Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Bütçe açığı rekor kırdı: Seçim sonrası yeni vergiler yolda mı?

Yılın ilk dört ayında deprem ve seçim harcamaları nedeniyle 382 milyar TL'ye ulaşarak rekor kıran bütçe açığı, seçim sürecinin tamamlanması sonrasında yeni bir 'vergi dalgası'na neden olabilir.

by aktifhabercom
May 17, 2023
Bütçe açığı rekor kırdı: Seçim sonrası yeni vergiler yolda mı?
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye’de merkezi hükümetin bütçe harcamaları önce pandemi dönemi, ardından 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ve 14 Mayıs seçim süreci nedeniyle tarihi büyüklüklere ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın nisan ayına ilişkin bütçe sonuçlarına göre, bütçe açığı yılın ilk dört ayında 382,5 milyar TL ile rekor kırdı. 2022’nin ilk 4 ayındaki açık ise 19,3 milyar TL seviyesindeydi.

Bütçede deprem ve seçim açığı

Resmi verilere göre, yalnızca Nisan 2023 dönemindeki açık 132,5 milyar lira oldu. Bütçe giderlerinin bu büyüklüğe ulaşmasında hem deprem hem de hükümetin seçim vaatlerine yönelik harcamaları etkili oldu. Yalnızca nisanda ayında bütçeden yapılan harcamalar 400 milyar TL’yi geçerken, özellikle faiz dışı giderlerin yüzde 87,5 artması dikkat çekti.

Öte yandan nisanda bütçe gelirleri yıllık yüzde 63,3 artarak 268 milyar TL’ye çıktı. Bu yükselişte vergi gelirlerinin 2022 yılının ayın ayına göre yüzde 70,8 artması etkili oldu. Dahilde alınan Katma Değer Vergisi (KDV) gelirleri yıllık yüzde 148,7 ile en yüksek artışı sağladı. Bu dönemde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirleri yüzde 78,6, ithalde alınan KDV yüzde 29,4 artış gösterdi.

Bütçe açığında ortaya çıkan olumsuz tablonun seçim sürecinin tamamen sona ermesi beklenen 28 Mayıs tarihinden sonra, mal ve hizmetlerde yeni bir vergi dalgasına neden olması bekleniyor. Dolayısıyla yeni vergilerin gelir ve kurumlar vergisi gibi dolaysız vergilerden değil; KDV, ÖTV, Özel İletişim Vergisi gibi dolaylı vergiler üzerinden gerçekleşmesi öngörülüyor.

“Türkiye’de vergi sistemi yok”

Peki Türkiye’de hükümet bir yandan bütçe gelirlerini katbekat aşan harcamalar yaparken, diğer yandan vergi sistemi doğru işliyor mu?

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, Türkiye’de bir vergi adaletinden bahsedilemeyeceğini söylüyor.

Prof. Üzeltürk, “Türkiye’de en ciddi sorun bir vergi sisteminin olmamasıdır. Evet Türkiye’de vergi kanunları, mevzuatları var ama bir vergi politikası yok” diyor.

Türkiye’deki vergi kanunları içerisinde hala ‘mükellef hakları’nın yer almadığına işaret eden Prof. Üzeltürk, “Son 20 yıldır pek çok vergi reformu konuşuluyor ama gerçek anlamda bir düzenleme yapılmıyor. Temelde vergi ödeyen mükellefleri cezalandırıp, ödemeyenleri vergi afları ile ödüllendiriyoruz. Böyle bir sistem olmaz” diye konuşuyor.

Seçim sürecinde bol keseden verilen vaatlerin iktidara kim gelirse gelsin, bütçe üzerinde büyük bir yük daha oluşturacağını ifade eden Prof. Üzeltürk’e göre bütçe dengesinin daha fazla bozulmaması için yeni vergilerin gündeme gelmesinin kaçınılmaz olacak.

