah sağlıyor.

İran Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya mı çalışıyor?

Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün en zayıf halkası İran. O da PKK üzerinden elini güçlendirmeye, Türkiye’yi sınırlamaya, Şam yönetimini provoke edip Türkiye’yi Afrin’de kilitlemeye çalışıyor. Tahran’ın “fırsatçı” tavrı, her ne kadar “Suriye’yi koruma” pazarlaması yapsa da aslında bu ülkenin imhasına yol açacak ölçüde bir tehlike barındırıyor. ABD ve BAE’nin PKK ile bağlantısı kadar İran’ın PKK/PYD ilişkileri de derinlemesine sorgulanmalı, İran’ın Afrin operasyonuna karşı tutumu özellikle not edilmeli.

ABD, binlerce TIR dolusu silahla orada bir terör ordusu inşa etti. Bu silahlı gücün öncelikli hedefi Suriye’den çok Türkiye’dir. BAE ise bölgesel her konuda Türkiye’ye olağanüstü güçlükler çıkarıyor, her taşın altından çıkıyor, Türkiye’ye karşı terör örgütlerine destek veriyor.

Bu ülkenin, Veliaht Prensi Muhammed Bin Zaid’in 15 Temmuz darbe girişimi dahil, ülkemize yönelik bütün komplolara finans hatta silah sağladığını biliyoruz. İsrail istihbaratının yönettiği bu kişinin terör finansmanıyla suçlanması için yeterince malzeme oluşmuştur.

Suriye askerini Afrin’e kim getirecek?

Peki İran, hem ABD ve İsrail ile bölgede restleşiyor görünürken hem Suudi Arabistan-BAE ekseni ile aynı paydada nasıl yer alıyor? Türkiye ile dostluk söylemlerini dilinden düşürmeyen bu ülkenin bölgesel her konuda ülkemize çelme takması, rahatsız edici tavırlar göstermesi ne ile açıklanabilir? Tahran yönetiminin bu konuda Türkiye’ye güven vermesi, bu bölgenin geleceği açısından esastır.

Birkaç gündür, Afrin’i terörden temizlemeye dönük operasyon karşısında buldukları tek fikir PKK ile Şam yönetimini anlaştırıp rejim askerlerini Afrin’e taşımak oldu. Görünüşte buna İran da destek veriyor. PKK da destek veriyor. Türkiye engellenecekse ABD de destek verecektir. Tabi BAE çoktan hazır. Zaten McGurk’ün BAE ziyaretinde bunlar konuşulmuş, hesaplanmıştır.

Türkiye’nin fedakarlığı sınırsız olmak zorunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin’le dün yaptığı görüşme, her görüşmede olduğu gibi, düğümleri çözebilecek tek şeydir. Türkiye, Rusya ve İran’ın Soçi’de buluşması kararı ve görüşmeden sonra Erdoğan’ın “Sonuçlarına katlanırlar” sözü, Türkiye’nin neleri göze aldığının göstergesidir. Çünkü mesele Afrin değil, PKK/PYD ile sınırlı değil, mesele Türkiye’nin varoluşudur. Bu da fedakarlığın sınırsız olacağı anlamına gelecektir.

İşin geldiği, kuvvetle muhtemel gelebileceği nokta şurasıdır: Eğer birileri Suriye askerlerini Türkiye’nin karşısına dikerse, devletten devlete savaşın ilk adımı atılmış olur. Suriye savaşı bambaşka bir döneme girer. Örgütler devreden çıkar devletler sahaya iner.

Dünyalar savaşı: Suriye diye bir ülke kalmayacak

Böyle olursa, Türkiye ve Suriye askerleri karşı karşıya kalırsa bu, kesinlikle iki devletle sınırlı kalmayacaktır. Birden çok devlet aynı anda bu savaşın tarafı olacaktır. O andan itibaren Suriye diye bir ülke de kalmayacaktır.

Rusya zaten sahadadır ve daha farklı bir çatışmanın tarafı olacaktır. İran açıktan savaşın ana cephelerinden biri olacaktır. ABD ve onunla beraber İsrail ve BAE gibi bölge ülkeleri bir başka cephe olarak sahaya girecektir.

İşte o zaman Suriye dünyalar savaşının ana çatışma alanı olacaktır. Bir tür kıyamet savaşının temelleri atılmış olacaktır. Batı dünyasının bütün senaryolarının merkezinde bu vardır. Bütün planlar, Doğu-Batı hesaplaşmasının Suriye-Irak hattında yaşanması üzerine kurgulanmıştır.

