Tr 724’ten Sevinç Özarslan’ın haberine göre, Gaziantep’te tarih öğretmeni olarak görev yaparken 2016 yılında ihraç edilen, 15 Mayıs 2020’de ise görevine iade edildikten sonra emekliye ayrılan Vakkas Karakoyun 28 Haziran’da Hollanda’da vefat etti.
Karakoyun, toplumdan dışlandıkları ve terörist ilan edildikleri için emekli olduktan sonra, eşi ve çocuklarıyla birlikte 20 Eylül 2021’de, Hollanda’nın kuzeyinde bulunan Westerwolde bölgesindeki Groningen eyaletine bağlı bir yerleşim yeri olan Ter Apel’a gelerek iltica etmişti.
KHK öncesi sadece şeker problemi olan Karakoyun, ihraçtan sonra birçok hastalığa yakalandı. Önce şeker hastalığı sebebiyle sağ gözünde yüzde 100, sol gözünde 95 görme kaybı oluştu. Ardından iki böbreği iflas etti, haftada üç kez diyalize girmeye başladı. Yaşadığı stres, üzüntü ve yalnızlık duygusu nedeniyle iki kez kalp krizi geçirdi, iki kez anjiyo oldu, sonuncuda kalbine stent takıldı. Bu arada iki ayağında şeker hastalığına bağlı yaralar oluştu, yürüyemez duruma geldi. Engellilik yüzdesi günden güne artan Vakkas Karakoyun yüzde 99 engelli oldu.
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Karakoyun ailesinin yaşadıklarını 2018 yılında dile getirmiş ve “Ne vicdansızsınız…! Besni’de Vakkas Karakoyun KHK’lı öğretmen, ihraç sonrası daha da bozulan sağlığı sonucu % 96 engelli oluyor. Rapora rağmen malulen emekli edilmiyor, KHK’lı diye eşine engeli aylığı verilmiyor, üniversite okumayıp çalışan oğlunun sigortadan yararlandırılmıyor, dializli.” demişti.
Hollanda’da uzun süre mülteci kampında kalan ve zor günler geçiren Karakoyun’un hastalıkları burada daha çok ilerledi ve üç parmağını kaybetti.
”Cenazem bile gitmesin”
Hollanda’ya geldikten sonra Kronosnews’e röportaj veren Vakkas Karakoyun, “45’imize kadar 50’mize kadar güvenen insanlar bir gecede bizi vatan haini ilan ettiler, çoluğumuzun çocuğumuzun öldürülmesinden bahsettiler. Mal güvenliğimiz kalmadı, can güvenliğimiz kalmadı. Şu an 8. sınıfa giden çocuğum, sınıf arkadaşları top oynarken ‘babası teröristtir’ demişlerdi. Çocuklarımız bile dışlandı. Tek isteğim Türkiye’den gitmekti. Çünkü ben bunları yaşadım, çocuklarımın yaşamasını istemedim.
Neresi olursa Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Kanada, hatta Alaska. Çocuklarıma da vasiyet etmiştim, ‘ölsem bile bu topraklara beni gömmeyin’ diye. Onlara, ‘Cesedimi götürebildiğiniz kadar uzağa götürün ve bir daha bu ülkeye dönmeyin’ demiştim.” Karakoyun, bir daha Türkiye’ye dönmek istemediğini belirtiyor ancak bir de şerh düşüyor: “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bakan olduğu, başbakan olduğu bir Türkiye’ye sürünerek gelmeye hazırım. Bu duygunun, bu insana insan olduğu için değer verme anlayışının yönetime aksetmesi lazım.” demişti.
52 yaşındaki 5 çocuk babası Karakoyun’un cenazesi bugün Hollanda’nın Leewarden şehrinde öğle vaktinde kılınacak namazdan sonra defnedilecek.