ABD Başkanı Trump, İran’daki üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. İran, Fordo, Natanz ve İsfahan’daki tesislerin hedef alındığını teyit ederken saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan uçakları ve denizaltılarıyla gerçekleştirilen saldırı sonucu, İran’ın kilit nükleer zenginleştirme tesislerinin “tamamen yok edildiğini” söyledi. Öte yandan İran’dan İsrail’e yaklaşık 30 füzeyle düzenlenen misilleme saldırısında birçok noktanın isabet aldığı duyuruldu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini belirtti.
ABD Başkanı Trump, Truth sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran’daki üç nükleer tesise yönelik son derece başarılı saldırımızı tamamladık.” ifadelerini kullanarak, bombardımana katılan uçakların İran hava sahası dışına çıktığını duyurdu.
Trump, “Fordo nükleer tesisine tam kapasiteli bir bomba attık.” ifadelerine yer verdi.
Tüm uçakların güvenli bir şekilde üslerine dönüş yolunda olduğuna işaret eden Trump, “Büyük Amerikan savaşçıları” olarak nitelendirdiği pilotları tebrik etti.
Dünyada başka hiçbir ordunun bu operasyonu gerçekleştiremeyeceğini iddia eden Trump, açıklamasını “Şimdi barış zamanı” ifadeleriyle tamamladı.
Trump, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı ikinci paylaşımda, Beyaz Saray’dan halka sesleneceğini duyurdu.
“ABD, İsrail ve dünya için tarihi bir an.” ifadelerini kullanan Trump, İran’ın artık bu savaşı sonlandırmaya razı olması gerektiğini belirtti.
Amerikan Axios haber sitesinin İsrailli bir yetkiliden aldığı bilgiye göre, saldırıda B-2 ağır bombardıman uçakları kullanıldı.
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ERAKÇİ: SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD’nin ülkesine yönelik hava saldırısının kabul edilemez olduğunu, kalıcı sonuçlara yol açacağını bildirdi.
Erakçi, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin ülkesine yönelik saldırısını değerlendirdi.
ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olduğunu hatırlatan Erakçi, Washington yönetiminin ülkesinin “barışçıl nükleer tesislerine” saldırarak BM Şartı, uluslararası hukuk ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı (NPT) ihlal ettiğini belirtti.
Erakçi, “Bu sabah yaşananlar kabul edilemez olup kalıcı sonuçlar doğuracaktır. BM’nin her bir üyesi, son derece tehlikeli, kanunsuz ve suç teşkil eden davranış karşısında alarma geçmeli.” ifadelerini kullandı.
Bakan Erakçi, Tahran’ın, BM Şartı ve meşru müdafaa hakkı tanıyan hükümleri doğrultusunda “egemenliğini, çıkarlarını ve halkını savunmak için” tüm seçenekleri saklı tuttuğu mesajını verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini açıklamıştı.
İRAN, BM GÜVENLİK KONSEYİNDEN “ACİL OTURUM” TALEP ETTİ
İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, ABD’nin İran’a saldırısının “incelenmesi ve kınanması” gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyinden (BMGK) “acil oturum” talep etti.
CNN’in haberine göre, İravani, BMGK’ye gönderdiği mektupta, ABD’nin İran’a saldırısının, “bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı ciddi tehdit” teşkil ettiğini belirtti.
Saldırıların, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) “gözetimi altında gerçekleştiğini” savunan İravani, ABD’nin saldırısının BM Şartı’nı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını ihlal ettiğini vurguladı.
İravani, “bu yasa dışı eylemin incelenmesi, kınanması için gerekli tedbirlerin alınması ve sorumluların cezasız kalmamasının sağlanması” için acil oturum yapılması çağrısında bulundu.
İSRAİL, İRAN’IN BATISINA YENİ BİR SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU
ABD saldırısının ardından İran füzeleri Tel Aviv ve Hayfa’yı hedef alırken, İsrail ordusu da İran’a saldırı başlattı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’ın füze fırlatma rampalarına saldırı düzenlendiği belirtildi.
İsrail Hava Kuvvetlerinin İran’ın batısındaki “askeri hedeflere” bir dizi saldırı başlattığı aktarılan açıklamada, İran’dan İsrail’e füze fırlatılan rampalara ve İran askerlerine de kısa süre önce saldırı düzenlendiği öne sürüldü.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini açıklamıştı.
İsrail’de 07.30 civarında İran’dan ateşlenen füzelerin tespit edildiği açıklanmış ve alarmlar devreye girmişti.
İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, doğrudan ve şarapnel isabeti nedeniyle 10 ihbar aldıklarını bildirmiş, füzelerin Hayfa ve Tel Aviv’i hedef aldığı kaydedilmişti.
İRAN’DAN İSRAİL’E 30 FÜZEYLE MİSİLLEME: BİRÇOK NOKTA İSABET ALDI
İran’dan İsrail’e yaklaşık 30 füzeyle düzenlenen misilleme saldırısında birçok noktanın isabet aldığı duyuruldu.
İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, doğrudan ve şarapnel parçası isabeti nedeniyle 10 ihbar aldıklarını açıkladı.
İran’ın İsrail’in merkezine ve kuzeyine yönelik başlattığı saldırı sebebiyle ülke genelindeki alarmların devreye girmesinin ardından fırlatılan yaklaşık 30 füzeden bir kısmının engellenemediği ve bazı noktalara isabet ettiği belirtildi.
Kızıl Davut Yıldızı, Hayfa kentindeki isabetin ardından bölgede ağır hasar oluştuğunu, ilk belirlemelere göre en az 11 kişinin yaralandığını ve isabet alan bölgelerdeki çalışmaların devam ettiğini duyurdu.
İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, füzelerden bazılarının açık alana düştüğünü, Hayfa’nın yanı sıra ülkenin orta kesimindeki Shephelah ve Tel Aviv çevresinde Dan Gush’da da hasar oluştuğunu bildirdi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, sığınaklardan çıkılabileceği ve arama kurtarma ekiplerinin isabet alan noktalarda ülke genelinde faaliyet gösterdiği kaydedildi.
İsrail’de 07.30 sularında İran’dan ateşlenen füzelerin tespit edildiği açıklanmış ve alarmlar devreye girmişti.