Tereddüt edersek paramparça oluruz

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

İstanbul’da aynı lokantada yemek yiyen 25 kişi hastaneye başvurdu

İstanbul’da aynı lokantada yemek yiyen 25 kişi hastaneye başvurdu

November 21, 2025
5k
TTB: Böcek ailesinin başına gelen bir kez daha gösterdi; piyasa başıboş ve denetlenmiyor

TTB: Böcek ailesinin başına gelen bir kez daha gösterdi; piyasa başıboş ve denetlenmiyor

November 21, 2025
5k

Peki ne yapacağız? Afrin operasyonunu bırakıp çekilelim mi? PKK/PYD üzerinden kurgulanan senaryonun gerçekleşmesini mi izleyelim? Yüzlerce kilometre boyunca “Türkiye Cephesi” açmalarına izin mi verelim? Bir adım sonra o cepheden Türkiye’ye topyekûn saldırılarını mı bekleyelim? Hemen ardından savaşın Türkiye içine taşınmasına mı göz yumalım?

Bu Türkiye’nin kendini inkârı olur. Daha mücadele etmeden teslim olmak olur. Yenilmek, bu yüzyılı kaybetmek olur. Yeni tarih yükselişini ıskalamak olur. Bu, Türkiye’nin paramparça olması demek olur. Ve bu asla mümkün değildir, olmayacaktır, düşünülemez bile.

Kimse gözümüzü korkutmayı denemesin!

Türkiye kendi varoluşu için ne yapması gerekiyorsa yapacaktır. Ne kadar oyun kurulursa kurulsun, ne kadar ittifak halkaları değişirse değişsin, ne kadar dışarıdan ve içeriden operasyona maruz bırakılırsa bırakılsın kendi yürüyüşünü devam ettirme dışında hiçbir seçeneği yoktur.

Ama Türkiye, Suriye meselesinin devletler savaşına dönüşeceğini, bunun kuvvetle muhtemel olduğunu, PKK/PYD’nin bu denli silahlandırılmasının bu amaca yönelik olduğunu biliyor, bilmelidir. Birileri azmimizi kırmaya çalışacak. Tehditleri abartacak, gözümüzü korkutmayı deneyecek.

Savaş biterse terör koridoru boşa çıkacak, bunu biliyorlar

Çünkü o birileri Suriye’de savaşın devam etmesi için elinden geleni yapıyor. Bu savaş üzerine bölgesel bir kriz çıkarmak için elinden geleni yapıyor. Yine o birileri bölgesel direnci harekete geçiren Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak için her yolu deniyor, örtülü operasyonlara girişiyor.

Çünkü savaş biterse, “Terör Koridoru” tehlikeye girecek. ABD ve İsrail’in garnizon planı suya düşecek. Bütün ülkeler o koridora, o yabancı işgale, harita çalışmasına yoğunlaşacak ve ABD’den bölgeyi terk etmesini isteyecek.

Sınırsız bir mücadele ruhunu harekete geçirecek tek ülke..

İran dikkatli olmalı.. Suriye Türkiye’ye açık cephe almaktan çekinmeli. Türkiye-Rusya güven bunalımına girmemeli. Arap ülkeleri, basit gerekçelerle, ABD-İsrail ağzıyla bölgeyi konuşmaya son vermeli. Türkiye bütün bölgeyi koruyup kollayacak tek ülkedir. Bölge içi çatışmalara direnecek tek ülkedir. Batılı istilaya set çekecek tek ülkedir.

Ama Türkiye, mesele kendisi olunca sınırsız bir mücadele ruhunu harekete geçirecek tek ülkedir. İster PKK/PYD, ister ABD planları isterse bölgedeki örtülü senaryolar, Türkiye ne yapılması gerekiyorsa onu yapacaktır. Yapmak zorundadır.

“Suriye üzerinden dünyalar savaşı” başlıklı bir önceki yazı, dünyanın ne ile karşı karşıya olduğunu anlatıyor. Dikkatinize sunarım.

