Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

CHP’den Suriye yorumu: Bu sürecin en büyük kazananı İsrail, hükümet bununla mı övünmek istiyor?

by emre_aktifhaber
December 11, 2024
Valilik, kadın merkezine Rojin Kabaiş adı verilmesine izin vermedi
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, “Suriye’de parçalanma riski ortadadır, masadadır. Bunu sahadaki gelişmeler belirleyecek” dedi.

Uzgel, Suriye’deki gelişmelerin bölgeye ve Türkiye’ye etkilerine, olası senaryolara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Her türlü senaryoya açık bölge özellikle Suriye. İstikrarsızlık aslında sona ermiş değil. Hâlâ, İsrail’in mesela askeri operasyonları devam ediyor, bazı yerlerde sivil halka saldırılar var. Bizim gördüğümüz, medyada öne çıkarılan husus daha çok bir HTŞ güzellemesi oldu. Yani HTŞ’nin ne kadar aslında sivilleştiği, ne kadar ılımlılaştığı gibi yorumlar yapılıyor. Bunları ihtiyatla karşılıyoruz. Yani saha daha çok yeni, genellikle de böyle olur ama Suriye’de, günümüzde yani şu anki koşullarda istikrar sağlayacak bir aktör var mı? Bütün Suriye’ye hakim olacak, bizim beklentimiz olan, demokratik, toprak bütünlüğü korunmuş, modern anlamda devlet kuracak bir yapı var mı? Bu çok tartışmalı.”

“CHP olarak şu an en önemli konumuz Suriye konusudur”

Uzgel, Suriye’nin farklı güçlerin kontrolündeki bölgelere ayrılma olasılığı hakkında ise şunları söyledi:

“Bu risk var. Yani şu an Suriye bütüncül bir devlet değil, farklı farklı yönetimler var Suriye’de. Mesela Şam’ı ele geçirdi HTŞ ve başka örgütler de var. HTŞ’nin kendisi bir de çatı örgüt ama mesela PYD’nin kontrol ettiği bölgeleri kontrol edemiyor şu anda. Hani oraya yönelik bir egemenlik yetkisi yok gibi gözüküyor. Dolayısıyla da parçalanma riski ortadadır, masadadır. Bunu sahadaki gelişmeler belirleyecek. O yüzden de biz bütün bu süreçleri yakından takip ediyoruz, çok sıkı takip ediyoruz hem de. Bölgeyle bağlantılarımız var, burada çalışma gruplarımız var. CHP olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Şu an en önemli konumuz Suriye konusudur.”

“Hükümet tarafından kamuoyunun gözünü boyamaya yönelik bir algı operasyonuyla karşı karşıyayız”

Uzgel, “Bu istikrarsızlık ve bölgenin parçalanması durumunda Türkiye’yi önümüzdeki süreçte neler bekliyor” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Şimdi hükümet ve çevreleri çok seviniyor. Özellikle bu sığınmacı konusunu öne çıkarıyorlar. Buna da çok ihtiyatlı yaklaşmak lazım. Bir defa öyle kitlesel dönüş falan yok, onu söyleyelim. Gidenler çok sınırlı, mesela bir her aileden bir kişi gidiyor. Durumu görmek istiyorlar. Çünkü şu an kalkıp ailecek, hemen gidip oradaki evini bulacaksın da bir hayata başlayacaksın… Böyle bir durum yok Suriye’de. O yüzden bir erken sevinç, kamuoyunun biraz gözünü boyamaya yönelik hükümet tarafından bir algı operasyonuyla karşı karşıyayız. Gidişleri hâlâ teşvik edici hiçbir önlem yok. Biz hükümetten bir yol haritası hazırlamasını bekliyoruz. Çok uzun süredir bunu tekrar ediyoruz. Suriye’de koşullar değişti, yani geçici koruma altında kabul edilmişti bu Suriyeli sığınmacılar, Esad’dan kaçtılarsa. Dolayısıyla da artık koşullar değişti, ‘Geri dönme zamanı geldi’ diyoruz.”

“Kurulacak düzenin bütün Suriye’yi temsil etmesini istiyoruz”

Uzgel, “Dün yapılan Dış Politika ve Milli Güncelik Danışma Kurulları’nın ortak yaptığı toplantı ve bugün TBMM’de CHP Grubu’nun Suriye gündemine ilişkin bilgilendirilmeleri sonrasında, CHP’nin Suriye konusundaki yol haritası, söylemleri ne olacak” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Suriye’deki gelişmeleri öncelikle analiz ettik. Devamında ne tür riskler barındırıyor, bunları tartıştık. Ve tabii ki ‘Biz nasıl bir Suriye görmek istiyoruz’, bunun üzerinde duruyoruz. Yani Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması lazım. Buradan devletler çıkarsa yeni bir istikrarsızlığa kapı açılır bir defa. İkincisi bir geçiş hükümeti olması lazım, yani bir anayasa çalışması yapılacak ama bunun koşulları önemli. Yani nasıl yapılacak, içeriden mi yapılacak, dışarıdan mı yapılacak? Bir hükümetin olması lazım ve oradaki daha kırılgan gruplara karşı çok dikkat olunması lazım. Bunların takipçisiyiz. Mesela Lazkiye civarında Aleviler var. Bunlara dair aldığımız ilk haberler hoş değil. Bu konuda çok ciddi, gerekirse hükümetle de temas ederiz. Suriye’deki diğer grupların da Türkmenler var, Dürziler var; yani kendini koruma konusunda daha hassas gruplar var. Kurulacak düzenin bütün Suriye’yi temsil etmesini istiyoruz. Ama şu anda en önemli sorun Suriye’de, bütün Suriye’de yaşayan halkların güvenliğinin sağlanması sorunu.”

