ABD ile Türkiye arasında derin bir krize yol açan Rusya’dan s-400 alımına ilişkin Washington’ın Patriot hava savunma sistemleri satmak için Türkiye ile müzakere yaptığı ortaya çıktı.
Sputnik’in haberine göre İngiltere’de gerçekleştirilen Farnborough havacılık fuarında gazetecilere konuşan Kaidanow, Ankara’nın Rus hava savunma sistemlerini alma konusunda daha da ileriye gitmesi halinde yaptırımların ‘sadece bir başlangıç’ olacağına işaret etti.
Kaidanow, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müttefiklerimizin (Türkiye) satın aldığı sistemlerin diğer müttefiklerimiz için de destekleyici nitelikte olduğundan emin olmak istiyoruz. Sınır ötesindeki dostlarımız ve partnerlerimiz bunun gerçekten ciddi bir iş olduğunu anlamalı. Alışverişlerini yaparken bunu göz önünde bulundurmalarını umuyoruz. Türkiye’nin bu alımları yapmasının, özellikle de Rusya’dan S-400 satın almasının çok ciddi sonuçları olacağını anlamasını istiyoruz.”
“Bu sistemlerin Ruslardan alınmasından endişeliyiz” diyen Kaidanow, Türkiye’nin S-400 satın almasının Rusya’nın Avrupa da dahil farklı bölgelerde ‘uygunsuz’ davranışlar sergilemesini sağlayacağından endişe duyduklarını belirtti.
Müttefikler için destekleyici olan sistemin Patirot füze savunma sistemi olduğunu söyleyen Kaidanow “Türkiye söz konusu olduğunda, bize göre bu Patriot. Türklere Patriotlar açısından neler yapabileceğimiz konusunda bazı bilgiler vermeye çalışıyoruz” dedi.
Kaidanow, Washington’ın ‘ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası’nı (CAATSA) yasasını kabul ettiğini ve bu çerçevede savunma alanında Rusya ile işbirliği yapan kuruluşlara yaptırım uygulandığını hatırlattı.
Bir süre önce ABD Kongresi’nden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkarken F-35 satışının engellenmesi istendi.
Öyle ki ABD’li Senatör Chris Van Hollen, ancak Ankara’nın S-400’lerden vazgeçmesi halinde F-35 satışını destekleyeceğini açıklamıştı.
Reuters’ın geçtiği Patriot haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye ile yaptığı görüşmelerde Patriot satışının gündeme geldiği belirtiliyor.
Washington, müttefiki olarak gördüğü Türkiye ile stratejik ilişkilerini sürdürmeyi amaçlıyor.
Nisan ayında, Trump yönetiminin Amerikan savunma sanayisini güçlendireceği yolundaki adımlardan biri olarak müttefiklere silah satışlarının artırılması da vardı.
Türkiye ise s-400 krizinde Rusya ile yapılan anlaşmadan caymama yolunda ilerliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak nisan ayında Mersin’de inşasına başlanacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma töreninde bir araya gelmişti.
İki lider, ortak basın toplantısında da NATO tarafından yaptırım uygulama mesajının verildi S-400 füze savunma sisteminin satın alınmasına yönelik de açıklamalarda bulunurken satın alma konusunda bir değişiklik olmadığı deklare edilmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık. Bitti o iş” dedi ve satın almanın tamamen Türkiye’nin kendi kararı olduğunu ifade etti. Ziyaret kapsamındaki görüşmelerde S-400’lerin teslimatının da gündeme geldiğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik” ifadelerini kullanmıştı.