Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Zahmet ve meşakkate ilişik gelen başarılar

by aktifhabercom
May 26, 2025
Zahmet ve meşakkate ilişik gelen başarılar
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Analiz / İsmail S Gülümser

Büyük mefkure sahiplerinin çoğu, önemli badirelerden geçmiş ve baskı altında oldukları halde geleceğe ışık tutacak işlere imza atmış. Ülü’l-azm peygamberler başta olmak üzere, maneviyat önderlerinin çoğu, zulme uğrasa bile karşılık beklemeden üstlendikleri sorumluluk ve yol gösterici uyarılarla yaşadığı çağa yön vermiş.

Tarihsel süreçten baskı örnekleri  

Hz. Musa (AS), aktardığını iktidarı için tehdit olarak gören dönemin firavunu tarafından zindana atılarak halkla bağı kesilmek istenmiş. Hz. Mesih’in (AS) insani mesajlarını engellemeyi düşünen zorbalar, onu çarmıha gerip hayatına kastetmeyi planlamış. Peygamberimiz Hz. Muhammed de (ASV) dönemin muktedirlerince aynı muameleye maruz kalmış, vatanından hicret zorunda bırakılmış.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Bursa’daki orman yangını nedeniyle çevre yolu trafiğe kapatıldı, alevler yerleşim yerlerine ulaştı, belediye ‘kül yağışı’ uyarısı yaptı

Bursa’daki orman yangını nedeniyle çevre yolu trafiğe kapatıldı, alevler yerleşim yerlerine ulaştı, belediye ‘kül yağışı’ uyarısı yaptı

July 26, 2025
5k
Karabük’teki orman yangını büyüyor: Ankara karayolu çift yönlü trafiğe kapatıldı

Karabük’teki orman yangını büyüyor: Ankara karayolu çift yönlü trafiğe kapatıldı

July 26, 2025
5k

Ondan sonra gelen tüm maneviyat önderleri de benzer sıkıntılar yaşamış, devrin iktidar sahiplerince dışlanmış. Bir kısmına bizim de tanıklık ettiğimiz yakın dönem cumhuriyet Türkiye’sindeki olaylar bile, güçlülerin halkı kandırmaya engel gördüklerine yaptığı zulmün boyutunu ortaya koyuyor.

Bediüzzaman, toplumun maneviyatını güçlendirmek için yazdığı eserlerden dolayı yıllarca hapis ve sürgünle karşılaştı. Süleyman Hilmi Tunahan, köşe bucak saklanarak halkı Kur’an’la yeniden buluşturmak zorunda kaldı. Özal sonrası özgürlük ortamında gelişen dini cemaatler, toplumu kötülükten koruma çabalarından dolayı 28 Şubatçıların hışmına uğradı, ürettikleri hizmetlerin çoğu yasaklandı.

Her maneviyat önderi gibi Hocaefendi de hedefe kondu

Toplumun değer yargılarını tüketerek kolayca yönlendirme hesabı yapan zavallılar, onları yeniden bu güzelliklerle donatanların varlığından hep rahatsız oldu. Hayatını gençlere olumlu davranış kazandırmaya adamış olan Fethullah Gülen Hocaefendi’nin, yaptığı hizmetler her dönem farklı gerekçelerle engele takıldı.

70’li yıllarda kavgayı köpürtüp toplumu çaresizliğe itmeyi düşünenler, anarşiye boyun eğmeme yönündeki vaaz ve diğer hizmetlerinden dolayı onu hedefe koydu, 80 darbesi sonrası hakkında yakalama kararı çıkardı.

O, tedavi amaçlı yurt dışına gittiği için post modern darbecilerin karanlık planlarından kurtuldu ve ülkesine geri dönemeyince entelektüel sığınmacı statüsünden faydalanıp yerleşmek mecburiyetinde kaldı.

Anormal dönemlerde ağır bedeller ödemesine rağmen, insan yetiştirme çabasından asla vazgeçmedi. Sürekli ders okutup eğiterek yüksek ahlaki değerlerle donattığı birikimli kadroları, dünyanın dört bir yanına gönderdi ve pek çok ülkede olumlu hizmetin öncüsü oldu.