Uzgel, “Bazı kesimlerce, Esad’ın ülkeyi terk edişi ve Suriye’deki gelişmeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haklı çıkması şeklinde yorumlanıyor ve Erdoğan’ın dış politikası başarılı olarak değerlediriliyor. Erdoğan haklı mı çıktı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Hayır, bu bir algı. Ortada başarı sayılabileceğimiz hiçbir şey yok. HTŞ, Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği bir örgüt. O gitti, Esad’ı devirdi. Bunun nesine sevinmemiz gerekiyor, bunu anlamış değilim. İkincisi, bu sürecin en büyük kazananı İsrail. Hükümet bununla mı övünmek istiyor? Halep’i aldık, oraya plaka dağıtma siyasetiyle göz boyamaya çalışmasınlar. Bu süreç, belli ki çok iyi hazırlanmış. Türkiye de HTŞ’yi koruyordu sonuçta İdlib’de. Dolayısıyla Türkiye de bu sürece katkı sağlamış oldu. O yüzden de böyle buradan büyük bir başarı varmış gibi… Eğer bir başarı varsa buradan İran sökülüp atıldı ve bu süreçten kazançlı çıkan arıyorsanız İsrail’e bakın, Netanyahu’ya bakın. En çok sevinen Netanyahu.”

“HTŞ, İsrail’e bırakın kurşun atmayı, laf bile atmıyor”

Uzgel, HTŞ’nin İsrail’e yönelik tavrı konusunda ise şunları kaydetti:

“HTŞ, İsrail’e bırakın kurşun atmayı, laf bile atmıyor. İsrail’e bırakın dokunmayı, dokunana dokunuyor. Hizbullah savaşıyordu İsrail’le. HTŞ’nin en büyük düşmanı Hizbullah’tı. Dolayısıyla tablo bana sorarsanız çok açık ve halkımız da bunu görüyor.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, pazartesi yaptığı bütçe konuşmasında, “Ülkemizdeki Suriyelilerin evlerine dönmelerine yardımcı olacak kapsamlı bir geri dönüş programı hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Uzgel, bu bağlamda “Suriyelilerin geri dönüşünü teşvik etmek için CHP’nin bir önerisi var mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Tabii ki yani bizim önerimiz var. Bir defa gidişler teşvik edilmeli. Şu an çıkarken zorluk çıkarılıyor bazı Suriyelilere. Bu olmaz, bu caydırır. Öncelikle Suriye’de düzenin kurulması lazım. Türkiye buna katkı sağlayabilir. Çünkü biz bunu hem Türkiye Suriye’de istikrarsızlık olmasın hem de buradaki sığınmacılar geri gitsin diye istiyoruz. İstikrarlı Suriye, Türkiye’nin yararınadır. Bir defa bu ilkeyle hareket ediyoruz.”

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Küresel Huzur Endeksi 2025: İzlanda yine zirvede, Türkiye son sıralarda

Küresel Huzur Endeksi 2025: İzlanda yine zirvede, Türkiye son sıralarda

September 1, 2025
5.1k
Cinayet anı ortaya çıktı: AVM genel müdürü, kira kavgasında öldürüldü

Cinayet anı ortaya çıktı: AVM genel müdürü, kira kavgasında öldürüldü

September 1, 2025
5.1k

Geçici koruma statüsünün kaldırılmasının yavaş yavaş kaldırılması gerektiğini ifade eden Uzgel, “Yeni bir düzenleme gerekiyor. Artık Suriye’de koşullar tamamen değişti. Buradakiler, ‘Çok mutluyuz’ diyorlar. Hatta gösteri yapıyorlar, sokağa çıkıyorlar. Onlardan başlansın Suriye’ye dönüşler, ilk onlar gitsin. Bu kadar mutlu oluyorlarsa, o zaman demek ki onların gitmesi daha uygun olur.

Uzgel, bölgeden, özellikle Lazkiye’den gelen Arap Alevilerine yönelik kötü muamele görüntülerini ise şöyle değerlendirdi:

“En ciddi risklerden biri bu. Esad yönetiminin hatalarının bedelini, orada şu an korumasız bir gruba yöneltmek insani de değildir ahlaki de değildir dinen doğru da değildir. Sonuçta sivil halkla bir hesaplaşmanız olamaz. O rejimdi, onunla ilgili sıkıntılar olabilir. İnsanların bu konuda şikayetleri de olabilir, sıkıntıları olmuş olabilir. Ama bunun muhatabı sivil halk olmaz. Dolayısıyla buna karşı sesimizi bundan sonra daha da fazla yükselteceğiz.”

