Yeryüzü Mirasçıları’nın ABD turnesi Washington ve Houston gösterileri ile devam etti.
Ebru Nida Bilici’nin aktardığına göre, American Türk Dostluk Derneği’nin destek verdiği Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC)’nin Washington’daki gösterisi Zülfü Livaneli’nin ‘Merhaba’ şarkısı ile başladı. Ardından genç sesler Mehlika ve Mehtap yine Zülfü Livaneli’ye ait ‘Sürgün’ parçasını seslendirdi.
‘Terörist’ adlı oyunda 15 Temmuz ile başlayan süreçten bir kesit canlandırıldı; kanser hastası KHK’lı öğretmen Fadime Güler’in vefatından önce yazdığı ‘Elvada’ adlı şiiri okundu.
Ümit Nağmeleri, Türkiye’nin içinden geçtiği dönemi Medrese-i Yusufiye teması ile sahneye taşıdı. Genç yetenekler, seyircilere Türkiye’nin zengin müzik kültüründen farklı örnekler sundu. Afrika’dan Amin ve Said, Orta Asya’dan Tariel, İlyas, Ayhan, Almanya’dan Nurefşan, Kanada’dan Mehlika, Mehtap, Avrupa’dan Xhoni, Selma ve ABD’den Zülal ve Vildan performanslarıyla geceye renk kattı.
Fethullah Gülen’in ‘Çıktık Dikenli Yollara’ şiirini okuyan Ümit Nağmeleri ekibi, gecenin finalini yine Gülen’in ‘Bir Işık Sun’ isimli şiirinden bestelenen ‘Namın Duyulsun’ eseriyle yaptı.
‘Bu festival birleştiriyor’
Yeryüzü Mirasçıları’nın Houstan’daki gösterisinde de izleyenler unutulmaz anlar yaşadı.
Houstan’daki gösteriyi ABD Kongre Üyesi Randy Weber de takip etti.
Weber, gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bu etkinlik sadece bir kutlama değil, aynı zamanda toplumumuzun kültürel zenginliğinin güçlü bir hatırlatıcısıdır. Manşetlerde genellikle bölünmelerin öne çıktığı bir dönemde, bu festival bize farklılıklarımızın bizi bölmediğini, aksine zenginleştirdiğini hatırlatıyor.
Bu genç insanlar, toplumlarımızın geleceğidir. Farklı miraslarımızı kucaklayarak, özgürlük, fırsat ve saygı gibi ortak değerler etrafında bir araya geliyorlar. Onlar bize, kökenlerimiz ne olursa olsun, ortak değerlerimizin bizi birleştirebileceğini gösteriyorlar.
Kültürel anlayışın gelişen bir toplum için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. IFLC gibi etkinliklere katılarak diyaloğu teşvik eder ve topluluklarımızı güçlendiren bağlantılar kurarız.
Bu etkinliği mümkün kılan tüm organizatörlere, gönüllülere ve katılımcılara minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Onların profesyonelce ve özverili çalışmaları, bu gecenin başarısında büyük pay sahibi oldu.”
Kültürel zenginlik
Stafford Belediye Başkanı Ken Mathew ise, IFLC’yi şehirlerinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Kültürel etkinliklerin toplumları bir araya getirmedeki önemine değinen Mathew, “Farklı kültürlerin bir araya gelerek oluşturduğu bu zenginlik, toplumumuzun en büyük değerlerinden biridir.” dedi.
‘Dünyanın renkleri’
IFLC öğrencileri için ‘Dünyanın renkleri’ ifadesini kullanan Amerikan Türk İş Konseyi Başkanı Orhan Küçükosman da “Evet, farklılıkları var. Renkleri, etnik kökenleri, dinleri farklı olabilir, ama birbirlerini mükemmel şekilde anlıyorlar çünkü evrensel bir dil kullanıyorlar: sevgi dili. İşte bu yüzden bu öğrencilere ‘Dünyanın Renkleri’ diyoruz,” dedi.
Yeryüzü Mirasçıları, 15 Ekim’de Dallas, 18 Ekim’de San Francisco ve 20 Ekim’de Los Angeles’da sahne alacak.