Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Yusuf Kerim’leri annelerine kavuşturacak yasa tasarısı Meclis’e sunuldu

AKP rejimi, yedinci yargı paketini TBMM Başkanlığı’na sundu. Düzenlemeyle çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi, kirada arabuluculuk zorunluluğu ve uyuşturucuyla mücadelede ağır cezalar öngörülüyor. Teklif ayrıca ‘İcra İflas Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Tasarı yasalaşırsa 4. evre kanser olan 6 yaşındaki Yusuf Kerim gibi yüzlerce hasta çocuk, tutuklu olan annelerine kavuşacak.

by Özkan yazar
March 9, 2023
Yusuf Kerim’leri annelerine kavuşturacak yasa tasarısı Meclis’e sunuldu
5.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

AKP rejimi, yedinci yargı paketini TBMM Başkanlığı’na sundu. Düzenlemeyle çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi, kirada arabuluculuk zorunluluğu ve uyuşturucuyla mücadelede ağır cezalar öngörülüyor. Teklif ayrıca ‘İcra İflas Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Tasarı yasalaşırsa 4. evre kanser olan 6 yaşındaki Yusuf Kerim gibi yüzlerce hasta çocuk, tutuklu olan annelerine kavuşacak.

AKP, 48 maddelik 7’nci Yargı Paketi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Düzenlemeyle; çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi, kirada arabuluculuk zorunluluğu ve uyuşturucuyla mücadelede ağır cezalar öngörülüyor.

DHA’nın haberine göre AKP, kamuoyunda ‘7’nci Yargı Paketi’ olarak bilinen, ‘İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına’ ilişkin 48 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklikle; uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle ilgili ceza artırımına gidiliyor. Sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri de dahil edilmekte ve böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıla çıkarılıyor.

UYUŞTURUCU ŞÜPHELİLERİ DENETİM ALTINDA TUTULACAK

Uyuşturucu madde kullananlar hakkında uygulanacak tedavi veya denetimli serbestlik tedbiri sürecinin daha etkin işletilebilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda; tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi, 1 yıldan 2 yıla çıkarılıyor ve şüphelinin daha uzun süre tedavi veya denetim altında tutulması sağlanıyor. Ayrıca, Cumhuriyet savcısının, erteleme süresi içinde uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için şüpheliyi yılda en az 2 defa ilgili kuruma sevk etmesi zorunlu hale getiriliyor.

TEDAVİ VE REHABİLİTASYON PROGRAMLARINA KATILMAK ZORUNLU

Uyuşturucu madde kullanmak suçundan hükümlü olanlar ile başka bir suçtan hükümlü olup uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilen hükümlülerin ceza infaz kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu hale getiriliyor. Tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için tahsis edilmesine imkan tanınıyor. Uyuşturucu kullanmak suçundan dolayı mahkum olup da denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülere, ilaveten tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma yükümlülüğü getiriliyor.

Tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve yürütülecek hizmetlerin aksamaması için ilgili Bakanlıkların bütçesine ödenek aktarılması ve bu hususta personel görevlendirilmesi yönünde düzenleme yapılıyor. Uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine hakim tarafından izin verilebilmesi düzenleniyor.

El konulan maddenin uyuşturucu madde olduğuna dair kesin rapor alındıktan sonra soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliğince bu maddenin müsaderesine ve imhasına karar verilmesi zorunlu hale getiriliyor. Böylelikle soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeden uyuşturucu maddelerin imhası sağlanmış olacak.

Kaçakçılık suçları, uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu ve izinsiz kenevir ekiminden elde edilen mal varlığı değerlerini ihbar edenler ile bu suçlardan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçunu ihbar edenlerin kimliklerinin gizlenmesine yönelik hüküm getiriliyor.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇUNA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Yargı paketiyle göçmen kaçakçılığına ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. Göçmen kaçakçılığı suçu nedeniyle el konulan araç, gereç ve malzemenin, milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle doğrudan ilgili olması durumunda bunların Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsis edilebilmesine imkan sağlanıyor.