Son dönemde Türkiye, dindar görünümü ile halkı kandırıp kişisel beklentilerini karşılamaya yönelen birinin tehdidi altında. Onun buyruğunu emir kabul eden, kendi halkına her türlü kötülüğü yapmaya hazır kadrolar, toplumun değer yargılarını yıkarak kolayca istediğini gasp edebileceğine inanıyor.

Hizmete baskılar ve topyekûn cezalandırma niyetleri

98’de Hocaefendi’nin yurt dışında olması bazı tehditlerin etkisini kısmen de olsa kırmıştı. Ancak şimdi bu tehdit tüm gönüllüleri hedef alacak şekilde genişledi. Geçmiş iktidarları hizmet düşmanlığına ikna edemeyen karanlık odaklar, ahlaki değer iddiasındaki günümüz yöneticilerini zaafından yakaladı, aklama karşılığı gönüllüleri yem olarak istedi.

Yargı sürecinden kaçmak isteyen bir nifak şebekesi, yardım aldıklarının taleplerine boyun eğdi. Onların verdiği listeler üzerinden masum insanlar hakkında tarihe geçecek bir soykırım süreci başlattı. Bugün Ekrem İmamoğlu ve muhalefet cephresine yaptıkları gibi on binlerce gönüllü yasal eylemiyle suçlanıp tutuklandı.  

Ülke, hizmet gönülleri için adeta cehennem yerine dönüştü. İki kişinin bile buluşması engellenmekte, bir şekilde bağı devam ettirenler arka arkaya gözaltına alınmakta. Yeni doğum yapmış bebekli kadınlar dahil her yaşta insan, geçmişte devlet izniyle yaptığı ve herkesin alkışladığı olumlu çabasından dolayı yargılanmakta.

Sahabenin hicret tecrübesinden alınan ilham

Boğucu atmosferden kurtulmak isteyen binlerce gönüllü, her şeyini geride bırakıp yurt dışında hayatına sıfırdan başlamak mecburiyetinde kaldı. Bu problemli süreçte sahabenin hicrette yaşadığı olaylar, onların ilham kaynağı ve rehberi oldu.

Efendimiz (SAV) şartların ağırlaşmasının, sabredenler için yeni ferahlık günlerinin habercisi olduğunu bildirmişti. Hakkın takdirine rıza göstermede sahabenin sabır ve tahammül gücü, gönüllüler için de referans niteliği taşıdı. On binlerce insan, ülkede kalıp zulme boyun eğmek yerine yurt dışına çıkıp hayata yeniden başlamayı tercih etti. Zorluklar karşısında yılmayanlar, üzerlerine düşeni yaptıktan sonra neticeyi yüce Yaratıcıdan bekledi.

Veysel Ayhan’da hayali bir hikâye üzerinden aktardığı tr724’teki yazısında;

“Ne kadar muhteşem bir ilkbahar hayal ettiyseniz bir o kadar şiddetli kışa maruz kalırsınız. İlkbahar kış duasıyla yaratılır. Zulümler art arda eklenir. Dua ve gözyaşları göklerde dev bulutlar halinde birikir. Biriktikçe birikir. Allah’tan dolayı yaşanmış en küçük mihnet, Allah’a yönelik, Allah’a müteveccih tek bir damla ter, tek bir gözyaşı damlası zayi olmaz. Ebediyet kazanır. Kader bazen tek bir gözyaşı damlasından vakti geldiğinde yüzlerce hidayet vesilesi halk eder. Tek bir damla ter ile dağları düzler. Ama yağmurun vakti Rabbimizin tasarrufunda. Bulutları görürüz. Gün gün katlandığını fark ederiz. Gelecek sağanak yağmuru sezeriz hatta nemini iliklerimizde hissederiz ama vaktini bilemeyiz. O gayb ve Allah’ın tasarrufunda.” diyor.

