Danıştay’ın aldığı karar doğrultusunda MEB, KHK’yla kapatılan özel okullarda çalışanların başka özel okullarda çalışmasını engelleyen şerhi kaldırdı. Hukukçu Dr. Gökhan Güneş, Danıştay’ın KHK ile kapatılan özel okulların öğretmenleriyle ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Güneş, bu karara rağmen valiliklerin ilgili kişileri istihbarat raporu ve diğer fişleme bilgileriyle irtibatlı ve iltisaklı kabul edebileceklerine dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, KHK’yla kapatılan özel okullarda çalışan öğretmen, yönetici, öğretici, uzman öğretici ve diğer personelin başka özel okullarda çalışmasını engelleyen kısıtlamayı kaldırdı. Ancak çalışma izinleriyle ilgili kararı valilikler verecek.
MEB 1 EYLÜL’DE GENELGE YAYIMLADI
Sakarya KHK’lılar Platformu’nun sosyal medyada paylaştığı Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 1 Eylül 2023 tarihli yazısına göre, ilgili birimlere gönderilen genelge ile Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan özel okullar çalışan öğretmen, yönetici, özel öğretici, uzman öğretici ve diğer personel için konulan merkezi şerhin kaldırıldığını bildirdi.
15 TEMMUZ SONRASINDA ÇALIŞMA İZİNLERİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Bakanlık, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde MEBBİS sistemi üzerinden yapılan başvurularda çalışma izinlerinin iptal edileceğini, kapatılan özel okullarda çalışan personelin başka okullarda çalışmasının engelleneceğini tüm valiliklere bildirmişti.
DANIŞTAY KARARI İPTAL ETTİ
Bakanlık aleyhinde açılan davada Danıştay 8. Daresi’nin verdiği karar doğrultusunda valiliklere gönderilen yazıdaki “bu personele başka bir özel öğretim kurumunda çalışma izin onayı düzenlenmeyecek ve MEBBİS üzerinde gerekli bilgiler işlenecektir” ibaresinin iptaline karar verildiğini kaydetti.
KARARI VALİLİKLER VERECEK
Alınan karar doğrultusunda alınan kararla kapatılan özel okullarda çalışan personelin başka okullarda çalışmalarını önünde engel kalmadı. Çalışma izinleriyle ilgili kararı, ilerin valilikleri verecek.
Hukukçu Dr. Gökhan Güneş, Danıştay’ın KHK ile kapatılan özel okulların öğretmenleriyle ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Güneş, bu karara rağmen valiliklerin ilgili kişileri istihbarat raporu ve diğer fişleme bilgileriyle irtibatlı ve iltisaklı kabul edebileceklerine dikkat çekti.
MEB KISITLAMAYI KALDIRDI
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Dr. Gökhan Güneş şu değerlendirmeleri yaptı:
‘Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay kararı doğrultusunda 667 sayılı KHK ile çalışma izinleri iptal edilen özel okul yönetici, öğretmen, uzman öğretici, öğretici ve diğer personelle ilgili Bakanlığın uyguladığı merkezi kısıtlamayı kaldırdı. Düzenleme sadece özel okul öğretmenleriyle ilgili olup KHK ile ihraç edilenleri kapsamamaktadır.
İLTİSAK VE İRTİBATLI OLMAMAK DA ŞARTLAR ARASINDA
Gerekli şartlardan en önemlisi, düzenlemeden yararlanabilmek için kasten işlenen suçlardan 1 yıla kadar ceza almış olmak ve devletin güvenliğine karşı suçlar nedeniyle haklarında kovuşturma bulunmaması ve MGK tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı ve oluşumlarla iltisaklı ya da irtibatlı olmamaktır.
DÜZENLEME TAKİPSİZLİK VE BERAAT ALANLARI İLGİLENDİRİYOR
Bunun anlamı, haklarında örgüt üyeliği ya da yardım suçlarından davası devam edenler ile irtibat ya da iltisaklı olduklarına karar verilecek olanların bu düzenlemeden yararlanamayacaklarıdır. Bu konuda yetki valiliklere verildiği için irtibat ve iltisak garabetini valilikler tespit edecektir. Düzenleme bu haliyle daha çok takipsizlik ve beraat alanları ya da haklarında soruşturma bulunmayanları ilgilendirmektedir.
İSTİHBARAT RAPORLARI, FİŞLEMELERLE ÇALIŞMALARI ENGELLENEBİLECEK
Haklarında soruşturma olmayan veya takipsizlik ve beraat alanların da irtibat ve iltisak durumunu valilikler değerlendirileceği için sübjektif değerlendirmelere ve idarenin takdir yetkisine açık bir düzenlemedir. Zira valilikler de tıpkı OHAL Komisyonu gibi ilgilileri istihbarat raporu ve diğer fişleme bilgileriyle irtibatlı ve iltisaklı kabul edebilirler.