Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Ortak rapor: Deprem bölgesinde işkence iddiaları

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre deprem bölgesinde işkence ve kötü muamele yapıldı, şiddetli saldırılar önlenmedi.

by aktifhabercom
April 5, 2023
Ortak rapor: Deprem bölgesinde işkence iddiaları
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’de kolluk görevlilerinin deprem bölgesinde işkence ve kötü muamelede bulunduğu iddialarına ilişkin ortak raporunu kamuoyu ile paylaştı. İki insan hakları örgütünün tespitlerine göre yıkıma uğrayan bölgeyi denetlemek üzere gönderilen kolluk görevlileri, hırsızlık ve yağma olaylarına karıştıklarından şüphe edilen kişilere işkence veya kötü muamele yaptı. İşkenceye uğrayan bir kişinin de gözaltında hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda bazı vakalarda ise kolluk güçlerinin suç işledikleri iddia edilen kişilere yönelik saldırıları önlemeye çalışmadığı da kayıtlara geçti.

DW Türkçe’den Elmas Topçu’nun haberine göre, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, sonuçlarını açıkladığı rapor için, bölgede görevlendirilen polis, jandarma ve askerlerin faili olduğu iddia edilen 13 işkence ve kötü muamele vakasına ilişkin 34 kişiyle görüşmeler yaptı. Her iki örgüt ayrıca kimi vakalarda mevcut video görüntülerin de incelendiğini, araştırmacıların, güvenlik güçleri tarafından işkence edilen başka kişiler hakkındaki tanıklıkları da dinleyip fiziksel şiddet içeren videoları değerlendirdiğini, ancak bu olayları tümüyle doğrulayamadığını vurguladı. Görüşülenler arasında işkence ve kötü muameleye maruz bırakılan 12 kişi ile jandarmaların başlarına silah dayayarak tehdit ettiği iki kişi, tanıklar ve avukatlar olduğunu belirtildi.

Belgelenen dört vakada da yardım çalışmalarında yer alan sivillerin de şiddet olaylarına katıldığı, ancak rapor hazırlanırken bunlardan çok kamu görevlilerinin sorumlu olduğu işkence vakalarına odaklanıldığı kaydedildi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Savcıdan oğluna 6 bin kişilik görkemli düğün: Davetliler ise AKP’li siyasetçiler ve haklarında çete soruşturması yürütülen iş insanları

Savcıdan oğluna 6 bin kişilik görkemli düğün: Davetliler ise AKP’li siyasetçiler ve haklarında çete soruşturması yürütülen iş insanları

July 20, 2025
5.2k
Özgür Özel: “Erdoğan, kendine bir çıkış yolu arıyor; karşısındaki hiç kimse ‘enayi’ değil”

Özgür Özel: “Erdoğan, kendine bir çıkış yolu arıyor; karşısındaki hiç kimse ‘enayi’ değil”

July 20, 2025
5k

Üç vaka dışında tüm işkence ve kötü muamele olaylarının Hatay’ın Antakya ilçesinde meydana geldiği, dört vakada da mağdurların Suriyeli sığınmacılar olduğu saptandığı belirtildi. Sığınmacılara yönelik saldırılarda yabancı düşmanlığı temelli ek saiklerin belirleyici rol oynadığı da tespit edildi. 

Yağma ve hırsızlık iddiaları

Raporu hazırlayan hak kuruluşları, söz konusu olaylar, büyük bir afet sırasında kolluk görevlilerini ciddi bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya bırakmış olsa da uluslararası hukuk ve Türkiye’nin kendi mevzuatları gereği, koşullardan bağımsız olarak şüphelilere işkence ve kötü muamele yapılmasını engellemekle yükümlü olduğunu hatırlattı.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Polis, jandarma ve askeri personellerin, suç işlediğinden şüphelendikleri kişileri uzun süreli fiziksel şiddete maruz bıraktığına, keyfi ve gayri resmi olarak alıkoyduğuna ilişkin güvenilir bildirimler, Türkiye’nin deprem bölgesindeki kolluk uygulamalarının şoke edici bir göstergesidir. Kolluk görevlileri, doğal afet kapsamında ilan edilen olağanüstü hali cezadan muaf şekilde işkence ve kötü muamele yapma ve hatta öldürme serbestliği gibi görüyor” eleştirisini getirdi.

