İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP’nin elinden alınmasıyla başlayan tartışmalar bitmek bilmiyor. Son günlerde gündemde olan konu ise belediyedeki araç israfı ve AKP döneminde vakıflara aktarılan kaynaklar.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, tatilin ardından aylık toplantılara başladı. Meclis’in gündeminde Yenikapı’da sergilenen ihtiyaç fazlası araçlar ve akademisyen Tayfun Kahraman’ın İBB’ye atanması vardı. Toplantıda konuşan AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, araçların sergilenmesini ‘Tiyatro’ olarak niteledi. Taksim Dayanışması üyesi olan Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Tayfun Kahraman’ın Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’na atanmasına tepki gösteren AKP’li Göksu, Gezi direnişi için, ‘Eli kanlı örgütlerin eylemi’ ifadesini kullandı.
İmamoğlu Göksu’ya, “Tayfun Kahraman’ın karakterine ve kişiliğine kefilim. Geçmişte övdüğünüz insanlarda yanıldınız, şimdi sövdüğünüz insanlarda yanılacaksınız” diye cevap verdi.
Toplantıda konuşan AKP’li Ömer Faruk Kalaycı ise İmamoğlu’na yönelik, “Vakıflar bizim yüz aklarımızdır. Bu yurtlardan sizin uykularınızı kaçıracak gençler yetişiyor” dedi. İmamoğlu, bu sözlerin suç duyurusu niteliğinde olduğunu söyledi.
Artı Gerçek’in haberine göre, toplantıda ilk sözü AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu aldı. Göksu konuşmasında ihtiyaç fazlası araçların Yenikapı’da sergilenmesine tepki gösterdi:
“Bir taraftan emek ve alın terini konuşurken diğer yandan İstanbul’da bir tiyatro izledik. Öylesine bir tiyatro izledik ki Sayın Başkan seçim dönemlerinde kamuoyuna çıkıp, ‘İBB’de 643 yöneticiye 1717 makam aracı verilmiştir’ dedi. Verilen 1717 makam aracı nerede? Bu sorunun cevabını arıyoruz. Allah aşkına makam araçları bunlar mı? Sonra 643 yöneticiye 1717 makam aracı bulunmayınca bunlar hizmet fazlası araçlar dediniz. Soruyorum, bunlar hizmet fazlası araçsa Yenikapı’ya toplayabildiğiniz araç sayısı 730. Saydım. Topladıktan sonra baktınız ki tepki almaya başladınız gece operasyonlarla kamyonetleri geri çektiniz. Plakaları burada. O kamyonetler kimindi acaba? 730 tane hizmet fazlası araç tespit ettiniz. Peki İSKİ’de 2 Ağustos’ta 997 aracı niye aldınız? Hem de bizim dönemde 1400 liraya kiralanan araç yeni dönemde 3341 liraya kiralanmış. Üç katı. Eğer mesele hizmet fazlası araca hemen bunları da göndermeniz lazım. Hizmet fazlası araç söz konusuysa kamu kurumu bu araçları elinden çıkarmalı ama araç neye göre belirleniyor? Eğer hiçbir şey yapmayacaksanız bütün araçlar hizmet fazladır. Hizmet araçlarının, zabıta araçlarının hizmet fazlası olduğuna neye göre karar verdiniz? Bundan sonra evde bakın yapamayacak mısınız? Bundan sonra insanların ayağına hizmet götürmeyecek misiniz? O zaman bu araçları teslim edebilirsiniz.”
Göksu konuşmasının son bölümünde ise Tayfun Kahraman’ın daire başkanlığına atanmasına değindi. Göksu, Gezi direnişi için, ‘eli kanlı terör örgütlerinin yaptığı bir eylem’ ifadesini kullandı.
“İBB’de geçtiğimiz günler bir atama yapıldı. Bu kişi kentsel dönüşüm afet başkanı” diyen Göksu, devam etti:
“Gerçekten bu arkadaşın atandığını medyadan görünce yüreğim burkuldu. Böyle bir ismin İstanbul gibi dünyanın en gizemli şehrine kentsel dönüşüm daire başkanı olarak Gezi olaylarında eli kanlı terör örgütlerinin paçavrasının altında gaz maskesiyle beraber havaalanı dursun, boğaz köprüsü dursun diyen bir kişi bu şehrin neresini dönüştürecek. Hadi CHP’lilere bir şey demiyorum, İyi Partililere soruyorum bunu içinize sindirebilecek misiniz”
Göksu’nun sözlerine tepki CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı’dan geldi. Subaşı, “Binali Yıldırım belediye başkan adayıydı. İsfalt’da, İSKİ’de Yıldırım’ın kaç akrabası çalışıyordu. Tevfik Göksu’ya soruyorum. İSKİ’de Göksu soyadlı 10 kişi var. Sadece soruyorum” dedi.
Subaşı, AKP’li Göksu’nun Tayfun Kahraman’a ilişkin sözlerine de değinerek, “Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Tayfun Kahraman’dan bahsedildi. Gezi’den olay diye bahsedemezsiniz. Türkiye’nin 80 ilinde sokağa çıktı. Gezi olay değil direniştir. ‘Gezi direniştir’ diyeceksiniz. Tayfun orada gösterdiği becerilerini burada gösterecek. Kentsel dönüşüm rant kapısı olmayacak. Halk adına yapılacak” dedi.
AKP’li Göksu ise Subaşı’na memlekette benim dışımda soyadı Göksu olan onlarca insan var. Bu ülkenin yağmanlanmasına, PKK, TKP, TKP-ML ile birlikte açıklama yapan birinin kentsel dönüşüm yapacağına inanmıyorum. İstanbul’a hayır getireceğini düşünmüyorum” yanıtını verdi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “Tayfun Kahraman öğretim üyesidir. Akademik ünvanı vardır. Devlet üniversitesinde çalışmaktadır. Karakterine ve kişiliğine kefilim. Tevfik bey geçmişte övdüğünüz insanlarda yanıldınız, şimdi sövdüğünüz insanlarda yanılacaksınız” dedi.
Toplantıda söz alan AKP’li Meclis üyesi Ömer Faruk Kalaycı da vakıflara aktarılan kaynağın kesilmesine tepki gösterdi.
Ekrem İmamoğlu ise “Bir ailenin bir kaç bireyinin olduğu vakıflar belediyenin politikasını belirleyemez. Yüzlerce yurt var. Belediyenin çocuklara vereceği tek yurdu yok ama biz yapacağız siz de göreceksiniz” yanıtını verdi.
Kalaycı, daha sonra İmamoğlu’na dönük olarak “Bu yurtlardan sizin uykularınızı kaçıracak gençler yetiştiyor” dedi.
İmamoğlu ise bu sözlere “Benim uykumu kaçıracak kimse bu ülkede yaşamıyor. Bu ülkede hiç bir genç birilerinin uykularını kaçırmak için yetiştirilmez. Eğer böyle dediyseniz sözünüzü geri alın. Benim tavsiyem konuşmacının iyi düşünüp bu sözü geri almasıdır. Bu ayıp bir sözdür. Bu suç duyurusu gerektirecek vahim bir sözdür. Bu çok tehlikeli, vahim bir cümledir, ayıp bir cümledir” diye cevap verdi.