Khelif, 1 Ağustos’taki müsabakada İtalyan rakibi Angela Carini’nin 46’ncı saniyede ringden çekilmesiyle kazanmıştı. Carini, burnuna yediği sert yumruğun ardından çekilmeye karar verdiğini söylemişti. Bunun üzerine geçen yıl yüksek testosteron nedeniyle diskalifiye edilen Cezayirli boksör, cinsel kimlik tartışmalarının hedefi oldu.
Öyle ki birçok kişi Khelif’i trans kadın (erkek doğan kadın birey) ‘ilan etmiş’ ve olimpiyattan men edilmesi gerektiğini öne sürmüştü.
Khelif’in sözcüsü Rosario Coco, boksörün trans değil interseks (hem erkeksi hem kadınsı cinsiyet özelliklerine sahip birey) olduğunu söylese de tartışmalar dinmedi.
AP’nin haberine göre 25 yaşındaki Cezayirli boksör cinsiyetine ilişkin saldırgan yorumları kınayarak ”Tüm sporculara yönelik zorbalığa bir son verilmeli” dedi ve ekledi: ”İnsanları zorbalık yapmanın etkisi devasa. İnsan hayatını mahvedebilir bu.”
İtalyan boksör Carini’yse cinsel kimlik tartışmalarından dolayı ‘üzgün’ olduğunu söyleyerek Khelif’ten özür diledi.
Khelif bir kadın
Doğuştan kadın diye tanımlanan ve pasaportunda da ‘kadın’ yazan Khelif, spora başladığından beri kadınlar boksunda mücadele ediyor. Üstelik ‘namağlup’ bir kariyeri de yok.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Sözcüsü Mark Adams, müsabakalara uygunluk kriterleri kapsamında sporcuların pasaportundaki cinsiyeti temel aldıklarını söyledi: ”Bazı kadınların testosteron seviyesi erkeklerinkini de geçebiliyor.”
Madalyayı garantileyen Khelif, cuma, altın madalya için Taylandlı boksör Janjaem Suwannapheng’le karşılaşacak.