Ünlü İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, şarkıcı Gaye Su Akyol ile son albümü Anadolu Ejderi üzerine konuştu ve “Türk şarkıcı Gaye Su Akyol Erdoğan’ın en kötü kabusu” başlıklı biri röportaj yayımladı. Sanatçı ile Kadıköy’deki evinde görüşen Nick Hasted imzalı yazı sosyal medyada gündemin en çok tartışılan konularından biri oldu.
TWITTER’DA TARTIŞILDI, BAŞLIK DEĞİŞTİ
Türkiye’de Financial Times’ın da etiketlendiği tartışmalar üzerine gazete, ‘Türk Şarkıcı Gaye Su Akyol Erdoğan’ın En Büyük Kabusu’ başlığıyla verdiği yazının başlığını ‘Türk Şarkıcı Gaye Su Akyol – Umut ve Özgürlük’ olarak değiştirdi.
HABER Mİ, PR ÇALIŞMASI MI, AKP KARŞITLIĞI MI?
Yorumların bazıları haberi olduğu gibi paylaşırken, bazıları PR çalışmasının aşırıya kaçtığını söyledi. AKP yanlısı trollerin Akyol’u hedef alması üzerine bir paylaşım yapan yazar Barbaros Altuğ, “Yazıyı okuyanlar bunu Gaye Su Akyol’un demediğini, yazıyı hazırlayanın tanımı olduğunu görür. Ki yazıda “Erdoğan’ın en büyük kabusu gibiydi” derken Akyol’un konserini, kıyafetini, gelenleri toptan kastediyor. Sanatçıya laf çakarak aşağıya çekmek sevimsiz bir tavır, AKP tavrı.” dedi. Altuğ, “Ayrıca biri bir sanatçıya ne diyorsa, o diyeni bağlamaz mı? Akyol “ben Erdoğan’ın en büyük kabusuyum” demiş mi? Hayır. Mühim bir gazetede mühim bir yazı, içeriğine bakın.” ifadelerini kullandı.
“KADIN İSYANININ İLHAM VEREN BİR TEMSİLCİSİ”
Gazeteci Çağla Üren ise, “Financial Times, Gaye Su Akyol’un son albümüyle ilgili Nick Hasted imzalı incelemesinde “Erdoğan’ın en büyük kabusu” nitelemesini kullanmış. Bunu şarkıcının 2019’daki sahne kostümüne dayandırıyor. İlgili bölüm şu şekilde” diyerek yazıdan şu alıntıyı paylaştı:
“Gaye Su Akyol’u en son 2019’da İstanbul’da izlediğimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük kabusu gibiydi. Memleketi, bohem Kadıköy’de coşkulu bir kalabalığa şarkı söylerken, yarasa kanatlarını andıran gümüş rengi bir pelerin ve ona uygun bir büstiyer giymişti. Göbeği açıktı ve diz hizasında çizmeleri vardı. Türk rock’n’roll’unun cinsel açıdan özgür, kadın isyanının ilham veren, bilimkurgusal bir temsiliydi.”
FINANCIAL TIMES NE YAZDI?
Sol portalının aktardığına göre, Hasted röportajında şu ifadelere yer verdi:
“Gaye Su Akyol’u İstanbul’da 2019’da son gördüğümde, Erdoğan’ın en kötü kabusu gibiydi. Memleketi, bohem Kadıköy’de ateşli bir kalabalığa şarkı söylerken üzerinde yarasa kanatlı gümüş bir pelerin ve ona uygun bir büstiyer vardı, göbeği çıplaktı ve diz hizasında çizmeleri vardı. O cinsel olarak özgürleşmiş, kadın Türk rock’n roll isyanının kasıtlı ilham verici, bilimkurgu versiyonuydu. Akyol bugün İstanbul’da buluştuğumuzda ‘O kostümleri giydiğimde kendi süper kahramanıma dönüşüyorum. Süperman’in telefon kulübesine girmesi ve kendisi haline gelmesi gibi’ diye açıklıyor.
GEZİ DİRENİŞİNE KATILDI, SORGULANDI
Röportajda Gaye Su Akyol’un Gezi direnişine katılması, 2019 yılında Nargile şarkısı nedeniyle polis tarafından sorgulanması hatırlatılırken “Fikirlerim çok açık. İnsan haklarının, kadın haklarının, queer haklarının, LGBT haklarının koruyucusuyum. Benden nefret etmeleri için bu yeterli. Ama onların karanlık fikirlerini umursamıyorum” sözlerine de yer verildi.
GAYE SU AKYOL “ANADOLU EJDERİ” İLE DÖNDÜ
Gaye Su Akyol’un dördüncü stüdyo albümü Anadolu Ejderi, Glitterbeat etiketiyle 25 Kasım’da müzik marketlerde ve dijital platformlarda yerini aldı.
Anadolu pop, folk, Klasik Türk Müziği, Türkçe psikedelik rock müzik türlerine yer verilen albümdeki 11 şarkıdan 10’unun söz ve müziği Gaye Su Akyol’a ait. Albümde stoner rock, post punk, caz, surf rock ve disco esintilerini görmek mümkün.
Akyol, tanıtım metninde yeni albümünü şöyle anlatıyor:
“Herkesin kendi süper kahramanı olmayı mecburen öğrendiği bir hakikatte saf kötülüğe karşı tek çarenin kolektif hareket olduğunu yineleyen bir direniş, hafızası çalınan kültürlerin bellek okyanusunda, denizaltı kafilesiyle yapılan bir gezi.
Yıkılan kentlerin ve kentle birlikte imha edilmeye çalışılan, ezilip ufalanan kültürlerin, iç içe geçmiş anlamların, tartışılamayan, olgunlaşamayan fikirlerin içinden yükselen ‘başka türlü nasıl olurdu’ sorusuna cevaben bir ‘kontra hakikat’ kurgusu.
‘EJDER DERİN UYKUDAN UYANDI’
Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş seslerinin, kültürlerinin arasında gezinen avantür türünde bir b-movie. Kadınların, LGBTi+’ların tutkularına, aşık olmaya, cinsel kimliklerine sahip çıkışlarının yeterince devrimci olduğu politik bir iklimde iliklerine kadar tutkulu ve varlığını özgürce ifade edebilecek kudrette bir kendini yaratma hali.
Özgürlüğün bayrağı dalgalansın: ‘Uyandı uyuyan ejder derin uykudan!’”
GAYE SU AKYOL KİMDİR?
Gaye Su Akyol 1985 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 2007 yılında Yeditepe Üniversitesi’nin Antrolopoji bölümünden mezun olan Akyol’un babası ünlü ressam Muzaffer Akyol’dur.
Şarkıcı, söz yazarı, besteci ve prodüktör Gaye Su Akyol; geleneksel Anadolu müziğinin, psikedelia’nın, surf rock’ın ve post-punk’ın zıtlıklarını fütürist yaklaşımıyla bir araya getiriyor. Bestesi ve güftesi kendisine ait ilk albümü “Develerle Yaşıyorum”u 2014 yılında yayımlayan Gaye Su Akyol, müziğini “kavram olarak evrensel, ruh olarak yerel” şeklinde tanımlıyor. Genç şarkıcı muhalif kimliğiyle tanınıyor.