Ziraat Bankası Başkan Vekili Veysi Kaynak’ın, yönetim kurulu başkanı olduğu Kuvva Gıda adlı şirkete Ziraat Bankası üzerinden milyonlarca liralık kredi sağladığı ortaya çıktı.
Bahadır Özgür’ün Halk TV’de yayımlanan “Ziraat’ten kendi başkan vekilinin şirketine kredi” başlıklı köşe yazısına göre Kaynak, krediye karşılık olarak eşine ait Üsküdar’daki bir taşınmazları 135 milyon lira değerle teminat gösterildi.
Aynı zamanda Halk Bankası’ndan da kredi kullanan Kaynak ailesi, bu borçlar için İstanbul ve Ankara’daki taşınmazlarını da ipotek ettirdi. Şirketin banka borcu bir yılda 98.8 milyondan 161 milyona çıktı.
Kuvva Gıda’nın hisseleri borsada hızla değer kazanırken, şirketin devletten toplam 840 milyon lira teşvik aldığı, buna karşılık yalnızca 13 kişilik istihdam taahhüdü verdiği öğrenildi. Şirketin madencilik sektörüne de yatırım yaptığı belirtildi.
Veysi Kaynak’ın hem kamu bankasında üst düzey görevde olması hem de kamu kaynaklı desteklerle şirketini büyütmesi etik tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Bahadır Özgür’ün yazısı şöyle:
‘BİR BANKADAN FAZLASI…’
Ziraat Bankası’nın sloganı “Bir bankadan fazlası.” AKP döneminde bunun hakkı verildi gerçekten. Mesela Sayıştay raporuna göre Yıldırım Demirören’e, medya grubu alsın diye 895.6 milyon dolar; MASAK raporuna göre, organize suç örgütü lideri olarak yargılanan Ayhan Bora Kaplan’ın şirketlerine 500 milyon lira kredi verilmişti. Şimdi yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Bankadan kendi başkan vekili ve eşinin yönettiği şirkete de kredi açılmış.
Ziraat Bankası’nın Genel Kurulu geçen hafta yapıldı. Burhaneddin Tanyeri, Veysi Kaynak, Alpaslan Çakar, Feyzi Çutur, Fazlı Kılıç, Serdar Kılıç, Serruh Kaleli, Abdullah Erdem Cantimur ve Fatih Aydoğan yönetim kurulu göreviyle 3 yıl daha iş başında olacak. Yönetim Kurulu Başkanı Tanyeri, Başkan Vekili ise yine Veysi Kaynak.
VEYSİ KAYNAK, 3 DÖNEM AKP’DEN VEKİL SEÇİLDİ
Veysi Kaynak, 1999’da Fazilet Partisi’nden Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı yaptı. 2002-2007 arası Kahramanmaraş AKP İl Başkanı’ydı. Üç dönem AKP’den vekil seçildi. Adalet Bakanlığı yardımcılığı görevini yürüttü. Son olarak da Binali Yıldırım’ın başbakanlığında yardımcısıydı. Kaynak 2020 yılından beri Ziraat Bankası yönetim kurulunda ve başkan vekili görevinde bulunuyor.
Varlık Fonu bünyesinde bulunan en büyük kamu bankasının üst yöneticilerinden Kaynak’ın, Kuvva Gıda adında bir şirketi bulunuyor. Şirketin yüzde 71’i halka açık. Kaynak, şirketinin yönetim kurulu başkanı. Eşi Şule Kaynak ve oğlu Kenan Kaynak da yönetimde yer alıyor.
Yani Borsa İstanbul’u etkileyecek kararlar alan en büyük kamu bankasının, o kararları ilk bilen üst düzey yöneticisinin şirketi borsada işlem görüyor.
Gariplik bununla bitmiyor. Meğer Ziraat Bankası Başkan Vekili Kaynak, kendi şirketine de milyonlarca lira kredi vermiş. Kuvva Gıda’nın borsaya açıkladığı 2024 yıl sonu finansal raporun dip notlarında, kredi karşılığında Şule Kaynak’ın, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde sahip olduğu gayrimenkulü 135 milyon lira bedelle teminat olarak gösterdiği yer aldı.
Veysi Kaynak bir de Halk Bankası’ndan kredi aldı. Bunun karşılığında da Başakşehir’de bulunan bir gayrimenkulünü 20 milyon lira, Ankara’daki bir başka gayrimenkulünü de 50 milyon lira bedelle teminat gösterdi. Finansal rapordan anlaşıldığı kadarıyla Kaynak ailesi kredilerini kamu bankalarından çekiyor. Nitekim 2023 yılında 98.8 milyon lira olan banka kredisi borcu, 2024 yılında 161 milyon liraya yükseldi.
BORSADA REKORLAR, İSTİHDAM 13 KİŞİ
Kaynak’ın aile şirketi Kuvva Gıda hisseleri borsada ise rekorlar kırıyor. Son bir yılda hisseleri yüzde 78 değerlendi. Son 15 gündeki artış oranı ise yüzde 96.8. Çünkü yeni şirketler satın alıp, yeni iş kollarına adım atıyor. 2022 yılında Kocaeli’nde kurulu CK Protein ve Biyoteknolojik Yatırımlar AŞ’yi almıştı. İki gün sonra da bu şirkete yüzde 70 vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim desteği, faiz desteği, gümrük vergisi ve KDV istisnası ve arazi tahsisi olmak üzere toplam 840 milyon lirayı bulan teşvik verildi. Karşılığında yaratacağı istihdam kaç kişi biliyor musunuz? Sadece 13 kişi.
Kaynak kömür işine de girdi. 2024’ün sonunda Konya’nın Ilgın ilçesinde kömür ocağı bulunan Düzgün Madencilik ile 2025’in başında da Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde maden ocağı olan Kayasu Elektrik ve Madencilik’i satın aldı.
Hem en büyük kamu bankasının üst düzey yöneticisi olarak borsaya açık kendi şirketini yönetiyor, hem de yönettiği şirkete milyonlarca lira kredi açıyor. Gerçekten de sloganın hakkı veriliyor: “Bir bankadan fazlası…”