Nasıl ki sahabeler, Peygamberin (SAV) vaadine güvenerek, zorluklara göğüs germişse, gönüllülerde her zaman yardımını hissettikleri yüce yaratıcıya inançları ve onun takdirine rıza göstermeleri sayesinde, önlerine çıkan engelin büyüklüğüne aldırmadan ellerinden geleni yapmaya koyuldu. Tıpkı müşrik baskısından bunalan sahabilerin hiç tereddüt etmeden birlik ruhuyla her zorluğu aştığı gibi, gönüllüler de kendi ihtiyaçları olsa bile başkalarının problemine el attı dayanışmayla çözüm buldu.    

Her insan gibi onlar da bazen devasa sorunlar karşısında ezildiğini hissetti, ciddi bir hüzün ve teslimiyet içinde ilahi yardım bekledikleri anlar oldu. Ancak sıkıntının sona ereceği takvimi O’nun belirlediğini bildikleri için, sabır sınırlarını zorlayan incitici olaylara direndiler. Verenin de alanın da O olduğuna inandıkları için asla ümitlerini kaybetmedi, sonucu hayra çevirmek adına iradelerini ortaya koydular.  

Hizmetlerini yeniden inşa etmek için kolları sıvadılar

Yaptıkları büyük fedakarlıktan dolayı terörist damgası yemek, yönetimdekilerin çocukları dahil yüzbinlerce genci ahlaki değerlerle yetiştirdikleri için suçlanmak, vicdanlarını derinden yaraladı. Yurdunu yuvasını terk etmek zorunda kalanlar, gittikleri yerlerde küçük çaplı da olsa komüniteler kurdular.

Ülkede şartların normale dönmesini beklemeyle vakit kaybetmek yerine, çoğu bulunduğu yere tam entegrasyon için kolları sıvadı. Sohbet halkalarıyla maneviyatlarını korumaya çalışırken, yeni nesiller için her ülkede farklı tarzda eğitim yol ve yönetimi geliştirmeye başladı.

Öz eleştiri adı altında birbirini sorgulama ve suçlu arama psikolojisine girmediler. Aksine geçmişte varsa yapılan her hatadan ders çıkarıp kendilerine çeki düzen verdi, noksanlarını tamamladılar. Herkes başkasını tenkitle uğraşacağı yerde, nefsini yanlıştan korumaya yöneldiği için, ayrılık ve nifak tohumu ekmek isteyenlerin oyunlarını bozdular.

Vefa ve ümitle yeni bir başlangıç

Pek çoğu, ülkesine duyduğu özleme rağmen bulunduğu yerde kalma mecburiyeti hissediyor.

Çünkü:

Ülke onları kovarken, kendilerine çalışma fırsatı verenleri bırakıp gitmenin vefasızlık olacağını düşünüyorlar.

Türkiye’de şartlar normale dönse bile, ziyaretle memleket hasretini giderip düzen kurduğu yere geri dönmeyi planlıyor.  

Ayrıca; memleketlerindeki tüm mal varlıkları yağmalanmış, ekonomik darboğaz nedeniyle yeniden iş kurma şansı kaybolmuş insanlar, geri dönme umudunu bastırıp mevcut işine yoğunlaşıyor.

Tıpkı Mekke fethinden, sonra çok sevdiği şehri bırakıp hicret diyarı olan Medine’ye dönen Efendimiz (SAV) gibi, onlar da mecburen hicret ettikleri yerlerde kalıcı olmanın yolunu arıyorlar.

Bugün, bazıları başarısıyla yerlilerle rekabet edebilecek konuma ulaştı bile.

Tags: başarıismail s gülümsermeşakkatyeni başlangıçzahmet
ShareTweet
Previous Post

Fenerbahçe, ikinci kez Avrupa basketbolunun zirvesinde

Next Post

İstanbul dahil 34 il için sağanak yağış ve fırtına uyarısı

İLGİLİHABERLER

Bursa’daki orman yangını nedeniyle çevre yolu trafiğe kapatıldı, alevler yerleşim yerlerine ulaştı, belediye ‘kül yağışı’ uyarısı yaptı
GÜNDEM

Bursa’daki orman yangını nedeniyle çevre yolu trafiğe kapatıldı, alevler yerleşim yerlerine ulaştı, belediye ‘kül yağışı’ uyarısı yaptı

