Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için Akdeniz’den yola çıkan 52 tekneli Global Sumud Filosu’ndaki aktivistler, Salı gecesi Girit açıklarında insansız hava araçları (İHA) ve patlamalarla hedef alındı. “Teknemizin güvertesine küçük bir patlayıcı bırakıldı. Diğer bazı tekneler de benzer şekilde saldırıya uğradı. VHF telsizimiz ele geçirildi ve karşı taraf Abba şarkıları çalmaya başladı.”
Filo organizatörlerinin açıklamasına göre, teknelerin üzerinde çok sayıda İHA görüldü, kimliği belirsiz cisimler bırakıldı, iletişim sistemleri kesildi ve art arda patlamalar duyuldu. “Psikolojik operasyonlara bizzat tanıklık ediyoruz, fakat yılmayacağız” denildi.
“İsrail, uluslararası sularda yardım taşıyan insani yardım görevlilerini tehdit ediyor ve yıldırmaya çalışıyor” diyen gruptakiler ülkeleri filoya güvenli geçiş sağlanması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı.
Aktivistlerin bu açıklamasından önce Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X hesabından, İsrail’i hedef alarak “Uluslararası sularda insani yardım botlarına dokuz saldırı bildirildi – hem de gecenin bir yarısı! Karada soykırımcı, denizde kanun tanımaz” diye yazdı.
Aktivistlerden açıklamalar
Brezilyalı organizatör Tiago Avila, Çarşamba gece yarısı Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda teknelerin 10 ayrı saldırıya maruz kaldığını, ses bombaları ve parlama fişekleriyle hedef alındıklarını, ayrıca şüpheli kimyasal maddelerle de püskürtüldüklerini aktardı.
Teknelerde olan Yeni Şafak’tan Ersin Çelik, “Bu gece çok sayıda insansız hava aracı teknelerin üzerinde uçmaya başladı. 15-20 arasında drone tespit edildi.Dronelardan barut kokulu maddeler teknelerin güvertesine düştü” dedi.
Spectre teknesindeki Gelecek Partisi Gençlik kolları başkanı Mustafa Çakmacı da saldırıyı anlattı:
“4 Defa Drone Saldırısına Uğradık. Gemimize kimyasallar atılıyor. Teyakkuzdayız. Gazze’ye doğru yolumuza devam!”
ABD’li aktivist Greg Stoker ise Girit açıklarında seyreden teknelerinin bir quadcopter tarafından vurulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Teknemizin güvertesine küçük bir patlayıcı bırakıldı. Diğer bazı tekneler de benzer şekilde saldırıya uğradı. VHF telsizimiz ele geçirildi ve karşı taraf Abba şarkıları çalmaya başladı.”
İsrail’den açıklama yok
İsrail makamları, flotillaya yönelik insansız hava aracı saldırıları ya da iletişim kesintisi iddialarına ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, Salı günü X platformunda yaptığı paylaşımda teknelerin “şiddet yanlısı bir rota izlediğini” ve “Gazze halkı yerine Hamas’a hizmet etmeyi amaçladığını” ileri sürdü.
Bakanlık, yardım malzemelerinin Aşkelon Marina üzerinden “koordineli ve barışçıl şekilde” Gazze’ye ulaştırılmasını talep etti. Filo organizatörleri ise bu öneriyi reddetti. İsrail, filonun engellenmesi için “gerekli tedbirlerin alınacağı” uyarısında bulundu.
Avila ise bu öneriyi “işgalci rejimin manipülasyonu” olarak nitelendirdi ve “soykırım uygulayan bir gücün yardımı ulaştıracağına asla inanamayız” dedi.
51 teknelik filo
Toplam 51 tekneden oluşan Global Sumud Filosu, Eylül başında Batı Akdeniz’den yola çıkmıştı. Amaç, İsrail’in Gazze üzerindeki deniz ablukasını kırarak insani yardımı doğrudan ulaştırmak. Filo, daha önce Tunus’ta demirliyken de iki kez şüpheli İHA saldırılarına uğramıştı.
Çevre aktivisti Greta Thunberg’in de destek verdiği uluslararası girişim, yardım malzemelerinin yanı sıra Gazze’deki insani krize dikkat çekmeyi hedefliyor. İsrail, Haziran ve Temmuz aylarında da benzer deniz yoluyla yardım girişimlerini engellemişti.
Sumud filosunu korumak için savaş gemisi gönderdiler
Gazze’ye yardım götüren Küresel Sumud Filosu İtalya açıklarında 13 kez saldırıya uğradı. İtalya, filosunu korumak için Fasan adlı savaş gemisini görevlendirdi ve saldırıları kınayarak İsrail’i sorumluluk almaya çağırdı.
Gazze’deki İsrail ambargosunu kırararak açlıktan kırılan Filistinlilere yardım ulaştırmaki için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na gece boyunca 13 ayrı saldırı yapıldı.
İtalya açıklarında yol alan Sumud Filosu’nun durumuna kayıtsız kalmayan İtalya ise, filoyu korumak için bir savaş gemisini görevlendirdi.
İHA saldırıları altında olan, telsizlerine müdahale edilen Sumud filosunu, İtalyan donanmasının Fasan gemisi koruyacak.
İtalyan Savunma Bakanı Guido Crosetto, “Filodaki İtalyan vatandaşlarını korumak adına, İtalyan donanmasının Fasan adındaki gemisini filoya eşlik etmek üzere görevlendirmeyi uygun gördük” dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise İsrail’in Sumud Filosu’ndaki kişileri korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Tajani, Sumud Filosu’na yapılan saldırıları da kınadı.