Anayasa Mahkemesi’nin gazeteci ve yazar Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği “hak ihlali” kararı, yerel mahkeme tarafından tanınmaması üzerine tartışmalar devam ediyor.
Ancak daha sonra üst mahkeme tarafından da reddedildi tahliye talebi ve AYM kararı hiçe sayıldı.
Gözler, bu noktadan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) çevrildi. AİHM de, 15 Temmuz 2016 darbesinin ardından, ilk dalgada gözaltına alınarak cezaevine konulan gazeteci yazarlar Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkındaki kararın 20 Mart’ta ilan edileceğini duyurdu.
Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da, AİHM’nin 20 Mart’ta alacağı karara dikkat çekerek, “AYM kararlarına saygı gösterilmezse bu mahkemeye yapılan başvuruların tamamı doğrudan AİHM’ye gelir. AİHM, AYM’nin artık etkili bir iç hukuk yolu olmadığı sonucuna varırsa bu dosyalar hakkında karar verir” demişti.
AİHM’in kararı öncesi AYM de harekete geçti. Habertürk’ten Fevzi Yazıcı’nın haberine göre AYM, Alpay’ın; hakkındaki ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine dair başvurusunu ek olarak gündemine aldı.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Yüksek Mahkeme, perşembe günü (15 Mart 2018) Alpay’ın başvurusunu tekrar görüştü ve yeni bir hak ihlali kararı verdi.
Mahkemenin, gerekçe konusunda uzlaşamayınca kararın açıklanmasını cuma gününe (16 Mart 2018) bıraktığı belirtiliyor.
AYM’nin sürpriz bir şekilde devreye girmesinin perde arkasında AİHM’nin, AYM’yi de “etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıkarma” riski bulunduğu ifade ediliyor.
Kararın mahkemeye gönderilmesinin ardından Alpay’ın tahliye edilmesi bekleniyor.
Hakkında “Anayasa’yı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Mehmet Altan’ın başvurusunun ise daha sonra ele alınması bekleniyor.