Depremzedeler önce çadırlara ulaşmak, sonrasındaysa Türkiye’nin dört bir yanından gelen konteynerlere yerleşmek için canla başla mücadele etmişti. Bölgede depremzedelere teslim edilmiş konut sayısı henüz istenen seviyeye ulaşabilmiş değil; dolayısıyla birçok depremzede konteynerlerdeki 21 metrekare alanda yaşamayı sürdürüyor.
Adıyaman’da, kalıcı konuta ulaşan az sayıda depremzedenin geride bıraktığı konteynerler, “Deprem sırasında bir türlü ulaşılamayan konteynerlere sonra ne olacak?” sorusunun yanıtı gibi.
Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.’nin ihalelerini kazananlar konteynerleri ya bütün olarak 11 bin liradan ya da hurda olarak parça parça kilosu 11 liradan satıyor. Aynı Adıyaman’da domatesin kilosu 20 lira.
Satın alanlar konteynerleri ya bağ evi yapımında ya da dış izolasyonda kullanıyor.
‘Çok ilgi görüyor‘
Esnaf Bozan Aslan, konteynerlerin yoğun ilgi gördüğünü belirtiyor: “Aşırı talep var, bu da halkın ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar 300 adet konteyner aldık, şu anda elimizde 50 kadar konteyner kaldı ve bunları bir hafta içinde tüketmeyi düşünüyoruz.”
Konteynerlerin bazıları AFAD’a ve Kızılay’a. İçlerinde yine bu kurumlara ait çadır ve brandalar da bulunuyor.
Aslan, sattıkları konteynerlerin, devletin ‘kullanılamaz‘ dediği ve hurda olarak ihale yoluyla sattığı malzemeler olduğunu söylüyor.
Mustafa Yalçın bağ evi yapmak için konteyner alanlardan: “Şu anda müstakil bir evde kalıyorum ama binalara girmeye korkuyoruz, oturamıyoruz. Herkes bağ evlerinde ve konteynerlerde kalıyor.”
Bazıları saklanacak
Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol da şunları söyledi: “Kaldırılan konteynerlerle ilgili çeşitli planlar var. Kullanılamayacak durumda olanlar hurda olarak satılıyor. Kullanılabilecek durumda olanların bir kısmı depolanarak, gelecekteki afetler için hazır tutulacak. İnsanlarımızın kırda, bahçede ihtiyaç duyduğu konteynerleri de müstakil olarak satışa sunabiliriz.”
KAYNAK: DİKEN – MEHMET FERİT BİNZET