Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü ve Stratejik İletişimden Sorumlu Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Brian Hughes, Abdullah Öcalan’ın PKK’nın kendini feshetmesi ve silah bırakması çağrısının bölgeye barış getirmeye yardımcı olmasının beklendiğini belirtti.
DEM Parti İmralı Heyeti, üç görüşmenin ardından Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” başlıklı açıklamasını Perşembe günü İstanbul’da kamuoyuna aktarmıştı. Öcalan, söz konusu açıklamada PKK ve tüm silahlı gruplara “silah bırakma” çağrısında bulunmuştu.
Bu çağrının ardından ABD’den ilk resmi açıklamayı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Hughes yaptı. Hughes yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu önemli bir gelişme ve Türk müttefiklerimizin ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki IŞİD karşıtı ortakları konusunda rahatlamasına yardımcı olacağını umuyoruz. Bunun bu sorunlu bölgeye barış getirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz.”