July 26, 2025
5k
Karabük’teki orman yangını büyüyor: Ankara karayolu çift yönlü trafiğe kapatıldı
GÜNDEM

Karabük’teki orman yangını büyüyor: Ankara karayolu çift yönlü trafiğe kapatıldı

July 26, 2025
5k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakan Fidan’a: Pabucumun atanmışı
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakan Fidan’a: Pabucumun atanmışı

July 26, 2025
5k
CHP, ilk Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’ni Ankara’da açtı
GÜNDEM

CHP, ilk Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’ni Ankara’da açtı

July 26, 2025
5k
Miriam Margolyes’ten Gazze açıklaması: Hitler kazandı
DÜNYA

Miriam Margolyes’ten Gazze açıklaması: Hitler kazandı

July 26, 2025
5.1k
MHP’li Feti Yıldız: Geçici nitelikte olan tutuklama maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor
GÜNDEM

MHP’li Feti Yıldız: Geçici nitelikte olan tutuklama maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor

July 26, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Eski Merkez Bankası başkanı Süreyya Serdengeçti hayatını kaybetti

Eski Merkez Bankası başkanı Süreyya Serdengeçti hayatını kaybetti

July 26, 2025
5k
Kars’ta sel: Dokuz köy ve iki mahalle hasar aldı

Kars’ta sel: Dokuz köy ve iki mahalle hasar aldı

July 26, 2025
5k
Bahçeli ‘süreç’ komisyonunda yer alacak MHP’li isimleri açıkladı

Bahçeli ‘süreç’ komisyonunda yer alacak MHP’li isimleri açıkladı

July 26, 2025
5k
İstanbul’da su tüketimi rekor seviyelere ulaştı

İstanbul’da su tüketimi rekor seviyelere ulaştı

July 26, 2025
5k
Fenerbahçe stadyum adı için Chobani ile anlaştı

Fenerbahçe stadyum adı için Chobani ile anlaştı

July 26, 2025
5.1k
Nuri Bilge Ceylan’a göre 21’inci yüzyılın en iyi 10 filmi

Nuri Bilge Ceylan’a göre 21’inci yüzyılın en iyi 10 filmi

July 26, 2025
5.1k
Gözaltına alınan TİP’liler serbest bırakıldı

Gözaltına alınan TİP’liler serbest bırakıldı

July 26, 2025
5k
Meteoroloji’den iki bölgeye sağanak uyarısı

Meteoroloji’den iki bölgeye sağanak uyarısı

July 26, 2025
5k
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş gözaltında

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş gözaltında

July 26, 2025
5k
İstanbul Valiliği’nden sıcak hava uyarısı: Mevsim normallerinin 5, 10 derece üzerine çıkacak. Kronik hastalar dikkat

İstanbul Valiliği’nden sıcak hava uyarısı: Mevsim normallerinin 5, 10 derece üzerine çıkacak. Kronik hastalar dikkat

July 25, 2025
5k
Gazze Şeridi’nde açlıktan yaşamını yitirenlerin sayısı 122’ye yükseldi

Gazze Şeridi’nde açlıktan yaşamını yitirenlerin sayısı 122’ye yükseldi

July 25, 2025
5k
Filistin davasının sembol ismi Georges Abdallah, Fransa’da 41 yıl sonra serbest bırakıldı

Filistin davasının sembol ismi Georges Abdallah, Fransa’da 41 yıl sonra serbest bırakıldı

July 25, 2025
5.1k
Mansur Yavaş: Bir şehir nasıl katledilir, lütfen izleyin!

Mansur Yavaş: Bir şehir nasıl katledilir, lütfen izleyin!

July 25, 2025
5.3k
Murat Çalık’tan ikinci kez kemik iliği alındı

Murat Çalık’tan ikinci kez kemik iliği alındı

July 25, 2025
5k
İzmir ve Bilecik ‘afet bölgesi’ ilan edildi

İzmir ve Bilecik ‘afet bölgesi’ ilan edildi

July 25, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.