Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Başak Demirtaş: ‘Menderes’in idamı siyaseten neyse Selahattin’e istenen de aynısı

Seçim sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında hedef göstermesinin ardından kalabalığın “Selo’ya idam” slogan atması karşısında şoke olduğunu söyleyen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, ‘‘Menderes’in idamı siyaseten neyse Selahattin’e istenen de aynısı, Erdoğan’a idam istense karşısında ilk ben dururum. Bence tüm siyasetçilerin tepki vermesi gerekiyordu. Sayın Kılıçdaroğlu sustu, HDP Eş başkanları sustu, ittifakımızdaki partiler sustu. Kimse tepki vermedi ve bu maalesef normalleştirildi.’’ ifadelerini kullandı.

by Özkan yazar
June 5, 2023
Başak Demirtaş: ‘Menderes’in idamı siyaseten neyse Selahattin’e istenen de aynısı
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

28 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerini kazanan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan balkon konuşmasında, ‘‘Ne diyordu? Selo’yu dışarı çıkarmak istiyorsanız oyu bana vereceksiniz diyordu. Benim sevgili milletim ne dedi? Milletim iyi biliyor… Diyarbakır’da 51 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan bu terörist Selo’dur. Hak ve hukukun egemen olduğu Türkiye’de sen 51 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan Selo’yu istediğin gibi dışarı çıkaramazsın. Bizim iktidarımızda böyle bir şeyin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bizim iktidarımızda adalet, mülkün esasıdır! Bu değiştirilemez!’’ ifadelerini kullanmasının ardından alanda toplanan kalabalıktan “Selo’ya idam” sloganları yükselmişti.

6,5 yıldır Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, eşinin seçim gecesi Erdoğan tarafından hedef alınmasının ardından açıklamalarda bulundu.

T24‘ten Murat Sabuncu‘nun sorularını cevaplayan Demirtaş, şunları söyledi:

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Dini sohbet yaptığı için ceza verilen kanser hastası öğretmen cezaevinde

Dini sohbet yaptığı için ceza verilen kanser hastası öğretmen cezaevinde

March 13, 2026
5.1k
İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

March 13, 2026
5k

Başak Hanım; 28 Mayıs gecesi bir yandan yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan eşinizin hapisten çıkamayacağın söyledi, öte yandan onu dinlemeye gelenler ‘Selo’ya idam’ sloganları attı. Bunları ilk nerede duydunuz? Duyduğunuzda ne hissettiniz? İki kız evladınız var, onlar bu duruma nasıl tepki verdi?

Canlı izlemedim. Haber manşetlerini gördüm önce. İlk gördüğümde de inanamadım. Erdoğan’ın seçimi öyle ya da böyle kazandıktan hemen sonraki ilk konuşmasında bile Selahattin’e “katil” demesi beni şoke etti.

Düşünün ki 21 yıldır iktidardasınız, beş yıl daha iktidar olacaksınız ve yedi yıldır cezaevinde tuttuğunuz biriyle ilgili hem yargıya talimat vermeye devam ediyorsunuz hem de halkı kin ve düşmanlığa teşvik ediyorsunuz.

Bir gün sonra videoyu izlemeye karar verdim. Bu sefer de bambaşka bir şeye üzüldüm. Emine Hanım’a ilişti gözüm. Yani düşünün ki sizin eşiniz bir kez daha Cumhurbaşkanı olmuş, halka sesleniyor, halen tutuklu olan birine “katil” diyor, on binlerce kişi de hedef gösterdiği kişinin öldürülmesini istiyor, siz de bunu büyük bir keyifle izliyorsunuz. Bir anne, bir kadın olarak korkunç geldi bana.

Bir şey daha dikkatimi çekti, Erdoğan aynı konuşmasında idam edilen Adnan Menderes’ten de bahsetti. Menderes’in idamı siyaseten neyse Selahattin’e istenen de aynısı Murat Bey. Ne farkı var yani? Düşünün ki bir kitle toplanmış ve Erdoğan’a idam istiyor veya Sayın Kılıçdaroğlu‘na ya da hiç fark etmez Sayın Akşener’e. Bunu kim kabul edebilir? Siyaset alanına idam sözünün asla girmemesi gerekiyor.

– Peki destek için arayan özellikle muhalefetten, siyasetçilerden kimse oldu mu acaba? Siyasi dayanışma ya da kadın dayanışması?