Raporda yer alan bilgilere göre görüşülen mağdurlardan biri, bir jandarma görevlisinin kendisini tehdit ettiğini aktarırken “OHAL var, seni öldüreceğiz, seni öldürüp enkaz altına atacağız” dediğini anlattı. Görüşülen mağdurlardan Suriyeli bir erkek de yüzüne yumruk atan bir memuru şikayet ettiği üst rütbeli bir askerin kendisine “OHAL var burada. O sizi öldürse bile kimseye hesap vermek zorunda değil. Kimse ona bir şey diyemez” sözleriyle cevap verdiğini söyledi.

İçişleri ve Adalet Bakanlığı: Vakalar olgusal temelden yoksun iddialar

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaşmak ve iddialara yönelik bilgi talep etmek üzere Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını, aldıkları cevapta ise “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin işkenceye sıfır tolerans gösterdiği ifadesinin ve yöneltilen suçlamaların da olgusal temelden yoksun belirsiz iddialar olduğu” değerlendirmesinin yer aldığını belirtti. 

Rapor için görüşülen kişilerin çoğu, depremde yıkılan binalardaki arama-kurtarma çalışmalarına katıldıkları sırada ya da Antakya’nın çeşitli mahallelerinden geçerken polis, jandarma veya asker grupları tarafından alıkoyulduklarını ifade etti. İncelenen olayların çoğunda, mağdurlar hakkında resmi gözaltı işlemi yapılmadıysa da doğrudan fiziksel şiddete maruz bırakıldıkları saptandı. Kimi mağdurlar dizlerinin üzerine çökmeye veya yere yatmaya zorlandıklarını aktarırken bazıları da elleri kelepçelenmiş halde uzun süre tekme, tokat ve küfürlere maruz bırakıldığını anlattı.

“Evim yıkılmış, üzerine polis beni dövüyor”

Raporda anlatımlarına yer verilen mağdurlardan birinin, “Evim yıkılmış, çadırda kalıyoruz, üzerine polis beni dövüyor, kafama silah çekiyor ya. Sanki burası vahşi Batıymış gibi davrandılar” dediği görüldü. İşkence gördüğünü belirten 19 yaşındaki bir kişi de “Zaman algımı tümüyle yitirdim, olay bir saat, yarım saat ya da iki saat sürmüş gibi geldi. Önce üç kişiydiler, sonra daha büyük bir polis grubu geldi ve tekme yumruk dayağa katıldılar” diye başına gelenleri anlattı.

İncelenen 13 vakadan sadece altısında mağdurlar veya aileleri, gördükleri şiddetten ötürü şikayetçi oldu. Kendisine ve erkek kardeşine, jandarma tarafından alıkonuldukları sırada belirli aralıklarla, uzun süreli işkence yapıldığını ve erkek kardeşinin yere yığılarak gözaltında öldüğünü bildiren Sabri Güreşçi şikayetçi olanlardan biri.

Misillemeden korktular

Diğer yedi vakada mağdurlar, misillemeden korktukları ve adil bir sonuca ulaşamayacakları endişesiyle şikayette bulunmayacaklarını ifade etti. Bazıları ise aile üyeleri ve arkadaşlarının depremde ölmesinin ve hayatlarının bir anda alt üst olmasının, polis veya jandarma eliyle maruz kaldıkları fiziksel şiddeti gölgede bıraktığını anlattı.     

Raporda, yaşadıkları mağduriyeti bildirme konusunda Suriyeli olanların bilhassa çekimser davrandığına da işaret edildi. Diğer ülkelerden gelen arama-kurtarma ekiplerinden birine çevirmenlik yapan Suriyeli bir kadın, “Jandarmaların çoğu Suriyelilere hırsız muamelesi yaptı ve onlara karşı çok saldırgan davrandılar. Suriyelilerin kurtarma ekipleriyle olmalarını kabul etmediler ve çok sinirliydiler” cümleleriyle karşı karşıya kaldıkları durumu ifade etti. 