İCRA VE İFLAS KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER

Yargı paketiyle; İcra İflas Kanunu’nda değişiklikler yapılıyor. Buna göre; konutlarda yapılacak hacizler bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak ‘hakim onayından geçtikten sonra’ yerine getirilebilmesi sağlanıyor. Aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınması amaçlanıyor. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde (taşkın) haciz yapılması açıkça yasaklanıyor. Üzerindeki haciz kalktığı halde yediemin depolarında bulunan malların daha etkin bir şekilde tasfiyesi için düzenleme yapılıyor.

AVUKATLIK VE ADLİ YARDIM SİSTEMİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için uygun kredi ve finansmana erişmesini sağlayacak düzenleme yapılıyor. Avukatlık mesleğinin ilk beş yılında baro aidatı alınmaması sağlanarak mesleğe yeni başlayan avukatlar mali olarak destekleniyor. Adli yardım bürosunun gelirleri artırılmak suretiyle adli yardım sisteminin güçlendirilmesi sağlanıyor.

Noterlerin yapacağı ‘tespit işleri’ni düzenleyen madde, delil tespitini de kapsayacak şekilde yeniden ve detaylı olarak düzenleniyor.

ARABULUCULUĞA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alınıyor. Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenleniyor. Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getiriliyor. Arabuluculuğa ilişkin ülkemizin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi’nin, iç hukukumuza uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılıyor.

Kimse Yok mu

Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getiriliyor. Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, ‘icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın’ ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul ediliyor.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararları doğrultusunda düzenlemeler yapılıyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 193’üncü maddesinde değişiklik yapılarak, ‘mahkumiyet’ kararının yanı sıra ‘ceza verilmesine yer olmadığı’ ve ‘güvenlik tedbiri’ kararlarının verilebilmesi için de sanığın sorgusunun yapılması şartı getiriliyor.

ÇOCUĞU OLAN KADIN HÜKÜMLÜLERİN İNFAZINA ERTELEME

Engellilik sebebiyle bakıma muhtaç veya ağır bir hastalığa düçar (yakalanmış) 18 yaşını doldurmamış çocuğu olan ve 10 yıldan az hapis cezasına mahkum edilen kadın hükümlülerin cezalarının infazının, belirli yükümlülükler altında 1 yıla kadar ertelenebilmesine, ertelemenin 6 aylık periyotlarla 2 yıl daha uzatılabilmesine imkan tanınıyor.

Ceza infaz kurumlarında görev yapan ceza infaz kurumu müdürü, infaz ve koruma başmemuru ve infaz ve koruma memuru unvanlı personelden vazife malulü sayılanların yakınlarına kamuda istihdam hakkı tanınıyor.

Kamu veya özel hukuk tüzel kişisi ayrımı kaldırılarak, tüm tüzel kişilerin maddede düzenlenen idari yaptırımlar bakımından sorumluluğu kabul edilmesi öngörülüyor.

Geçici maddeyle, makul sürede yargılanma hakkı ile mahkeme kararlarının icrası hakkının ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış ve derdest olan bireysel başvuruların ilgilinin müracaatı üzerine 6384 sayılı Kanunla kurulan Komisyon tarafından incelenmesine imkan tanınıyor. Muhtemel iş yükü nazara alınarak Komisyonun yapısı ve çalışma şekli yeniden düzenleniyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Ataması yargıya taşınmıştı: Danıştay’dan dikkat çeken “Akın Gürlek” kararı

Ataması yargıya taşınmıştı: Danıştay’dan dikkat çeken “Akın Gürlek” kararı

March 14, 2026
5k
Yarış atı kavurma yapılan işadamına ceza

Yarış atı kavurma yapılan işadamına ceza

March 14, 2026
5k

Asliye Ticaret Mahkemelerinde tek hakimle ve basit yargılama usulüne göre görülen uyuşmazlıklara ilişkin parasal sınır 500 bin Türk lirasından 1 milyon Türk lirasına çıkarılıyor.

Öte yandan, çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması işlemlerini ‘hafta içi’ gerçekleştirecek uzman veya öğretmenlere dosya bazlı ödeme yapılması sağlanıyor.

