İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Ya Kanal Ya İstanbul” sloganıyla karşı çıktığı Kanal İstanbul projesinde geri adım atmayan hükûmetin işletmeciye havalimanı ve köprülerde olduğu gibi gelir garantisi verdiği ortaya çıktı.
Kanalı kullanan gemiler 1.000 gros tona kadar 190 dolar, ek her 100 gros ton için 64 dolar ödeyecek.
Hükûmet, muhalefet partileri ile bilim insanlarının itiraz ve eleştirilerine rağmen Kanal İstanbul projesinde ilk kazmayı yaz aylarında vurmayı hedefliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Siz isteseniz de istemeseniz de yazın Kanal İstanbul’un temelini atacağız.” diyerek ihale safhasına gelindiğinin işaretini verdi.
Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Çiğdem Toker, bugün yayımlanan makalesinde kamuoyuna açıklanmayan Kanal İstanbul’un fizibilite raporuna yer verdi. Şehir hastanelerinin inşasında olduğu gibi kanal da kamu-özel iş birliği (KÖİ) modeliyle ihale edilecek.
GARANTİ İÇİN 7 BİN 850 NET TONLUK YABANCI TİCARET GEMİSİ ESAS ALINDI
Rapordaki “Fener ve tahlisiye (kurtarma) ücretleri”, “Kılavuz hizmet ücreti” ve “Römorkör hizmet ücreti” garantilerini paylaşan Toker, “Öncesinde önemle vurgulayayım: Bu garantilerin, yakın zamanda revize edilip edilmediğini bilmiyorum. Ancak aktaracağım veriler devletin kayıtları altında.” notunu düştü.
Yabancı ticaret gemisi, yabancı yolcu gemisi, Türk bayraklı (kabotaj hariç) gemiler, Türk kabotajında çalışan Türk gemileri fener ve tahlisiye ücretleri gemi net ton değerine göre ABD Doları cinsinden belirlendiğini aktaran Toker, “Garanti için 7 bin 850 net ton ağırlığındaki yabancı bayraklı ticaret gemisi esas alındı.” dedi.
Buna kanalı kullanan gemilerden 1.000 gros tona (GRT) kadar 190 dolar, ek her 100 GRT için de 64 dolar tahsil edilecek. “Garanti edilen ortalama gemi eşdeğeri” ise hafta içi geçen ve tehlikeli yük taşıyan 14.000 gros tonluk yabancı ticaret gemisi olarak tespit edildi.
PAZAR GÜNÜ TARİFE YÜZDE 50 ZAMLI
Toker devamında da rapordaki hizmet bedelleri için dikkate alınması istenen koşullar şöyle aktardı: “Tüm Türkiye bayraklı gemilerde yüzde 20 indirim; cumartesi günleri 12:00’den sonra ve pazar tam gün olmak üzere yüzde 50 zamlı tarife; tehlikeli yük taşıyan gemi ve tankerlere yüzde 30 zamlı kılavuzluk hizmeti; yolcu tipi gemilere yüzde 20 indirimli alacaktır.”
Toker, Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerin römorkör kullanma şartlarının şöyle tanımlandığını aktardı:
a) Nükleer güçle yürütülen, nükleer yük veya atık taşıyan, tehlikeli ve/veya zararlı yük veya atık taşıyan gemiler boy sınırlaması olmaksızın, römorkör hizmeti almak mecburiyetinde,
b) Boyu 200 metre ve üzeri gemiler için 1 römorkör,
c) Boyu 200 metre üzeri kimyasal tankerler, LPG tankerleri, petrol tankerleri gibi tehlikeli yük taşıyan gemiler 2 adet römorkörden hizmet almak mecburiyetinde.