Kendi de enkaz altında kalan, Türkiye ve Suriye vatandaşı çok sayıda insanın kurtarılmasına yardım ederken jandarma ve kalabalığın şiddetine maruz kaldığını bildiren Suriyeli bir arama-kurtarma gönüllüsü de şikayetçi olmayacağını belirterek şöyle devam etti: “Dışarı çıkmaya korkuyorum çünkü arabamın fotoğrafları ve bizim dayak yediğimiz videolar sosyal medyada dolaşıyor. Tekrar saldırıya uğramaktan korkuyoruz. Hastaneye gidip darp raporu almadım, çünkü Suriyeli olduğum için yağmacı sanılmaktan korktum.” 

Bir görgü tanığı da “İşçi ve yoksul görünen 20-25 yaşlarındaki üç kişi onları ‘yağmacılıkla’ suçlayan askerlerce dövüldü. Askerler bir yandan da etraftaki insanları lince kışkırtıyordu” dedi. Bir diğer tanık ise kıdemli bir askeri görevli olduğunu tahmin ettiği bir kişinin Antakya yakınlarındaki Samandağ ilçesinde insanlara, “Dövün, hakkını verin ama öldürmeyin. Bizi çağırın” dediğini duyduğunu söyledi.

Türkiye’ye kapsamlı soruşturma çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü”nün ortak açıklamasında, “Türkiye yetkilileri deprem bölgesinde, mağdurların suç teşkil eden eylemlerde bulunduklarından şüphelenip şüphelenmediklerine bakılmaksızın polis, jandarma ve askeri personelin insanlara işkence ve diğer türde kötü muamele yaptığına ilişkin tüm bildirimler hakkında eksiksiz ve tarafsız cezai ve idari soruşturmalar yürütmelidir” talebi de dile getirildi.

“Ülkenin bugüne kadar karşılaştığı en ağır doğal afetin ortasında yetkisini suistimal eden kolluk görevlilerinin uyguladığı kontrolsüz şiddetle ilgili korkunç tanıklıklar ve görüntüler öylece örtbas edilemez” diyen Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks ayrıca “Mülteci olanlar da dahil tüm mağdurların, maruz bırakıldıkları şiddete karşılık adalet ve tazminat hakkı var. Yetkililer polis, jandarma ve diğer kolluk görevlilerinin yaptıkları tüm işkence ve diğer türde kötü muamele vakaları hakkında gecikmeksizin ceza soruşturmaları başlatmalı ve sorumluları adalet önüne çıkarmalıdır” diye konuştu.

Tags: depremiddialarİnsan Hakları İzleme ÖrgütüişkenceraporUluslararası Af Örgütü
ShareTweet
Previous Post

Trump duruşma sonrası ilk kez konuştu: Seçimlere müdahale

Next Post

Rusya: Finlandiya’nın NATO üyeliği çıkarlarımıza saldırıdır

İLGİLİHABERLER

Savcıdan oğluna 6 bin kişilik görkemli düğün: Davetliler ise AKP’li siyasetçiler ve haklarında çete soruşturması yürütülen iş insanları
GENEL

Savcıdan oğluna 6 bin kişilik görkemli düğün: Davetliler ise AKP’li siyasetçiler ve haklarında çete soruşturması yürütülen iş insanları

July 20, 2025
5.2k
Özgür Özel: “Erdoğan, kendine bir çıkış yolu arıyor; karşısındaki hiç kimse ‘enayi’ değil”
GENEL

Özgür Özel: “Erdoğan, kendine bir çıkış yolu arıyor; karşısındaki hiç kimse ‘enayi’ değil”

July 20, 2025
5k
Mahfi Hoca “Eski Türkiye’de kuyruklar vardı” diyerek dalga geçenler için yazdı: “Bu yazıyı, liyakatin önemini ihmal edenlere ithaf ediyorum”
EKONOMİ

