Yargıtay, Hizmet Hareketi’ne mensup binlerce kişiye beraat getirecek içtihat kararı verdi. Sendika, dernek üyeliği, sosyal medya beğenisi, kitap bulundurma ve protesto gösterilerine katılmanın suç oluşturmayacağı belirtildi.
İçtihat niteliğindeki karara konu Isparta’daki davada tutuklu sanığın beraatine ve tahliyesine karar verildi. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin binlerce kişiyi ilgilendiren beraat kararında, silahlı terör örgütü üyeliğinden mahkumiyet için somut deliller gerektiği vurgulandı. Kararda, bu suçtan mahkumiyet için kişinin örgütün nihai amacını bilerek, organik bir bağla hiyerarşiye dahil olduğunun gösteren somut delillerin bulunması gerektiği kaydedildi.
KHK ile ihraç edilen Eski Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil’in paylaştığı Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 9 Temmuz 2019 tarihli karar içtihat niteliği taşıyor. Kararda, Isparta 3. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı onayan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin kararı bozuldu.
SEMPATİ, ÜYELİK, KİTAP BULUNDURMAK SUÇ DEĞİL
Kararda, silahlı terör örgütü üyeliğinin şartları sıralandı. “Örgüte sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir denildi.”
YARGITAY 16. CEZA DAİRESİNDEN ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR.
Bu karar, aşağıdaki nedenlerle çok önemli ve ilerde verilecek binlerce beraat kararının öncüsü bir karardır.
İçtihatta şunlara vurgu yapılmaktadır ;
1- “Fetö örgütünün nihai amacı devletin anayasal rejimini cebir ve şiddet pic.twitter.com/A9CpqavNEE— Kemal Karanfil (@cesuradalet) November 12, 2019
AMACINI BİLME, ORGANİK BAĞ ŞARTI
Kararda, silahlı terör örgütü üyeliği suçunun oluşabilmesi için ‘örgütün nihai amacını bilmek, örgütle organik bir bağ kurarak hiyerarşisine dahil olmak’ gibi delillerin olması gerektiği vurgulandı. Sanık hakkında bu delillerin bulunmadığı kaydedilen kararda, Kitap adlı gizli tanığın ifadesinin başka delillerle desteklenmediğinden hükme esas alınamayacağı, örgüte müzahir derneğe üye olmak, sosyal medya hesabında takip ve beğenilerde bulunmak, protesto gösterilerine katılmaktan ibaret eylemlerinin sempati ve iltisak boyutunu aşar nitelikte silahlı terör örgütü üyesi olduğu ispat etmeye yeterli örgütsel faaliyetler olarak değerlendirilmeyeceği vurgulandı. Sanığın beraatine karar veren Yargıtay, tahliyesine hükmetti.
DARBEYLE ALAKASI OLMAYAN ON BİNLERCE İNSAN TUTUKLANDI
Kemal Karanfil, sosyal medya hesabından paylaştığı kararla ilgili şunları yazdı:”Bugüne kadar verilen on binlerce mahkumiyet kararının aslında acele ile verilmiş yanlış kararlar olduğunu Yargıtay 16. Ceza Dairesi bizzat 09.07.2019 tarihli kararı ile ikrar etmiştir. Bir yapı başta hukuka uygun olarak kabul edildiği bir dönemde, Allah rızası için veya insani saiklerle burs vermek, okul açmak, dini sohbet, kurban vermek vs. fiillerin suç olmadığı bu karar ile tescil edilmiştir. Ne yazık ki hakim,savcı meslektaşlarım, bu önemli ayrıma, suçun manevi unsuruna dikkat etmeksizin, on binlerce dosyada mahkumiyet kararının altına imza attılar. Darbe ile uzaktan yakından alakası olmayan on binlerce insan hukuksuz şekilde göz altına alınarak tutuklandı.”