Kobani davasında ceza yağdı; Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ‘a 30 yıl, Ahmet Türk’e 10 yıl ceza verildi. Önder, Bilgen ve Tan’a ise beraat etti. Cezalara tepki gösteren DEM Parti Eş Genel Başkanları, “Bugün Sincan’da İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu hortlamıştır. Biz bu cezaları tanımıyoruz” açıklamasını yaptı. Cezaların “yol ayrımı” olduğu ifade edildi.
Kobani Davası’nda, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından birçok ilde yapılan protesto ve eylemler nedeniyle, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi ”devletin bütünlüğünü bozma” gibi pek çok iddia ile yargılanıyordu. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi.
Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen 83’üncü duruşmada. Mahkemede 130 sayfalık karar metnini okumasına başladığı sırada avukatlar salonu terk etti.
HDP’nin tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklu siyasetçiler Gültan Kışanak, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli duruşmaya katılmadı.
Kararını açıklayan mahkeme Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk 10 yıl, Ali Ürküt 16 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Selahattin Demirtaş, toplamda 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sırrı Süreyya Önder, Ayhan Bilgen ve Altan Tan beraat etti. Alp Altınörs 18 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayla Akat 6 yıl ceza aldı, tutukluluk süresi gözönüne alınarak tahliye edildi. Aysel Tuğluk beraat etti. Bircan Yorulmaz, beraat. Berfin Özgün Köse, beraat…Figen Yüksekdağ toplamda 30 yıl ceza aldı, tutukluluk halinin devamına karar verildi. Emine Ayna ise 10 yıl ceza aldı.
Türkiye’nin farklı şehirlerinde 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olaylarda eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar çıkmış ve resmi kaynaklara göre 37 kişi hayatını kaybetmiş, 326’sı kolluk kuvveti olmak üzere toplamda 761 kişi de yaralanmıştı.
DEM Parti’den ‘bu bir yol ayrımı’ açıklaması: İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu hortladı
Kobani Davası’nda verilen cezalara tepki gösteren DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan yaptıkları açıklamada, “Bugün Sincan’da İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu hortlamıştır. Biz bu cezaları tanımıyoruz” dedi. Cezaların “yol ayrımı” olduğu ifade edildi.
Tuncer Bakırhan: “Türkiye’nin hukuk tarihine yine kara bir leke sürüldü” diyen Tuncer Bakırhan, “Çetelerin, kent meydanlarında çakarlı araçlarla insanları katledenlerin serbest dolaştığı, Kürtleri asit kuyularında katleden JİTEM davalarının aklandığı bir süreçte Kürtler ve devrimciler bugün cezalandırıldı. Biz bu cezaları tanımıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakırhan, şöyle devam etti: “Bugün Sincan’da İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu, 12 Eylül yargılamalarının ruhu tekrar hortlamıştır. Normalleşme, yumuşama mesajlarının verildiği bu süreçte, HDP, Kürt siyaseti, devrimciler, demokratlar siyaset sahnesinden silinmeye çalışılmıştır. 31 Mart’ta aslında bu adaletsiz düzene büyük bir cevap verildi. Bu cevabı almayanlar bugün Türkiye’nin geleceğine büyük bir kötülük yapmışlardır. Biz Kürtler, emekçiler, yoksullar, her zaman olduğu gibi dayanışarak bu kirli kararları boşa çıkaracağız. Arkadaşlarımızı bir gün muhakkak özgürleştireceğiz. Bu kararı verenler çok iyi bilsin, o günler uzak değil. Bu kara günde bu kararı verenleri lanetliyor, kararlarını tanımadığını belirtiyoruz.”
‘BU BİR YOL AYRIMIDIR’
Tülay Hatimoğulları Oruç ise şunları söyledi:
“Bugün Sincan Adliyesi’nde bir hukuk katliamına tanıklık ettik. Arkadaşlarımız yüzlerce yılla cezalandırılmıştır. Bu bir yol ayrımıdır. İddianame nasıl saraydan yapıldıysa bu karar da aynı odaklardan gelmiştir. Türkiye’de yargı diye bir şey kalmamıştır. Şu an bir hukuki darbe, bir siyasi darbe daha gerçekleşmiştir. Yargılanan arkadaşlarımız bütün dünyanın vicdanında beraat etmiştir.”