‘Üyelik’ suçlamasıyla 2020 Mayıs ayında 6 yıl 3 ay hapis cezası alan eski futbolcular Zafer Biryol ve Ersin Güreler, haklarında verilen cezaların kesinleşmesi üzerine geçen hafta cezaevine gönderilmişti.
Aynı dava kapsamında yargılanan Uğur Boral, Ömer Çatkıç ve Bekir İrtegün; etkin pişmanlıktan faydalanarak 2 yıl 1 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay, bu üç isim hakkındaki cezaları “daha fazla indirim yapılması” gerektiğini belirterek bozmuştu.
Biryol ve Güreler’in cezaevine gönderilmesi için bazı medya organlarında “firari f…’cü yakalandı”, “operasyonda yakalandı”, “f…’den aranan” gibi başlıklarla sunuldu.
“Evinde çay içiyordu”
Zafer Biryol’un avukatı İlker Batu Erdoğan, Serbestiyet’e yaptığı açıklamada müvekkiliyle ilgili bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ve hukuki haklarını arayacaklarını belirterek şunları söyledi:
“Çıkan haberlerdeki gibi kaçma, saklanma, firari olma gibi durumlar söz konusu değil. ‘Büyükçekmece’de saklandığı evde yakalandı’ diye haberler yapıldı.
Polisler, Büyükçekmece’de eşi ve çocuklarıyla birlikte yıllardır oturduğu, ikametgahı olan evine geldiler. Kendisi o sırada evinde çay içiyordu.
Ayrıca ‘yakalandı’ denilen haberler çıktığı sırada zaten cezaevindeydi. ‘Yakalandığı’ belirtilen haberler her şey olup bittikten bir gün sonra çıktı. Hatta cezaevine gittikten bir sonraki gün, ajans haberlerini gören bir gazeteci bana ulaşarak ‘ne zaman adliyeye geleceksiniz’ diye sordu.”
“Tutuksuz yargılandığı üç yıllık süreç boyunca Zafer Biryol Futbol Okulu’nda öğrencileriyle antrenmanlara çıkıyordu”
Aralık 2017’de tutuklanan Biryol’un Mayıs 2019’da tutuksuz yargılanmak üzerine tahliye edilmesinden sonra “Zafer Biryol Futbol Okulu”nu kurduğunu aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“2019 Mayıs ayında tahliye olduktan sonra Zafer Biryol Futbol Okulu’nu kurdu. İnternet sitesi açık, antrenörleri ve iki yüzün üzerinde öğrencisi olan bir futbol okulu.
Kendisi de orada öğrencileriyle antrenmanlara çıkıyordu. Hatta polisler eve gelmeden iki saat kadar önce de 18 yaş grubuyla birlikte antrenmandaydı.”
“Yargıtay onaması UYAP’a düşmeden bir gün önce medyaya düştü”
Erdoğan, Biryol’la ilgili kararın Yargıtay’da onandığının UYAP sistemine düşmeden bir gün önce basında yer aldığını belirterek şunları söyledi:
“Yargıtay kararı UYAP sistemine düşmeden bir gün önce basında ‘Zafer Biryol’un cezası onandı’ diye haberler yapıldı. Böyle bir şey olabilir mi?
Zafer Bey de bana telefon açtı, ‘benim cezam onanmış basın öyle yazıyor’ diye. UYAP’a bakıyorum kararın verildiğini görüyorum ancak kararın içeriğini göremiyorum. Kararın içeriği UYAP’a düşmeden medyaya düştü. Bu olayla ilgili de suç duyurusunda bulunacağım.”
“Yargıtay incelemesi bir ay sürdü”
“Yargıtay’daki temyiz incelemesi bir ay sürdü. Dosya başsavcılıktan daireye çıktı.
Normalde Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ndeki dosyalar, bir yıl bir buçuk yıl sürer. Bu dosya bir buçuk ayda sonuçlandı.”
