23 Haziran seçimlerinin ardından AKP’li küskünler Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurma çalışmaları hazırlandı.
AKP’nin küskün ağır toplarının kuracağı yeni partiler MHP’nin de gündeminde. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP, AKP’nin 2000’li yılların başında DSP’de yaşanan dağılma sürecine benzer bir durumla karşı karşıya kalmasından endişe ediyor.
Cumhuriyet’in haberine göre MHP’nin bir diğer endişesi, bir yılını dolduran ve seçimlerden sonra tekrar tartışmaların hedefinde olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden parlamenter sisteme geçilmesi yönünde. MHP kulislerinde parlamenter sisteme dönüşün “Türkiye’yi 15 Temmuz öncesindeki kaosa çekebilebileceği” ileri sürülüyor. MHP, AKP’li küskünlerin kuracağı yeni partilerin ilk hedefinin Meclis’te grup kurmak olacağını da ifade ediyor.
MHP, AKP içerisinde Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül ekibinin azımsanmayacak ölçüde mevcut olduğunu düşünüyor. MHP’nin en önemli endişesi ise AKP’nin DSP gibi bir dağılma sürecine girmesi. 2000’li yılların başında Türkiye’deki ekonomik krizi gerekçe göstererek DSP içerisindeki bir grup, İsmail Cem’e Yeni Türkiye Partisi’ni kurdurmuş, DSP içerisinden bu partiye hızla geçişler yaşanmıştı. MHP’de, o süreçte DSP içerisinde istifa eden milletvekillerinin sayısının 63’lere ulaştığı ve yeni partinin Meclis’te grup kurduğu hatırlatılıyor.
AKP’li küskünlerin kuracağı yeni partilerin ardından da AKP’den hızla kopuşların yaşanacağı ve Meclis’te yeni grupların oluşacağı bekleniyor. MHP de tıpkı DSP gibi AKP’nin bu süreçle “dağılmaya ve çöküşe sürükleneceği” endişesini taşıyor.
MHP kulislerinde bu dağılmanın önüne geçilebilmesi için AKP’nin barikatı güçlendirmesi gerektiği değerlendirmeleri yapılıyor. Bu barikatla “Yeni ekonomik yatırımlar, reformlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin güçlendirilmesiyle devlet temelinin sağlama alınması, toplumda iktidara güvenin yeniden tesis edilmesi” kastediliyor.