Sağ olsunlar, destek için arayan dostlarımız oldu ama siyasetçilerden, muhalefet partilerinin tümü dahil olmak üzere, tek bir kişi bile aramadı, kimse bir mesaj bile göndermedi. Ya bırakın beni aramayı, o korkunç çağrıya karşı tek bir söz söyleyen siyasetçi oldu mu diye sorsak daha iyi olur, üzülerek söyleyeyim o da olmadı. Bence tüm siyasetçilerin tepki vermesi gerekiyordu. Sayın Kılıçdaroğlu sustu, HDP Eş başkanları sustu, ittifakımızdaki partiler sustu. Kimse tepki vermedi ve bu maalesef normalleştirildi. Bakın Murat Bey, tüm samimiyetimle söylüyorum, Erdoğan’a idam istense karşısında ilk ben dururum, Selahattin olur; ama Selahattin’e idam istenilirken ne yazık ki büyük bir sessizlik oldu.

Selahattin Demirtaş avukatlarıyla irtibat halinde ama siz de kimi kritik mesajlarını kamuoyuna aktardınız. Demirtaş Artı Gerçek’te “Partime cumhurbaşkanlığı adaylığına hazır olduğumu belirttim, gerekçe sunulmadan reddedildi” dedi. HDP sözcüsü Ebru Günay ise “Cumhurbaşkanlığı adaylığı kendisinin hukuki durumu nedeniyle kurullarımızda değerlendirilmedi, kendisinin bir kadın cumhurbaşkanı adayı önerisi vardı” dedi. Burada birbirinden farklı iki açıklama var. Bu konuda siz nasıl bir bilgi sahibisiniz?

Selahattin’in pek çok konudaki yaklaşımını, ne dediğini gayet iyi biliyorum, çünkü biz Selahattin ile sadece evli bir çift değil yoldaşız aynı zamanda.

HDP’den sadece sizin dediğiniz, Sayın Ebru Günay’ın açıklaması olmadı. Gazeteci İsmail Saymaz‘a açıklama yapan bir parti yetkilisi de “Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adaylık başvurusu olmadı” şeklinde açıklama yaptı. Keşke adıyla sanıyla resmi bir açıklama yapsaydı daha iyi olurdu ama bu iki açıklama arasında çelişki var. Ebru Günay, “Talep vardı, hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmedi” derken ismini açıklamak istemeyen arkadaşımız ise “Talep gelmedi” diyor. Ebru Günay tam olarak bilgilendirilmemiş de olabilir, tam bilemiyorum.

Beni arayan çok oldu, o yüzden de bazı konulara açıklık getirmek istiyorum. Şu çok önemli Murat Bey, bazı şeylerin zaman sıralaması iyi bilinmezse karışıklık olur. Selahattin, kendi adaylığını partiye önerdi. Daha 2022 Haziran ayıydı, kendisini ziyarete gelen Eş Genel başkanlara söylemişti. Daha sonra MYK üyesi avukat Doğan Erbaş aracılığıyla bir kez daha iletti. Son olarak da avukatı aracılığıyla bir mektupla Sayın Tayip Temel‘e ilettiğini biliyorum. Yani en az üç defa ilettiğinden eminim çünkü önemli bir karardı ve benle paylaştı. Onların da bunu parti toplantılarında aktarmış olmaları gerekir.

Selahattin’e, kendi adaylığıyla ilgili olarak da tek bir cümle bir şey söylenmedi. Hatta ben zaman zaman Selahattin’e de soruyordum, ne oldu bir cevap geldi mi diye. Epey bir zaman geçtikten sonra bir Türk kadın aday düşünüldüğü söylendi Selahattin’e. Sanırım Eylül ya da Ekim ayıydı. Bunun üzerine Selahattin de Sayın Gültan Kışanak’ın adaylığını önermiş. Hatta hatırlarsanız, Aralık’ta Gültan Hanım’ın adaylığı basına da yansıdı.

Açıkçası, halkımız Selahattin’in aday olmasını istiyordu ve bekliyordu da. O yüzden Selahattin, hukuki nedenlerle aday olamayacağının açıklanmasını istedi ki çıkaracağımız adayla ilgili en ufak bir tartışma olmasın. Bunu da Sayın Meral Beştaş‘ın kendisini ziyareti sırasında söylediğini biliyorum. Ocak ayının sonlarındaydı. Dediğim gibi, neyin ne zaman olduğunu iyi bilmek gerekiyor.

– Yasal olarak aday olamadığı söyleniyor?

Selahattin yasal durumunu bilmeyen biri değil ki Murat Bey. Kendisi avukat yani. Yasal olarak aday olup olamayacağı tartışmalıydı ama kesin bir durum da yoktu. Selahattin kendi adaylığını şunun için önerdi; şayet YSK adaylığını onaylamazsa bile o aşama geride kalsın ki çıkacak HDP’nin adayına güçlü bir destek olsun istiyordu. Yani Selahattin meseleye, hukuksal bir pencereden değil, siyasi ve politik bir açıdan bakıyordu ve adaylığını bu amaçla önermişti. Zaten son röportajında bunu anlattı da.

