Havayolu taşımacılığı, fiyatlardaki düşüş ve zamandan tasarruf nedeniyle en çok tercih edilen yolculuk türü olma özelliğini koruyor.
Her ne kadar İstanbul’a inşa edilen üçüncü havalimanı bu açıdan kaynakların verimli ve doğru kullanılmadığı bir yatırım olarak karşımıza çıksa da, havayolu taşımacılığındaki sayılar bu alandaki hızlı büyümeyi gözler önüne seriyor.
Buna karşın, Airport yazarı Fatih Akdeniz, Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus yolcu sayılarından yola çıkarak son aylarda iç hatlarda düşen yolcu sayısına dikkat çekti.
“THY bu yılın ilk 5 ayının neredeyse tamamında yolcu sayısında düşüş yaşıyor. Bu düşüşün özellikle iç hatlarda olması biraz şaşırtıcı” yorumunu yapan Akdeniz, THY ve Pegasus’ta azalan yolcu sayısına dair şu verileri paylaştı:
“Hem iki şirkete hem de iki havalimanına şöyle bir bakalım:
THY Ocak ayında 5.7 milyon yolcu taşıyor: İç hatlarda yüzde 3.5 düşüş, dış hatlarda yüzde 2.8 artış var
THY Şubat ayında 5.17 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 5 düşüş, dış hatlarda yüzde 6.3 artış var. (Yolcu sayısı artmasına rağmen iç hatlarda yine düşüş var)
THY Mart ayında 5.89 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 5.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 2.6 artış var.
THY Nisan ayında 5.9 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 12 düşüş, dış hatlarda yüzde 5 düşüş var.(Bu ay taşınma olmuştu)
THY Mayıs ayında 5.9 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 9.6 düşüş, dış hatlarda yüzde 0.7 düşüş var.
Pegasus Havayolları’na bakalım:
Pegasus Ocak ayında 2.28 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 10.5 düşüş, dış hatlarda yüzde 11 artış var.
Pegasus Şubat ayında 2.09 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 6.4 düşüş, dış hatlarda yüzde 17 artış var.
Pegasus Mart ayında 2.33 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 11.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 16 artış var.
Pegasus Nisan ayında 2.37 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 22.4 düşüş, dış hatlarda yüzde 23.4 artış var.
Pegasus Mayıs ayında 2.24 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 23.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 11.3 artış var. (Tüm karşılaştırmalar bir önceki yılla yapılmıştır)”
Bu tablonun altında yatan sebebi de irdeleyen Akdeniz, Sabiha Gökçen’de ocak-mayıs ayları arasında yolcu sayısının 13.4 milyondan 13.68 milyona çıktığını ancak genel toplamda beş ay içinde yolcu sayısında yüzde altılık bir düşüş olduğuna dikkat çekti.
İç hatlar yolcusunun eridiğine değinen Akdeniz, THY’nin 90 milyon yolcu hedefine ulaşmasının zor olduğunu hatta geçen yılki 75 milyon rakamının bile yakalanmasının pek mümkün olmadığını kaydetti.
Fiyatlardaki artışın bu tablonun sebeplerinden biri olacağını vurgulayan Akdeniz, “Evet döviz yükseldi, yakıt ve operasyon maliyetleri arttı ancak yolcuya bu durum biraz fazla yansıtıldı gibi görünüyor. Bir diğer sebep de; özellikle İstanbul’da yaşayan ve İstanbul’a gelecek olanlar için iki havalimanının da uzak kalması olabilir. Şehrin merkezinde yaşayanların yol ve seyahat süresini dikkate aldıklarında birçok şehre karayoluyla neredeyse eşit sürede gidilecek olması kararlarını değiştiriyor kuşkusuz” diye ekledi.