Türkiye’de dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırken, milletvekilliği seçimlerinde ise Meclis aritmetiği büyük ölçüde belli oldu. AKP iki ilde vekil çıkaramazken, CHP ise 43 yıl sonra Rize’den, 21 yıl sonra da Diyarbakır’dan vekil çıkardı. Üç siyasi partinin lideri ise Meclis dışında kaldı.
Türkiye’de dün gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, Meclis aritmetiğinde çok büyük değişiklik yaşanmazken, il ve adaylar bazında dikkat çeken değişiklikler oldu.
AKP iki ilde aday çıkaramazken, CHP 43 yıl sonra Rize’de, 21 yıl sonra da Kars ve Diyarbakır’da vekil çıkardı. Büyük Birlik Partisi (BBP), Memleket Partisi (MP) ve Zafer Partisi’nin (ZP) genel başkanları Meclis’e giremedi. Kabinedeki 16 bakan milletvekili seçilirken, en büyük sürprizi ise MHP yaptı.
DİYARBAKIR VE RİZE’DE BİR İLK
14 Mayıs milletvekili seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre CHP; 21 yılın ardından Diyarbakır; 43 yılın ardından Rize’de milletvekili çıkardı. CHP’nin birinci sıradan Diyarbakır’da adayı olan Sezgin Tanrıkulu, kesin olmayan sonuçlara göre Meclis’e girdi. Yüzde 61,4 oranında oy alan Yeşil Sol Parti, sekiz milletvekili çıkardı. Yüzde 22,8 oranında oy alan AKP üç milletvekili çıkarırken, yüzde 8 oranında oy alan CHP de 21 yılın ardından Diyarbakır’da bir koltuk sahibi oldu. CHP’nin milletvekili çıkarmasıyla birlikte Yeşil Sol Parti bir milletvekili kaybetmiş oldu.
Rize’de de 1980’den bu yana ilk kez vekil çıkaran CHP, Tahsin Ocaklı’yı Meclis’e gönderdi. Erdoğan’ın memleketi olan Rize’de AKP yüzde 53,4 oranında oy alırken 2 milletvekili çıkardı. CHP de yüzde 21,4 oranında oy alarak 43 yılın ardından 1 milletvekili çıkardı.
AKP İKİ İLDE VEKİL ÇIKARAMADI
CHP, Kars’tan da 21 yıl sonra vekil çıkardı. Yüzde 16,4 oranında oy alan CHP, Avukat İnan Akgün Alp’i Meclis’e gönderdi. Bunun yanında AKP ise Tunceli birlikte bu kez Hakkari’de de milletvekili çıkaramadı. İki kentte de vekilleri Yeşil Sol Parti kazandı.
PARTİ LİDERLERİ MECLİS DIŞI KALDI
Sonuçlara göre bir diğer öne çıkan ilginç durum ise Büyük Birlik Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi’nin yeni dönemde Meclis’te temsil edilmeyecek olması oldu. BBP, Cumhur İttifakı çatısı altında seçimlere ayrı listeden girmişti. Memleket Partisi tek başına, Zafer Partisi de ATA İttifakı çatısı altında kendi listesiyle seçime katılmıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre, söz konusu üç parti milletvekili çıkaramadı. Türkiye genelinde ZP yüzde 2,25, BBP yüzde 0,99 ve MP yüzde 0,93 oy oranına sahip oldu.
CHP VEKİL SAYISINI ARTIRDI
DEVA, Saadet, Gelecek ve Demokrat partili isimlerin yer aldığı ortak listeyle seçime giren CHP, Meclis’e 167 milletvekili getirebildi. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP, geçen seçimlere göre milletvekili sayısını 21 artırdı. Ancak DEVA 13, Gelecek ve SP de 10’ar olmak üzere CHP listelerinden toplam 33 vekil çıkardı. Bu vekillerin gitmesiyle CHP’nin sandalye sayısı geçen dönemin altında kalacak. İttifak ortağı partilerin milletvekillerinin yeni yasama döneminde ayrılıp kendi partilerine geçişleriyle CHP’nin milletvekili sayısının geçen dönem 146 olan sayının altında kalacak. CHP sıralarından DEVA 13, Gelecek ve SP de 10’ar olmak üzere toplam 33 vekil çıkardı. Böylece CHP’nin vekil sayısı 135 olacak.
İYİ PARTİ BİR VEKİL ARTIRDI
İYİ Parti ise geçen dönemki oy oranını korurken vekil sayısını bir artırarak 44’e çıkardı. İyi Parti, 24 Haziran 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 10 oy oranı ile 43 milletvekilini TBMM’ye getirmişti. 4 milyon 959 bin 403 seçmen 2018 seçimlerinde İYİ Parti’yi desteklemişti. İYİ Parti, bu seçimde ise kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 9,87 oy oranına ulaşarak 44 milletvekilini Meclis’e göndermiş oldu.
TARTIŞMALI SİYASİ FİGÜRLER MECLİS’TE
Siyasi partiler listelerinde dikkat çekici isimlere yer vermişti. Bu adaylardan bazıları Meclis’e girerken, bazılarıysa Meclis dışı kaldı. AKP listelerinden seçime giren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi.
CHP listelerinden seçime giren Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ise Erzincan milletvekili oldu. Necmettin Erbakan’ın oğlu Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise İstanbul milletvekili olarak Meclis’te görev yapacak. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek de aday gösterildiği AKP 2. Bölgeden milletvekili seçildi.
TÜRKEŞ’İN ÇOCUKLARI AYRI PARTİLERDEN MECLİS’TE
MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in çocukları Yıldırım Tuğrul Türkeş AKP’den, Ayyüce Türkeş ise İYİ Parti’den aday gösterilmişti. Yıldırım Tuğrul Türkeş Ankara, Ayyüce Türkeş ise Adana milletvekili olarak Meclis’e girdi.
Güneydoğu’da tanınan Ensarioğlu ailesinden ise üç isim seçime girdi. AKP Galip Ensarioğlu’nu, İYİ Parti ise Vecdin Ensarioğlu’nu Diyarbakır’dan aday göstermişti. Galip Ensarioğlu Meclis’e girerken, Vecdin Ensarioğlu seçilemedi. Salim Ensarioğlu ise İYİ Parti İstanbul milletvekilli olarak Meclis’e girdi.
16 BAKAN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 16 üyesi, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, AKP’den milletvekili seçildi. Ayrıca eski bakanlardan Abdulhamit Gül Gaziantep, Faruk Çelik ise Artvin milletvekili seçildi.