Tags: chpİlhan Uzgelsuriye
ShareTweet
Previous Post

Ankara’da göreve iade edilen emniyet müdürleri yeniden gözaltına alındı

Next Post

Prof. Dr. Emre Alkin: Asgari ücretten gıdaya ayrılan pay korkunç

İLGİLİHABERLER

Küresel Huzur Endeksi 2025: İzlanda yine zirvede, Türkiye son sıralarda
DÜNYA

Küresel Huzur Endeksi 2025: İzlanda yine zirvede, Türkiye son sıralarda

September 1, 2025
5.1k
Cinayet anı ortaya çıktı: AVM genel müdürü, kira kavgasında öldürüldü
GENEL

Cinayet anı ortaya çıktı: AVM genel müdürü, kira kavgasında öldürüldü

September 1, 2025
5.1k
MHP’li Feti Yıldız’dan ‘Tutuklama bir ceza değil’ çıkışı
GENEL

MHP’li Feti Yıldız’dan ‘Tutuklama bir ceza değil’ çıkışı

September 1, 2025
5k
Sonunda bu da oldu: Suçu görüntüleyen sokak röportajcısı gözaltına alındı
GENEL

Sonunda bu da oldu: Suçu görüntüleyen sokak röportajcısı gözaltına alındı

September 1, 2025
5.1k
İstanbul Valiliği’nden motosiklet genelgesi
GENEL

İstanbul Valiliği’nden motosiklet genelgesi

September 1, 2025
5k
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın koltuğunu kızları sallıyor
GENEL

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın koltuğunu kızları sallıyor

September 1, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Cinayet anı ortaya çıktı: AVM genel müdürü, kira kavgasında öldürüldü

Cinayet anı ortaya çıktı: AVM genel müdürü, kira kavgasında öldürüldü

September 1, 2025
5.1k
Enflasyonda kralını tanımıyoruz: İngiliz Lordu Türk hamburgerinin fiyatını görünce şoka girdi

Enflasyonda kralını tanımıyoruz: İngiliz Lordu Türk hamburgerinin fiyatını görünce şoka girdi

September 1, 2025
5.1k
ABD’deki Türk bilim insanından gizemli kayıp

ABD’deki Türk bilim insanından gizemli kayıp

September 1, 2025
5.1k
MHP’li Feti Yıldız’dan ‘Tutuklama bir ceza değil’ çıkışı

MHP’li Feti Yıldız’dan ‘Tutuklama bir ceza değil’ çıkışı

September 1, 2025
5k
Ayda 30 bin TL kazanıyorum demişti: 14 milyon TL’ye Mercedes satın aldı

Ayda 30 bin TL kazanıyorum demişti: 14 milyon TL’ye Mercedes satın aldı

September 1, 2025
5.1k
İstanbul Valiliği’nden motosiklet genelgesi

İstanbul Valiliği’nden motosiklet genelgesi

September 1, 2025
5k
TÜİK’e göre ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

TÜİK’e göre ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

September 1, 2025
5k
Şaban Vatan’dan Adalet Bakanı’na: Bu davayı yeniden açmak zorundasınız

Şaban Vatan’dan Adalet Bakanı’na: Bu davayı yeniden açmak zorundasınız

September 1, 2025
5k
İddialar vahim: Beşiktaş’ta çöpte bulunan bebek olayında detaylar ortaya çıktı

İddialar vahim: Beşiktaş’ta çöpte bulunan bebek olayında detaylar ortaya çıktı

September 1, 2025
5.1k
Mourinho giderken 26 milyon dolar kazandırdı

Mourinho giderken 26 milyon dolar kazandırdı

September 1, 2025
5.1k
Aşırı sıcaklar nasıl DNA’nızı ‘eritiyor’ ve yaşlanmayı hızlandırıyor?

Aşırı sıcaklar nasıl DNA’nızı ‘eritiyor’ ve yaşlanmayı hızlandırıyor?

September 1, 2025
5k
Fabrikasında ölen işçiyi yol kenarına atan patron tutuklandı

Fabrikasında ölen işçiyi yol kenarına atan patron tutuklandı

September 1, 2025
5.1k
ShiftDelete’in sahibi Hakkı Alkan ve saksı fırlattığı çalışanından karşılıklı suçlamalar; “5,5 milyon TL para istedi”

ShiftDelete’in sahibi Hakkı Alkan ve saksı fırlattığı çalışanından karşılıklı suçlamalar; “5,5 milyon TL para istedi”

September 1, 2025
5.1k
ABD’de gözaltına alınan Türk şoför öldü

ABD’de gözaltına alınan Türk şoför öldü

September 1, 2025
5.1k
Otizmli ikizlerin testinde uyuşturucu çıktı: Akademisyen babadan çocuklara uyuşturucu iddiası

Otizmli ikizlerin testinde uyuşturucu çıktı: Akademisyen babadan çocuklara uyuşturucu iddiası

September 1, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.