Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’deki gazetecilere hürriyet kampanyası başlattı.
Kampanya UAÖ yanısıra PEN, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Gazeteciler Koruma Komitesi, Sansür İndeksi ve Article 19 işbirliği ile düzenleniyor.
Af Örgütü’nün Avrupa Temsilciliği Başkan Yarımcısı Gauri van Gulik, Türkiye’de bağımsız gazeteciliğin tamamen bitirilmek istendiğini, ülkenin gazetecileri hapsetmede dünya şampiyonu olduğunu ve bazı gazetecilerin mesleklerini icra ettikleri için müebbet hapse mahkum edildiğine dikkat çekti. Gulik, önümüzdeki hafta ZAMAN gazetesi davasının sonuçlanması ile müebbet hapse mahkum olan gazetecilerin sayısının artabileceğine işaret etti.
UAÖ AB temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin gazeteciler için zindana dönüştüğü vurgusu yapıldı ve şu an hapishanelerde 120 gazetecinin bulunduğu belirtildi.
Hapishanelerde kaç gazetecinin bulunduğu kurumlara göre değişiyor. Avrupa Konseyi bu rakamı 150 olarak açıklarken, sayıyı 204’e kadar çıkaran dernekler de bulunuyor.
Af Örgütü, kampanya ile hapisteki gazeteciler derhal serbest bırakılması çağrısı yapıyor. Açıklamada bazı gazetecilerin görüşlerine yer veriliyor. Kadınlardan oluşan Kürt haber ajansı Jinha’nın Diyarbakır Cezaevi’nde yatan muhabiri Zehra Doğan, Gazete Karınca’dan Çağdaş Kaplan, 2016 Kasım ayında kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nden Hakkı Boltan ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun görüşlerine yer veriliyor. Bolton, Cemiyetlerinin kapatıldığında 400 üyesi olduğunu, şu an bu üyelerinden 78’inin cezaevinde olduğunu ifade ediyor.
Sınır Tanımayan Gazetecilerin geçen hafta yayınladığı basın özgürlüğü indeksinde Türkiye 2 basamak daha gerileyerek 180 ülke arasında 157. olmuştu. ABD merkezli Freedom House da 2018 raporunda Türkiye basınıı ‘kısman özgür’ statüsünü ‘özgür değil’e düşürmüştü.