Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetinin 24 yıl sonra gideren kanun 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. İlk günden itibaren hem e-Devlet’te hem de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerinde izdihama çare bulunamadı.
Yaş şartının kaldırılması ile emekliliğe hak kazananlar dilekçe için sıraya girerken, SGK’nın bilgi-işlem altyapısı ve idari kapasitesi talep karşısında yetersiz kaldı. Kronos’un edindiği bilgiye göre EYT’de ilk maaş nisan ayına yetişmeyecek.
SINIRLI SAYIDA EYT’LİNİN MAAŞI NİSANA YETİŞECEK
Mart ayında müracaat edenlerin maaş kumbarası 1 Nisan’dan itibaren dolmaya başlayacak. Ancak aylıklar banka hesaplarına gecikmeli olarak aktarılacak. SGK, EYT’lilere her 3 ayda bir avans ödemesi yapma kararı aldı. Avans ödemesi için yeni bir yazılıma ihtiyaç duyuluyor.
Avans hakkı, emekli aylığı 3 ay (90 gün) geciktiğinde tanınacak. Emeklilik işlemleri gecikmeli tamamlanabilen EYT’lilere temmuz ayından itibaren avans ödenecek.
Aylık bağlama işlemi eylül ayına kadar tamamlanamayan EYT’liler ekim ayında ikinci kez avans talep edebilecek. Müteakip 3 ayda da aylıklar bağlanamazsa bu sefer 2024 yılı ocak ayında 3’üncü kez avans ödenecek.
Martta emeklilik dilekçesi verenlerin çok azına nisan ayında emekli aylığı bağlanabilecek. Geriye kalan yüz binlerce EYT’li 9 ay, hatta 12 ay maaş beklemek zorunda kalacak.
Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 82’nci maddesine göre, emeklilik dilekçesi verdiği ve aylık bağlamaya hak kazandığı halde 90 gün içinde aylığı ödenemeyen sigortalıların yazılı dilekçe mukabilinde avans talep edebiliyor.
Alacaklarına mahsuben ödenecek avans tutarı her 3 ay için net asgari ücretin (8 bin 506 Türk Lirası) 3 katına tekabül eden 25 bin 518 TL’yi geçemiyor. Ancak asgari tutar belirtilmediği için SGK’nın avansı daha düşük tutma yetkisi de var.
Ödenen avans tutarı birikmiş emekli aylığını geçmesi hâlinde 4 eşit taksitle sonraki aylıklardan kesilecek.
1) İŞVERENLER HANGİ KURALLARA DİKKAT EDECEK?
EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürleri takip edilecek.
İşten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.
İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek.
EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek.
EYT ile emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.
2) EMEKLİLİK İÇİN NEREYE MÜRACAAT EDİLECEK?
e-Devlet sistemine girerek “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesini” akabinde “yeni başvuru” sekmesini tıklayın. e-Devlet şifreniz yoksa, şifreyi en yakın PTT şubesinden kimliğinizi ibraz ederek alabilirsiniz.
Tahsis talep türünde “yaşlılık aylığını” seçin. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) mensupları 4A, BağKur mensupları 4B ve Emekli Sandığı mensupları 4C yaşlılık aylığı kısmını seçecek.
Seçimden sonra “başvur” butonuna basın.
Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
Son safhada “ileri” butonu, akabinde “başvur” butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.
Emeklilik hakkı kazananlara tahsis numarası verilecek.