ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Türkiye’nin bir milyon Suriyeli’yi ülkesine geri göndermeyi planladığını yazdı.
Carlotta Gall imzalı haberde son sekiz yıldır milyonlarca Suriyeli’ye kapılarını açan Türkiye’nin yön değiştirdiği, son haftalarda büyük kentlerde yaşayan binlerce Suriyeli’nin otobüs ve polis araçlarıyla sınıra götürüldüğü belirtiliyor. Habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriyeli mülteciler sorununa radikal bir çözüm getirmeye çalışıyor. Bu çözüm, Suriyeli mültecilerin, ABD ve Kürt müttefiklerinin (YPG / DSG) kontrolündeki Suriye topraklarına yerleştirilmesini öngörüyor. Haberde, Erdoğan’ın, bunun gerçekleşmemesi durumunda Suriyeli mültecileri Avrupa’ya gönderme tehdidinde bulunduğu belirtildi.
Gazete, Erdoğan’ın uzun süredir güvenlik tehdidi olarak kabul ettiği Kürt güçleri uzak tutmak için Türkiye-Suriye sınırında bir ‘tampon bölge’ oluşturulmasını talep ettiğini hatırlattı. Haberde, ‘Erdoğan’ın, Türkiye’de Suriyeli mültecilere ilişkin memnuniyetsizliğin artması ve Suriye ve Rusya’nın düzenlediği saldırıların yüz binlerce insanı daha sınıra kaçmaya zorlaması üzerine tampon bölge fikrini savaştan kaçan Suriyeli mülteciler için oluşturulacak bir sığınak olarak yeniden ambalajladığı’ öne sürüldü.
Gazete, Erdoğan’ın ‘tampon bölge’ye en az bir milyon Suriyeli mültecinin yerleştirilmesini amaçladığını, gerekirse bu bölgede yeni kentler kurulabileceği önerisinde bulunduğunu kaydetti. Ancak gazeteye göre Suriye’deki savaşta taraf olan diğer hiçbir ülke, bu fikri kabul etmiyor. Gazete, bölgeye derhal erişim sağlanmaması durumunda bu bölgeyi kendisinin oluşturacağı tehdidinde bulunan Erdoğan’ın, aksi takdirde Avrupa’yı da, çok sayıda mültecinin kıtaya akın etmesi için kapıları açmakla tehdit ettiğini vurguladı.
Ancak haberde, Suriyelilerin, yüzlerini çoktan Avrupa’ya çevirdiğini, Türk ve uluslararası yetkililerin, Türkiye’den deniz yoluyla Avrupa’ya geçiş yapmaya çalışan çoğu Suriyeli mültecinin sayısında artış kaydedildiğini bildirdi.
Gazete, uzun zamandır Suriyeli mültecilere arka çıkan Erdoğan’ın tavır değişikliğinin, 23 Haziran İstanbul belediye başkanlığı seçiminde partisinin hezimete uğramasından sonra geldiğinin, ekonomik durgunluğun derinleşmesi ve hızla artan işsizlik ve enflasyonun Türk halkı arasındaki Suriyeli karşıtı hisleri körüklemesinin de mültecilere yönelik tutumun değişmesinde rol oynadığının altını çizdi.