Dolaylı vergilerin payı çok yüksek

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre, 2021 yılında Türkiye’de GSMH’nin yalnızca yüzde 3,03’ü gelir vergisi olarak toplandı. Bu oran Almanya’da yüzde 10,52, ABD’de ise yüzde 11,20 oldu.

Resmi rakamlara göre, 2022 yılında Türkiye’de toplanan vergi gelirlerinin yüzde 13,6’sı gelir vergisine, yüzde19,3’ü kurumlar vergisine ve yaklaşık yüzde 3,2’si servet vergisine ait bulunuyor. Geriye kalan yüzde 64’lük vergi geliri ise dolaylı vergilerden, yani KDV, ÖTV, damga vergisi ve harçlardan oluştu.

“Türkiye’de vergi toplanmıyor”

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, OECD’nin 2021 yılı verilerine göre, Türkiye’de GSMH’nin yalnızca yüzde 22,8’inin vergi geliri olarak toplandığına işaret ediyor.

Bu oranın Almanya’da yüzde 39,5, Fransa’da yüzde 45, Norveç’te yüzde 42,2 ve ABD’de yüzde 27 olduğu bilgisini veren Prof.  Başaran, “Türkiye’de vergi toplanmıyor. Bunun da en büyük nedeni, kanaatimce yüzde 40’lara varan kayıt dışı ekonomi” diyor.

Bununla birlikte Türkiye’de vergi affı düzenlemelerinin sıklığının 1,5 yıla kadar düştüğünü ifade eden Prof. Başaran, şu görüşleri dile getiriyor:

“Ücretli kesim, kural olarak bu afların dışında kalıyor. Silinen ya da önemli ölçüde azaltılan gecikme faiz ve zamları ile vergi cezaları da dikkate alındığında, sermaye kesimi ödemesi gereken verginin sadece yüzde 35-40’ını ödüyor. Kısaca, Türkiye’de vergi mükellefi olan kimse mutlu değildir. Sistem adaletsizdir. Yük de esas itibariyle ücretli kesim üzerindedir.”

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Hakan Fidan açıkladı; ABD motor vermezse, KAAN için ‘başka yerlere’ bakılacak

Hakan Fidan açıkladı; ABD motor vermezse, KAAN için ‘başka yerlere’ bakılacak

October 5, 2025
5.1k
Bakan eşi ve MHP’li oğul soruşturma dışında: Yunus Emre Vakfı skandalında imzaları olanlar neden ifade vermedi?

Bakan eşi ve MHP’li oğul soruşturma dışında: Yunus Emre Vakfı skandalında imzaları olanlar neden ifade vermedi?

October 5, 2025
5.1k

“Siyasi partilerin vaatleri yetersiz”

Peki 14 Mayıs seçim sürecinde ittifak partilerinin seçim beyannamelerinde vergi konusuna yeterince yer verildi mi?

Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar’a göre, vergi sisteminde reform yapılması ve daha adil bir vergi sistemi kurulması konusunda siyasi partilerin vaatleri yetersiz kaldı.

Özellikle 2 yıllık iktidar deneyimi olan AKP’nin son seçim beyannamesinde hala bugüne kadar çözülebilecek sorunlara işaret ettiğini belirten Başaran, toplumun vergi ahlakı konusunda iyi bir sınav vermediğine de dikkat çekiyor.

Türkiye’de ‘vergi ahlakı’ konusunda bir erozyon olduğunu vurgulayan Prof. Başaran, “Beyana dayalı vergilerin tahsil edilmesinde büyük sıkıntılar var.  Bugün Türkiye’de vergiyi artık sadece vergi kaçıramayanlar ile dürüst mükellefler ödüyor. Vergi kaçırmak, ödememek normalleşmiş, toplumda vergiye karşı hassasiyet kaybolmuştur” diyor.