Tags: annemeclise sunuldutasarıyusuf kerim
ShareTweet
Previous Post

Başvurular bekleniyor; Justice Square Vakfı, mağdurların haklarını BM’de arayacak

Next Post

YSK’dan ‘parmak boyası’ kararı: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılmayacak

İLGİLİHABERLER

Ataması yargıya taşınmıştı: Danıştay’dan dikkat çeken “Akın Gürlek” kararı
GÜNDEM

Ataması yargıya taşınmıştı: Danıştay’dan dikkat çeken “Akın Gürlek” kararı

March 14, 2026
5k
Yarış atı kavurma yapılan işadamına ceza
GÜNDEM

Yarış atı kavurma yapılan işadamına ceza

March 14, 2026
5k
HSK’ya şikayet edilen isim Yargıtay’a seçildi
GÜNDEM

HSK’ya şikayet edilen isim Yargıtay’a seçildi

March 14, 2026
5k
Yüzde 223’lük doluluk: Elazığ’dan Silivri’ye nakil talebi doluluk oranı gerekçe gösterilerek reddedildi
GÜNDEM

Yüzde 223’lük doluluk: Elazığ’dan Silivri’ye nakil talebi doluluk oranı gerekçe gösterilerek reddedildi

March 14, 2026
5k
Acının eşiğinde iman: Mekke’de beşinci evre ve ‘sabır-tahammül’ kavramı (615–616)
ANALİZ

Acının eşiğinde iman: Mekke’de beşinci evre ve ‘sabır-tahammül’ kavramı (615–616)

March 14, 2026
5k
Varlık Fonu’nun en büyük hissedarı olduğu Turkcell’in satılmaya hazırlanıldığı öne sürüldü
GÜNDEM

Varlık Fonu’nun en büyük hissedarı olduğu Turkcell’in satılmaya hazırlanıldığı öne sürüldü

March 14, 2026
5k
Daha Fazla Haber
Instagram ‘uçtan uca şifrelemeyi’ kaldırıyor

Instagram ‘uçtan uca şifrelemeyi’ kaldırıyor

March 14, 2026
5k
Yarış atı kavurma yapılan işadamına ceza

Yarış atı kavurma yapılan işadamına ceza

March 14, 2026
5k
Erdoğan’ın eski metin yazarı Ortaylı’nın arkasından kötü konuştu

Erdoğan’ın eski metin yazarı Ortaylı’nın arkasından kötü konuştu

March 14, 2026
5.1k
Kuzey Kore, Japon Denizi’ne füze fırlattı

Kuzey Kore, Japon Denizi’ne füze fırlattı

March 14, 2026
5k
Taksilerde yeni dönem: Fiş almayan müşteriye de ceza

Taksilerde yeni dönem: Fiş almayan müşteriye de ceza

March 14, 2026
5k
Oyuncu Canberk Uçucu hayatını kaybetti

Oyuncu Canberk Uçucu hayatını kaybetti

March 14, 2026
5k
Amsterdam’da bir Yahudi okulunda patlama

Amsterdam’da bir Yahudi okulunda patlama

March 14, 2026
5k
İzmir’de ulaşıma zam: Yeni tarife 1 Nisan’da geçerli

İzmir’de ulaşıma zam: Yeni tarife 1 Nisan’da geçerli

March 14, 2026
5k
İranlı yetkili: Bizim liderimiz halkın içinde, sizinkiler Epstein adasında

İranlı yetkili: Bizim liderimiz halkın içinde, sizinkiler Epstein adasında

March 13, 2026
5k
İranlı yöneticiler hakkında bilgi verene 10 milyon dolar ödül

İranlı yöneticiler hakkında bilgi verene 10 milyon dolar ödül

March 13, 2026
5k
Küba: ABD’yle müzakere için ilk temas kuruldu

Küba: ABD’yle müzakere için ilk temas kuruldu

March 13, 2026
5k
İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

İlber Ortaylı, 16 Mart’ta son yolculuğuna uğurlanacak

March 13, 2026
5k
Dünyada bir ilk: Ticarî beyin çiplerine Çin’den onay

Dünyada bir ilk: Ticarî beyin çiplerine Çin’den onay

March 13, 2026
5k
Ankara’da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı

Ankara’da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı

March 13, 2026
5k
Doktordan vatandaşa şok sözler: ‘Senin gibiler yalvarıp elimizi çok öptü’

Doktordan vatandaşa şok sözler: ‘Senin gibiler yalvarıp elimizi çok öptü’

March 13, 2026
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.