Dünya çapında hızla artan diyabet vakaları, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Fortune’un Riyad’da düzenlediği Most Powerful Women International konferansında konuşan sağlık sektörü liderleri, yapay zekânın diyabetle mücadelede kritik bir rol oynayacağına dikkat çekti.
January AI’nın kurucusu ve CEO’su Noosheen Hashemi, 2050 yılına kadar dünya genelinde diyabetli birey sayısının 1.3 milyara ulaşacağını, prediyabetik bireylerle birlikte bu sayının 5 milyarı aşacağını belirtti. Hashemi, “Dünyanın yarısı insülin direnci yaşayacak. Ancak elimizde bunu önlemek için gereken tüm araçlar mevcut” dedi.
Yapay zeka sayesinde bireyler, sadece bir yemeğin fotoğrafını çekerek o yemeğin içerdiği protein, lif ve karbonhidrat miktarını öğrenebiliyor ve kan şekeri üzerindeki etkisini önceden görebiliyor.
GENETİK VERİLERLE TEŞHİSTE ÖNEMLİ
Roche Pharmaceuticals’ın Orta Doğu Bölge Başkanı Olfat Berro, yapay zekânın gelecekte genetik verilerle entegre çalışarak sadece diyabetin değil, diyabete bağlı gelişebilecek diğer hastalıkların da önceden tahmin edilmesine olanak sağlayacağını vurguladı.
“Bu salgının diğer sağlık sorunlarına da yansımalarını görüyoruz; özellikle görme ile ilgili zorluklar ciddi bir konu” diyen Berro, gözlerdeki değişimlerin erken tespit edilip önlem alınabileceğini söyledi.
YAPAY ZEKA, SAĞLIKTAKİ GELECEĞİ TAHMİN EDİYOR
January AI, geliştirdiği şeker takibi uygulaması için 1.022 farklı katılımcının verilerini kullanarak bir tahmin motoru oluşturdu. Uygulama, fiziksel bir glikoz ölçüm cihazı gerektirmeden çalışıyor. Hashemi’ye göre, bir bireyin genetik profili, yaşam tarzı ve sağlık verileri birleştirildiğinde, yapay zekâ o kişinin sağlık geleceğini tahmin edebiliyor.
Cigna Healthcare Orta Doğu ve Afrika CEO’su (Suudi Arabistan hariç) Leah Cotterill, yapay zekânın sağladığı verilerin, diyabetle mücadelede eğrinin yükselmesini engellemekte büyük rol oynayacağını ifade etti. “Eğitim, güçlü yapay zekâ araçları ve etkili ilaçlarla birlikte, bu artışın önüne geçilebilir,” dedi.