Mahfi Hoca “Eski Türkiye’de kuyruklar vardı” diyerek dalga geçenler için yazdı: “Bu yazıyı, liyakatin önemini ihmal edenlere ithaf ediyorum”

July 20, 2025
5.1k
Üç büyük kentte 45 binin üzerinde çocuk yoksullukla boğuşuyor
GENEL

Üç büyük kentte 45 binin üzerinde çocuk yoksullukla boğuşuyor

July 20, 2025
5k
Polis karnına tekme atmıştı: Bebeğim doğmadan devlet şiddetiyle karşılaştı
GENEL

Polis karnına tekme atmıştı: Bebeğim doğmadan devlet şiddetiyle karşılaştı

July 20, 2025
5.1k
Kızılay’da AKP ağı: Şube başkanlıkları partili isimlere teslim edildi
GENEL

Kızılay’da AKP ağı: Şube başkanlıkları partili isimlere teslim edildi

July 20, 2025
5k
Daha Fazla Haber
İsrail Başbakanı Netanyahu hastaneye kaldırıldı

İsrail Başbakanı Netanyahu hastaneye kaldırıldı

July 20, 2025
5.1k
Murat Yetkin: Suriye’de işler iyi gitmiyor, Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

Murat Yetkin: Suriye’de işler iyi gitmiyor, Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

July 20, 2025
5.1k
Camideki korkunç cinayetin görüntüleri ortaya çıktı

Camideki korkunç cinayetin görüntüleri ortaya çıktı

July 20, 2025
5.2k
Annesinin “Merhamet edin” dediği hasta tutuklu Murat Çalık’a “İtirafçı ol” dayatması

Annesinin “Merhamet edin” dediği hasta tutuklu Murat Çalık’a “İtirafçı ol” dayatması

July 20, 2025
5.1k
Plajda güneşlenen kadını dozer ezdi

Plajda güneşlenen kadını dozer ezdi

July 20, 2025
5.1k
ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

ÖTV’ler bir gecede yüzde 4’ten 50’ye çıktı

July 20, 2025
5k
Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

July 20, 2025
5.1k
İsrail, Gazze’de yardım bekleyen 38 Filistinli’yi daha öldürdü

İsrail, Gazze’de yardım bekleyen 38 Filistinli’yi daha öldürdü

July 20, 2025
5k
Gazeteci İsmail Arı, tehdit edildiği mesajları paylaştı: Başıma bir şey gelirse sorumlusu bu çeteye dokunmayan Emniyet ve İçişleri Bakanlığı yetkilileridir

Gazeteci İsmail Arı, tehdit edildiği mesajları paylaştı: Başıma bir şey gelirse sorumlusu bu çeteye dokunmayan Emniyet ve İçişleri Bakanlığı yetkilileridir

July 20, 2025
5k
İstanbul’da buzdolabı bomba gibi patladı: Evler küle döndü

İstanbul’da buzdolabı bomba gibi patladı: Evler küle döndü

July 20, 2025
5k
Hayrünnisa Gül’ün çantası İngiltere’de gündem oldu

Hayrünnisa Gül’ün çantası İngiltere’de gündem oldu

July 20, 2025
5.1k
‘Uyuyan Prens’ hayatını kaybetti

‘Uyuyan Prens’ hayatını kaybetti

July 20, 2025
5.1k
Coldplay konserinde ifşa olan CEO istifa etti

Coldplay konserinde ifşa olan CEO istifa etti

July 20, 2025
5.1k
Tiktok’tan 2025’in ilk raporu: Milyonlarca video yayından kaldırıldı, Türkiye’de dikkat çeken rakamlar

Tiktok’tan 2025’in ilk raporu: Milyonlarca video yayından kaldırıldı, Türkiye’de dikkat çeken rakamlar

July 20, 2025
5k
Cinayet, dolandırıcılık, yağma: Çeşitli suçlardan aranan 15 kişi 6 ülkede yakalanıp iade edildi

Cinayet, dolandırıcılık, yağma: Çeşitli suçlardan aranan 15 kişi 6 ülkede yakalanıp iade edildi

July 20, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.