 

ShareTweet
Previous Post

Eski Askeri Hakim Kardaş: Altanlar ve Ilıcak’a verilen ceza vicdanen kabul edilemez

Next Post

Vatan Şaşmaz’ın eşi Yasemin Adalı doğum yaptı

İLGİLİHABERLER

İstanbul’da aynı lokantada yemek yiyen 25 kişi hastaneye başvurdu
GÜNDEM

İstanbul’da aynı lokantada yemek yiyen 25 kişi hastaneye başvurdu

November 21, 2025
5k
TTB: Böcek ailesinin başına gelen bir kez daha gösterdi; piyasa başıboş ve denetlenmiyor
GÜNDEM

TTB: Böcek ailesinin başına gelen bir kez daha gösterdi; piyasa başıboş ve denetlenmiyor

November 21, 2025
5k
Komisyon İmralı’ya gidiyor: CHP adaya gitmeme kararı aldı
GÜNDEM

Komisyon İmralı’ya gidiyor: CHP adaya gitmeme kararı aldı

November 21, 2025
5k
1 milyar avroluk tarihi eser kaçakçılığı: 3 bin esere el konuldu
GÜNDEM

1 milyar avroluk tarihi eser kaçakçılığı: 3 bin esere el konuldu

November 21, 2025
5k
Beklenen açıklama geldi: CHP’nin ‘İmralı’ kararı belli oldu
GÜNDEM

Beklenen açıklama geldi: CHP’nin ‘İmralı’ kararı belli oldu

November 21, 2025
5.1k
30 yıl sonra aynı teklif: Bekledikleri tek şey geçmişime sövmem, insanları ihbar etmemdi
GÜNDEM

30 yıl sonra aynı teklif: Bekledikleri tek şey geçmişime sövmem, insanları ihbar etmemdi

November 20, 2025
5.2k
Daha Fazla Haber
Kocaeli’de bir bina daha boşaltıldı: Kolonlarında çatlak oluştu

Kocaeli’de bir bina daha boşaltıldı: Kolonlarında çatlak oluştu

November 21, 2025
5k
Adana Demirspor’a yine puan silme cezası: Eksi 23 puanla son sırada

Adana Demirspor’a yine puan silme cezası: Eksi 23 puanla son sırada

November 21, 2025
5k
1 milyar avroluk tarihi eser kaçakçılığı: 3 bin esere el konuldu

1 milyar avroluk tarihi eser kaçakçılığı: 3 bin esere el konuldu

November 21, 2025
5k
Almanya bu vahşeti konuşuyor: Türk dönerci iyilik yaptı canından oldu

Almanya bu vahşeti konuşuyor: Türk dönerci iyilik yaptı canından oldu

November 21, 2025
5.2k
Aptal denilen kadın kainat güzellik kraliçesi oldu

Aptal denilen kadın kainat güzellik kraliçesi oldu

November 21, 2025
5.2k
Güpegündüz tecavüz girişimi: Genç kadının üzerine çullanıp kıyafetlerini çıkartmaya çalıştı

Güpegündüz tecavüz girişimi: Genç kadının üzerine çullanıp kıyafetlerini çıkartmaya çalıştı

November 21, 2025
5.2k
Almanlar ‘Ferrarili Cuma’nın peşinde: Milyonlarla Türkiye’ye kaçtı

Almanlar ‘Ferrarili Cuma’nın peşinde: Milyonlarla Türkiye’ye kaçtı

November 21, 2025
5.1k
Milli Takım’a Arjantin’den transfer

Milli Takım’a Arjantin’den transfer

November 21, 2025
5.1k
Trump, o videoya çok öfkelendi: Bu isyana teşvik

Trump, o videoya çok öfkelendi: Bu isyana teşvik

November 21, 2025
5.1k
Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha: Motorinin litresi 60 lirayı geçti

Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha: Motorinin litresi 60 lirayı geçti

November 21, 2025
5k
Bircan Dülger: Güllü abla bir arabayla uçurumdan atılacaktı

Bircan Dülger: Güllü abla bir arabayla uçurumdan atılacaktı

November 21, 2025
5.1k
İran’da benzeri görülmemiş kuraklık: Bilim insanları sebebini açıkladı

İran’da benzeri görülmemiş kuraklık: Bilim insanları sebebini açıkladı

November 21, 2025
5.1k
Yarın sabah bu modellerin fiyatı 500 bin lira artacak

Yarın sabah bu modellerin fiyatı 500 bin lira artacak

November 21, 2025
5.1k
Mahkemeden ‘devam’ kararı: Gürsel Tekin kayyım olarak göreve devam edecek

Mahkemeden ‘devam’ kararı: Gürsel Tekin kayyım olarak göreve devam edecek

November 21, 2025
5.1k
Balıklı Rum Hastanesi’ne sahte reçete soruşturması: SGK 112 milyon lira zarara uğratıldı, 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Balıklı Rum Hastanesi’ne sahte reçete soruşturması: SGK 112 milyon lira zarara uğratıldı, 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı

November 21, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.