İçişleri Bakanı Soylu’nun namaz kılarken ‘poz vermesi’ tartışma konusu oldu. İlahiyatçı Hayri Kırbaşoğlu, ünlü Müslüman Fransız düşünür Roger Garaudy’in namaz kılarken fotoğrafının çekilmesini reddettiğini aktardı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eşi ile birlikte iftar için gittikleri şehit Selçuk Paker’in odasında, seccadesiyle namaz kılarken çekilmiş fotoğrafı tartışma konusu oldu.
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Muammer Bilgiç, şahsi Twitter hesabında, “Bir Müslüman’ın ‘benim namaz kılarken, Kur’an okurken fotoğrafımı çekin’ diyeceğine ihtimal vermiyorum. Diyelim ki öyle bir fotoğraf çekildi, ‘bunu servis edin’ diyeceğini de asla düşünmüyorum.” diyerek Soylu’nun namaz fotoğrafını eleştirdi.
bir müslüman’ın “benim namaz kılarken, kur’an okurken fotoğrafımı çekin” diyeceğine ihtimal vermiyorum. diyelim ki öyle bir fotoğraf çekildi, “bunu servis edin” diyeceğini de asla düşünmüyorum.
— muammer bilgiç (@muammerbilgic__) April 16, 2021
Bilgiç’e cevap veren ilahiyatçı yazar Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu ise sonranda Müslüman olan ünlü Fransız düşünür ve yazar Roger Garaudy’in namazla ilgili bir anekdotunu aktardı.
Kırbaşoğlu, “Cezayir’de bir toplantıda Garaudy de vardır. Türkiye’den gelen bir gazeteci, hocamız Mehmet Said Hatiboğlu aracılığıyla sorar, ‘Garaudy’nin namaz kılarken bir fotoğrafını çekebilir miyiz?’ diye, cevap muhteşem: Ben artist değilim!” ifadelerini kullandı.
bir müslüman’ın “benim namaz kılarken, kur’an okurken fotoğrafımı çekin” diyeceğine ihtimal vermiyorum. diyelim ki öyle bir fotoğraf çekildi, “bunu servis edin” diyeceğini de asla düşünmüyorum.
— muammer bilgiç (@muammerbilgic__) April 16, 2021
Gazeteci Çağlar Cilara ise medyaya yansıyan namaz kılarken çekilmiş fotoğraf için, “Siyasetçilerin namaz kılarken, dua ederken çektirdikleri fotoğraflardan tiksiniyorum.” yorumunda bulundu.
Roger Garaudy, 1982 yılında Müslüman olmuştu.
ROGER GARAUDY KİMDİR?
17 Temmuz 1913’te Fransa’nın Marsilya şehrinde doğan Roger Garaudy, 1952 yılında Sorbonne Üniversitesi’nden felsefe dalında, 1954 yılında Sovyetler Birliği (SSCB) Bilimler Akademisi’nde bilim dalında doktor unvanı elde etmişti.
Fransız Komünist Partisi’nde etkin bir konumda yer aldıktan sonra bu partiden ayrıldı. Fransa Parlamentosu’nda milletvekili, meclis başkan yardımcılığı, milli eğitim komisyonu üyesi ve senatör olarak görev yaptı. Daha sonra profesörlüğe devam etti.
Emekliliği sırasında pek çok akademik eser yayımlayan Garaudy, 1982 yılında Müslüman oldu. Garaudy, 13 Haziran 2012’de hayatını kaybetti.
GARAUDY’NIN YAYIMLANMIŞ BAZI ESERLERİ:
Dünyadaki Tek Medeniyet Batı Değil
Le Terrorisme Occidental (Batı Terörizmi) (2004)
Karl Marx (1972 ve 1977)
Pour un Modèle français de socialisme (Sosyalizmin bir Fransız modeli üzerine, 1968)
Lenine (1968)
La pensée de Hegel (Hegelin düşüncesi, 1966)
Marxisme du XX siècle (20’nci Yüzyıl Marksizmi, 1961)
Yaşayanlara Çağrı
İnsanlığın Medeniyet Destanı
Geleceğimizde İslam Var
Hatıralar
Endülüs’te İslam
İslam ve İnsanlığın Geleceği
Yobazlıklar
İlahi Mesajlar Toprağı Filistin
İslam’ın Vadettikleri