“100 mükelleften 1’i bile tam incelenmiyor”

Türkiye’de etkin bir vergi denetimi yapılmamasının ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Başaran, şöyle konuşuyor:

“Etkin yoklama yapılmıyor; inceleme oranı ise, 2022 bakımından yüzde 2,26. Bu oranın büyük kısmı sınırlı incelemelere ilişkin ve aynı mükellefin farklı vergi türünden incelenmesi de rakama dahil. Bunun anlamı, Türkiye’de her yüz mükelleften birinin dahi tam olarak incelenmediğidir. Bu tablonun değişmesi için, af yasalarına derhal son verilmesi, kamuoyundaki sürekli af beklentisinin kalıcı şekilde ortadan kaldırılması ve denetimler yoluyla kayıt dışılığın üzerine agresif şekilde gidilmesi gerekir.”

“Siyaset dünyası daha adil bir sistem kurmalı”

14 Mayıs seçimlerinden sonra Meclis’te yeniden çoğunluğu elde eden AKP’nin, iktidarda olduğu son 20 yılın ardından yeni dönemde de vergi politikaları açısından köklü bir reform başlatması beklenmiyor.

Uluslararası Vergi Araştırmaları Derneği (IFA Türkiye) Genel Sekreteri ve eski Vergi Konseyi Başkanı Erdal Çalıkoğlu, “Her Türk asker doğar diyoruz ama her Türk vergi mükellefi doğar diyen bir anlayışa da ihtiyacımız var” diyor.

Gerek siyasi hesaplar gerekse yerleşmiş alışkanlıklar ve dolaylı vergilerin sağladığı konfor nedeniyle her vatandaşın beyanname vermesi gerekliliği üzerinde durulmadığını kaydeden Çalıkoğlu, şunları söylüyor:

“Siyaset dünyası daha adil ve tabana yayılan bir vergi sistemi kurmak zorunda. Bu sistem öngörülebilir ve şeffaf bir sistem olmalı. Ama bakıyoruz bazı şirketler hiç incelenmezken, bazıları her gün incelemeye alınıyor. Oysa vergi gelirlerini gerçekten artırmak istiyorsak, hukuki temelleri olan ve adil bir sisteme ihtiyacımız var.”

Tüm vergi gelirlerinin yarısı KDV ve ÖTV’den

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan “Aralık Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşme Raporu”nda yer alan bilgilere göre, 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşirken, 754 milyar TL’lik KDV 2022 yılında toplanan vergi gelirlerinin neredeyse üçte birini oluşturdu.

KDV’den sonra en büyük dolaylı vergi kalemi ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oldu. 2022 yılında gerçekleşen vergi gelirlerinin 420 milyar TL’sini ÖTV oluştururken, bu verginin yaklaşık yarısı alkol ve tütün ürünlerinden geldi. Böylelikle dolaylı vergiler içerisinde sadece KDV ve ÖTV 2022 yılında toplanan tüm vergilerin yarısını oluşturdu.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Tags: bütçe açığıSeçimvergiyeni
ShareTweet
Previous Post

CHP’li Muharrem Erkek: Gerekli tüm itirazlar yapıldı

Next Post

Alman polisi, Sabah gazetesinin Avrupa bürosunu bastı; iki gözaltı

İLGİLİHABERLER

Hakan Fidan açıkladı; ABD motor vermezse, KAAN için ‘başka yerlere’ bakılacak
GENEL

Hakan Fidan açıkladı; ABD motor vermezse, KAAN için ‘başka yerlere’ bakılacak

October 5, 2025
5.1k
Bakan eşi ve MHP’li oğul soruşturma dışında: Yunus Emre Vakfı skandalında imzaları olanlar neden ifade vermedi?
GENEL

Bakan eşi ve MHP’li oğul soruşturma dışında: Yunus Emre Vakfı skandalında imzaları olanlar neden ifade vermedi?

October 5, 2025
5.1k
Kabine toto günleri: MHP’ye ‘jest’ beklentisi; hangi bakanlar gidiyor?
Manşet

Kabine toto günleri: MHP’ye ‘jest’ beklentisi; hangi bakanlar gidiyor?