Ben Selahattin’i çok iyi tanıyorum. Selahattin bazı şeyleri açıklarken amacı partiyi suçlamak veya zan altında bırakmak asla değil. Sorumluluğu partiyle birlikte alıyor zaten, bunu da belirtti. Ama birileri ısrarla HDP’nin aday çıkarmamasını Selahattin dayattı deyince olmuyor. Bu yüzden gerçeklerin bilinmesini istiyorum Murat Bey.

Tags: akpbalkon konuşmasıbaşak demirtaşerdoğanidamselahattin demirtaşselo idamsiyaset
ShareTweet
Previous Post

İşkence ve çıplak arama intihara sürüklemişti: 4 polise 6’şar yıl hapis cezası

Next Post

İstanbul Valiliği’nin onayıyla 237 okul Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜGVA’ya tahsis edildi

İLGİLİHABERLER

Dini sohbet yaptığı için ceza verilen kanser hastası öğretmen cezaevinde
GÜNDEM

Dini sohbet yaptığı için ceza verilen kanser hastası öğretmen cezaevinde

March 13, 2026
5.1k
İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak
GÜNDEM

İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

March 13, 2026
5k
Yalçınkaya’yı tasfiye planı: Hukukçu Ufuk Yeşil AYM’nin Yalçınkaya kararını bypass etme stratejisini yazdı
GÜNDEM

Yalçınkaya’yı tasfiye planı: Hukukçu Ufuk Yeşil AYM’nin Yalçınkaya kararını bypass etme stratejisini yazdı

March 13, 2026
5k
WSJ: ABD, Ortadoğu’ya 2 bin 500 deniz piyadesi gönderecek
DÜNYA

WSJ: ABD, Ortadoğu’ya 2 bin 500 deniz piyadesi gönderecek

March 13, 2026
5k
İran’ın Ankara Büyükelçiliği: Türkiye’ye hiçbir mühimmat fırlatılmadı
DÜNYA

İran’ın Ankara Büyükelçiliği: Türkiye’ye hiçbir mühimmat fırlatılmadı

March 13, 2026
5k
Cezaevinde kansere yakalanan KHK’lı imam vefat etti
GÜNDEM

Cezaevinde kansere yakalanan KHK’lı imam vefat etti

March 13, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
İranlı yetkili: Bizim liderimiz halkın içinde, sizinkiler Epstein adasında

İranlı yetkili: Bizim liderimiz halkın içinde, sizinkiler Epstein adasında

March 13, 2026
5k
İranlı yöneticiler hakkında bilgi verene 10 milyon dolar ödül

İranlı yöneticiler hakkında bilgi verene 10 milyon dolar ödül

March 13, 2026
5k
Küba: ABD’yle müzakere için ilk temas kuruldu

Küba: ABD’yle müzakere için ilk temas kuruldu

March 13, 2026
5k
İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

March 13, 2026
5k
Dünyada bir ilk: Ticarî beyin çiplerine Çin’den onay

Dünyada bir ilk: Ticarî beyin çiplerine Çin’den onay

March 13, 2026
5k
Ankara’da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı

Ankara’da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı

March 13, 2026
5k
Doktordan vatandaşa şok sözler: ‘Senin gibiler yalvarıp elimizi çok öptü’

Doktordan vatandaşa şok sözler: ‘Senin gibiler yalvarıp elimizi çok öptü’

March 13, 2026
5.2k
Altınlar için anneanne ve dedesini yaktı

Altınlar için anneanne ve dedesini yaktı

March 13, 2026
5.1k
İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan evinde ölü bulundu

İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan evinde ölü bulundu

March 13, 2026
5.1k
Çarptığı kadın hayatını kaybetti, sürücü kahve içti

Çarptığı kadın hayatını kaybetti, sürücü kahve içti

March 13, 2026
5.1k
Mersin’deki kavurmanın içinden mikroçipi çıkan yarış atının sahibi konuştu: Hayır yapmaya çalışırken kötülüğe vesile olduk

Mersin’deki kavurmanın içinden mikroçipi çıkan yarış atının sahibi konuştu: Hayır yapmaya çalışırken kötülüğe vesile olduk

March 13, 2026
5.1k
CENTCOM açıkladı: Irak’ta düşen ABD uçağında 4 mürettebat öldü

CENTCOM açıkladı: Irak’ta düşen ABD uçağında 4 mürettebat öldü

March 13, 2026
5.1k
Tokat’ta 5,5 büyüklüğünde deprem: Eğitime 1 gün ara verildi

Tokat’ta 5,5 büyüklüğünde deprem: Eğitime 1 gün ara verildi

March 13, 2026
5k
‘Para yok’ denilen THY’den, 15 kişiye piyango gibi servet

‘Para yok’ denilen THY’den, 15 kişiye piyango gibi servet

March 13, 2026
5.1k
TFF açıkladı, maçı kadın hakem yönetecek

TFF açıkladı, maçı kadın hakem yönetecek

March 13, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.