Sahte haberlerin zararlarını anlatan Papa’ya göre, Habil-Kabil ve Babil Kulesi vakaları da “gerçeğin çarpıtılmasının” ilk örnekleri arasında.
Gazetecilerin ve sosyal medya kullanıcılarının en çok faydalandığı portallar doğrulama siteleri son zamanlarda. Bilgi akışının inanılmaz fazla olduğu ve süratle yayıldığı bir ortamda gazeteciler için frene basma ve önüne konan her bilgiye ya da iddiaya daha temkinli yaklaşmayı sağlıyor.
Aslında bu, artık sosyal medya sayesinde bir nevi “gazeteci” işlevi gören kullanıcılar için de değerli bir argüman…
Bu siteler içinde en çok öne çıkanı ise son dönemde teyit.org. Bunun yanında Doğruluk Payı da dikkat çekenlerden.
‘Sahte haber’ tartışması aslında ABD Başkanı Donald Trump’ın basını hedef alırken kullandığı bir jargon hâline geldi son dönemde.
Bu kervana katılan son isimlerden biri de Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco. ilk sahte haber yaratıcısının Havva’yı yasak ağacın meyvesini yemeye ikna eden yılan olduğunu söylüyor Papa ve “dezenformasyonun zararsızı olmaz” diyor.
BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Katoliklerin bu yıl 52. kez kutlayacağı “Dünya Sosyal İletişim Günü” için “sahte haberler ve barış gazeteciliği” başlıklı yayımladığı mesajında bu görüşü dile getirdi.
Sahte haberlerin zararlarını anlatan Papa’ya göre, Habil-Kabil ve Babil Kulesi vakaları da “gerçeğin çarpıtılmasının” ilk örnekleri arasında.
Papa, ‘sahte haber’ yaratıcısı olarak tanımaladığı yılanın Havva’yı yasak ağacın meyvesini yemeye ikna etmek için “Tanrı biliyor ki, o ağacın meyvesini yediğinizde gözleriniz açılacak, iyiyle kötüyü bilerek Tanrı gibi olacaksınız” dediğini öne sürüyor ve şöyle devam ediyor:
“Sahte haberleri yaymak belli amaçlara hizmet edebilir, siyasi seçimleri etkileyebilir ve ekonomik çıkar elde edilmesini sağlayabilir.”