October 5, 2025
5.1k
Özgür Özel: Erdoğan’ın konuştuğu yerde onu dinleyecek bir siyasi atmosfer yok
GENEL

Özgür Özel: Erdoğan’ın konuştuğu yerde onu dinleyecek bir siyasi atmosfer yok

October 5, 2025
5.1k
İş kazasında felç kalan adam, hapishaneye konuldu: ‘Her şey cezaevi doktoruna bağlı’
GENEL

İş kazasında felç kalan adam, hapishaneye konuldu: ‘Her şey cezaevi doktoruna bağlı’

October 5, 2025
5.1k
Greta Thunberg’e işkence: ‘Ellerini arkadan İsrail bayrağıyla bağladılar’
DÜNYA

Greta Thunberg’e işkence: ‘Ellerini arkadan İsrail bayrağıyla bağladılar’

October 5, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Sahte içkiden zehirlenen kadın yazar hayatını kaybetti

Sahte içkiden zehirlenen kadın yazar hayatını kaybetti

October 5, 2025
5.1k
Icardi reddetti, bavullarını topladı

Icardi reddetti, bavullarını topladı

October 5, 2025
5.2k
Robbie Williams İstanbul konseri iptal edildi: Ünlü şarkıcı açıklama yaptı

Robbie Williams İstanbul konseri iptal edildi: Ünlü şarkıcı açıklama yaptı

October 5, 2025
5.1k
Reha Muhtar 25 yıllık yalısını satışa çıkardı: Verdiği paranın 5 katını istiyor

Reha Muhtar 25 yıllık yalısını satışa çıkardı: Verdiği paranın 5 katını istiyor

October 5, 2025
5.1k
Fenerbahçe’de Jhon Duran’ın dönüş tarihi belli oldu

Fenerbahçe’de Jhon Duran’ın dönüş tarihi belli oldu

October 5, 2025
5.1k
İbrahim Tatlıses’ten Güllü’nün yaşamını yitirmesiyle ilgili açıklama: Canına kıydığını zannetmiyorum, kendisini çok severdi

İbrahim Tatlıses’ten Güllü’nün yaşamını yitirmesiyle ilgili açıklama: Canına kıydığını zannetmiyorum, kendisini çok severdi

October 5, 2025
5k
Anket: DEM Parti seçmeninin yüzde 70’i, Öcalan’ın olası desteğine rağmen Cumhur İttifakı’na oy vermiyor

Anket: DEM Parti seçmeninin yüzde 70’i, Öcalan’ın olası desteğine rağmen Cumhur İttifakı’na oy vermiyor

October 5, 2025
5k
Eski hakemden Galatasaray-Beşiktaş maçı için çarpıcı iddia: Derbi tekrar edilebilir

Eski hakemden Galatasaray-Beşiktaş maçı için çarpıcı iddia: Derbi tekrar edilebilir

October 5, 2025
5.1k
Yeşilay Raporu: Kumar oynama yaşı 10’lara indi

Yeşilay Raporu: Kumar oynama yaşı 10’lara indi

October 5, 2025
5k
Ayşe Barım’ın kardeşi: Bu tutuklama bizi ailece bitirdi, annemiz az kalsın felç geçiriyordu

Ayşe Barım’ın kardeşi: Bu tutuklama bizi ailece bitirdi, annemiz az kalsın felç geçiriyordu

October 5, 2025
5k
Japonya ilk kadın başbakanını seçecek

Japonya ilk kadın başbakanını seçecek

October 4, 2025
5k
Fiyat etiketlerine düzenleme geliyor

Fiyat etiketlerine düzenleme geliyor

October 4, 2025
5k
Kocaeli’de fabrikada patlama: 2 işçi hayatını kaybetti

Kocaeli’de fabrikada patlama: 2 işçi hayatını kaybetti

October 4, 2025
5k
Trump, 1 dolarlara resmini bastıracak

Trump, 1 dolarlara resmini bastıracak

October 4, 2025
5.1k
AKP’li Şamil Tayyar ‘Erken seçim ihtimali arttı’ dedi

AKP’li Şamil Tayyar ‘Erken seçim ihtimali arttı’ dedi

October 4, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.