Danimarka’nın Kaliforniya’yı satın alması için toplanmaya başlayan mizahi bir dilekçeyi 200 binden fazla kişi imzaladı.
10 Şubat’ta Danimarkalılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Danimarka’ya bağlı özerk bölge Grönland’ı satın alma planına karşılık, ‘Kaliforniya eyaletinin Danimarka toprağı’ olması için imza kampanyası başlatmıştı.
CNN’in haberine göre Danimarka’nın daha fazla güneş ışığı ve paten kayma alanları olduğu belirtilerek “Bu fırsat bir daha çıkmaz. Kaliforniya’yı Donald Trump’tan satın alabilirsin!” ifadelerinin olduğunu dilekçeyi imzalayan sayısı gün geçtikçe artıyor.
TRT Haber’in aktardığına göre Trump’ın Grönland’ı yine istemesi üzerine başlatılan kampanyayla ülkenin Kaliforniya’yı satın alarak daha iyi bir iklim, sürekli avokado tedariği ve teknoloji sektöründe üstünlüğe kavuşacağı savunuluyor.
Eyaletin ‘Yeni Danimarka’ olarak adlandırılması tavsiye edilirken dilekçede şu ifadeler yer aldı:
“Los Angeles? Artık Løs Ångeles! Hollywood’un hygge ruhu dostuz, Beverly Hills’e bisiklet yollarını açacağız ve her köşeye organik smørrebrød koyacağız”
Ne olmuştu?
Trump, 23 Aralık 2024’te, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland’ın ABD’nin kontrolünde olması gerektiğini söylemiş, adanın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın ‘mutlak zorunluluk’ olduğunu savunmuştu.
Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede, “Grönland, Grönland halkına aittir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız. Uzun süredir devam eden özgürlük mücadelemizi kaybetmeyeceğiz” demişti.
Danimarka Krallığı çatısı altında bulunan Faroe Adaları ile iki otonom bölgeden biri olan Grönland, bağlı bulunduğu Danimarka’ya 2 bin 900 kilometre uzaklıkta.