Konutta doğalgaza yüzde 24,6 zam yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidilmiştir.
BOTAŞ’ın internet sitesinde ilan ettiği BOTAŞ doğal gaz toptan satış fiyatları ışığında, nihai doğal gaz satış fiyatlarında sanayi tüketicileri için ortalama %7,86 konut tüketicileri için ise ortalama %24,6 oranında artış söz konusudur.
Yeni tarifeler 2 Temmuz 2025 tarihi itibariyle geçerli olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Muhalefetten tepki
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, zamma tepki gösterdi. Emir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “1 ay önce ’75 milyar metreküp doğalgaz bulduk’ dediler. Aylardır şişirdikleri doğalgaz faturalarına ‘yüzde 65’ini biz ödedik’ yazdılar. Yarından itibaren doğalgaza konutlarda yüzde 24,6 sanayide yüzde 7,86 zam var. Bulduğu gazı kullanmadan faturasını halka kesen iktidarın arsızlık yüzyılı son gaz devam!” ifadesini kullandı.
Ekonomist Hakan Kara: Mart 2024’ten bu yana doğalgaz yüzde 150 arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, son doğalgaz zammı sonrası dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Kara, faizlerin en yüksek seviyeye çıkarıldığı 2024 Mart ayından bu yana doğalgaz fiyatlarının yüzde 150’ye yakın arttığını söyledi.
1 Temmuz itibarıyla doğalgaza yapılan yüzde 25’lik zam, kamuoyunda geniş yankı bulurken, ekonomist Kara da söz konusu artışı sosyal medya hesabı üzerinden yorumladı. Kara, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Enflasyonla mücadele amacıyla faizlerin %50’ye çıkarıldığı Mart 2024’ten bu yana doğalgaz fiyatı %149 artırıldı”
Hakan Kara’nın vurguladığı bu oran, Merkez Bankası’nın mart ayında politika faizini yüzde 50 seviyesine yükselttiği tarihten bu yana geçen dört aylık dönemde enerji maliyetlerindeki artışın boyutuna işaret ediyor.
2023 Haziran ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek’in öncülüğünde yürütülen sıkı para politikası kapsamında, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faizler kademeli şekilde yükseltilmişti. Mart 2024’te yüzde 50’ye ulaşan politika faizi, o tarihten bu yana yüzde 46 seviyesinde sabit tutuluyor.
Ancak faiz artışlarına rağmen özellikle enerji başta olmak üzere temel tüketim kalemlerinde devam eden fiyat artışları, vatandaşların alım gücünü zorlamaya devam ediyor.
Doğalgaza zam yüzde 38’miş
EPDK’nın açıkladığı gibi meskenlerde doğalgaz tarifesine yüzde 25 değil aslında yüzde 38 zam geldiği ifade edildi.
EPDK’nın yaptığı açıklamada yüzde 25 zam demesinin sebebinin her şehirde farklı tutarlarda tahsil edilen doğalgaz dağıtım bedelini de hesaba dâhil edip Türkiye ortalamasını alması olduğu ortaya çıktı.
Gazeteci Olay Aydilek yaptığı paylaşımda “Doğal gaza ve elektriğe ne kadar zam gereksinimi var? BOTAŞ, 2 Temmuz’dan geçerli konutlara satılan doğal gaza yüzde 38,02 zam yaptı. Enerji yönetimine göre konutlarda doğal gaza yüzde 40, elektrikte yüzde 65 dolayında zam gereksinimi devam ediyor.” dedi.
Kronos yazarı Turhan Bozkurt ise gerçek zam oranının yüzde 25 değil yüzde 38 olduğunu ifade ederek, “Meskenlerde doğalgaz tarifesine yüzde 25 değil, yüzde 38 zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) her şehirde farklı tutarlarda tahsil edilen doğalgaz dağıtım bedelini de hesaba dâhil edip Türkiye ortalamasını almış.” dedi.