“Emre Belözoğlu’nun E’si geçmedi”
Davayla ilgili olarak, müvekkilinin Bylock kullanıcısı olduğu ve Emre Belözoğlu’nun bulunduğu bazı toplantılara katıldığını kabul ettiği şeklinde doğru olmayan haberler çıktığını söyleyen Erdoğan şunları anlattı:
“Zafer Biryol, Emre Belözoğlu’nun toplantılarına katıldığını kabul etti diye haberler yapılıyor. Emre Belözoğlu’nun E’si geçmedi.”
“Emniyet’te ‘etkin pişmanlıktan’ yararlanmak için Bylock’u kabul et diye yönlendirilmiş”
“Bylock kullanıcısı olduğu mahkeme kararına geçti ancak teknik incelemede Bylock çıkmadı. Mahkeme ‘başka bir cihaza indirmiş olabilir’ gibi bir yorum yaparak ceza verdi.
Bylock’la ilgili sorun, Zafer Bey ve benden önceki avukatın soruşturmanın başında Emniyet’te ‘Bylock’u kabul ederseniz etkin pişmanlıktan yararlanırsınız, sonra mahkemede reddedip çıkmayınca da bu suçlamadan kurtulursunuz’ şeklinde yönlendirilmeleri ve onların da buna uyarak Bylock’u kabul etmelerinden kaynaklanıyor.”
“Bylock bulunamadı ama ‘Bylock kullanıcısı’ diye ceza verildi”
“Zafer Bey mahkemede de, Emniyet’te bu şekilde yönlendirildiğini aynen anlattı. Bylock indirmediğini söyledi.
Mahkemenin yaptırdığı teknik incelemelerde de Bylock bulamadılar ama en baştaki polis ifadesini baz alarak Bylock indirmiştir diye ceza gerekçesi oluşturdular.”
Erdoğan, aynı dava kapsamındaki üç sanığın etkin pişmanlıktan yararlanması ancak müvekkilinin yararlanamamasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
“Tamamen mahkeme başkanının tutum ve davranışlarıyla alakalı.
Etkin pişmanlıktan yararlanmak için başvurmasına rağmen yararlandırılmadı.
Ömer Çatkıç, mahkemede ‘Bylock’u Zafer Biryol’un evinde indirdim’ dedi. Teknik inceleme sonucu kendi evinin olduğu Göktürk’te sinyal verdiği tespit edildi.
Ama onun beyanı kabul oldu ve etkin pişmanlıktan yararlanarak 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Üstelik Yargıtay yatarı olmayan cezasını da daha az ceza verilmesi istemiyle bozdu.”
Ersin Güreler’in avukatı: “Müvekkilimin firari bir durumu yoktu”
Cezaevine gönderilen diğer eski futbolcu Ersin Güreler’in avukatı Metin Karagöz de Serbestiyet’e “Müvekkilim Ersin Güreler, cezası kesinleşince evinde iken cezasının infazı için kolluk kuvvetlerince alındı. Firari bir durumu yoktu” diye konuştu.
Avukatı, Güreler’in Bank Asya’daki hesabını 2014 Ocak ayı sonrasında da kullanmaya devam etmesi nedeniyle ceza aldığını belirterek şunları söyledi:
“2014 Ocak ayı ve sonrası Bank Asya hesabına para yatırılmasının ceza kriteri haline getirilmesi nedeniyle, 2014 yılı Ağustos ayına kadar vergi ödemesi yapılmasına olanak sağlanan bir banka olduğu ve Milli Güvenlik Kurulu’nun bu bankayı illegal ilan ettiği tarihin 2014 Ekim ayı olduğu savunmalarımız kabul görmedi. Cezalandırılmasına yeterli delil olmadığı halde Ersin Güreler’in mahkumiyetine karar verilmesi üzücü.”
Ailesi: “’Yakalandı’ şeklinde gerçeğe aykırı haber yapılması bizleri rencide etmiştir”
Biryol’un ailesi, kendisinin sosyal medya hesabından paylaştıkları açıklamada, “Zafer Biryol’la ilgili medyada, ‘yakalandı’ şeklinde gerçeğe aykırı haber yapılması, bir spor insanına azılı bir suçluymuş gibi ters kelepçe takılması, masum bir insanın bu şekilde kamuoyuna lanse edilmesi onur kırıcıdır ve ailesi olarak bizleri rencide etmiştir” ifadelerine yer vermişti.