Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Türkiye’de eğitimde bunu hayal bile edemeyiz

by aktifhabercom
May 31, 2017
Türkiye’de eğitimde bunu hayal bile edemeyiz
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

LGS’de şaibe, YKS’de çöküş: 41 bin aday sıfır çekti

LGS’de şaibe, YKS’de çöküş: 41 bin aday sıfır çekti

July 20, 2025
5k
Milli eğitim bakanı üslubunu kaba buldu

Milli eğitim bakanı üslubunu kaba buldu

July 19, 2025
5.1k

Dünyanın en kaliteli eğitimine sahip Finlandiya, yeni bir boyuta geçti. Yaptıkları inanılmaz..

Finlandiya uzun zamandır eğitiminin kalitesi ve uluslararası sıralamalarda yüksek puanlarıyla adını duyuruyor.

Ülke bugünlerdeyse dijital dünyada nasıl eğitim vereceğini yeniden planlıyor – ders konuları kadar, öğrencilerin kabiliyetlerini de geliştirmeyi hedefleyen bir programa geçiliyor. Ancak herkes mutlu değil ve yeni sistemin standartları aşağı çekeceği endişesi var.

Finlandiya’nın ücra bir köyünde soğuk bir sabah, ama bu sınıfta ders gören 12 yaşındaki çocukların aklı başka yerde- antik Roma’da.


Öğretmen çocuklara sınıfın interaktif yazı tahtasında Vezüv Yanardağı’nın patladığı ve Pompei kentini yok ettiği günü anlatan bir video gösteriyor.

Gruplara ayrılarak mini dizüstü bilgisayarlarını ellerine alıyorlar.

Görevleri günümüz Finlandiya’sıyla antik Roma’yı karşılaştırmak. Bir grup Roma’nın hamamları ve bugünün lüks spa merkezlerini karşılaştırıyor, diğeri Kolezyum’u günümüz stadyumlarıyla kıyaslıyor.

Elde edilen bulgular bir oyunun parçaları olarak kullanılacak. Roma mimarisinin bir minyatürünü yaratabilmek için üç boyutlu yazıcılar kullanıyorlar.

Hauho Okulu’nun öğretmenlerinden Aleksis Stenholm, “Bu farklı bir tarih dersi” diyor. Öğrenciler teknoloji, araştırma, iletişim ve kültürel anlayış konularında da kabiliyet kazanıyorlar.

“Her grup kendi konusunda uzman haline geliyor ve bunu sınıfa sunumla anlatacaklar.”

Masa oyunu projenin son noktası ve ders içeriğinin bir parçası.

FİNLANDİYA 21. YÜZYILIN EĞİTİM SİSTEMİNİ NASIL SARSTI?
Neredeyse 20 yıl boyunca, Finlandiya dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olmakla övündü. 15 yaşındaki gençleri Pisa sıralamalarında okuma, matematik ve bilimde en yüksek puanları alanlar arasındalar.

Yedi yaşına kadar eğitim öğretim sistemine başlamayan, okulda geçirdikleri süre kısa olan, uzun tatiller yapan, daha az ödevleri olan ve hiç sınav olmayan çocuklarda yüksek akademik başarı sağlama kabiliyeti dünya çapında eğitim uzmanlarını uzun süredir büyülüyor.

Buna rağmen, Finlandiya işleyişi değiştirmekte kararlı. Bu hamlenin artık çocukların bilgiye ulaşmak için kitap ya da sınıfa muhtaç olmadıkları dijital dünyada hayati olduğunu söylüyorlar.

Ağustos 2016’da Finlandiya’daki bütün okulların daha katılımcı bir tarzda öğretim yapması zorunlu hale geldi.

Ana prensip, öğrencilere onları ilgilendiren bir başlığı seçmelerine izin verme ve konuları onun etrafında belirleme üzerine kurulu.

Teknolojinin yenilikçi bir şekilde kullanımı ve müzeler gibi okul dışındaki kaynakları kullanmak da bunun bir parçası.

Helsinki Üniversitesi’nde eğitim psikolojisi alanında çalışan Profesör Kirsti Lonka, proje tabanlı öğrenme ismi verilen bu öğretim yönteminin amacının, öğrencilere 21. Yüzyıl’da gerekecek kabiliyetleri kazandırma olduğunu söylüyor.

Bu kabiliyetler arasında sahte haberleri ve internet üzerinden saldırıyı ayıracak eleştirel düşünmeyi, virüs karşıtı yazılım yüklemeyi ve yazıcı kullanmayı özellikle sayıyor.

Profesör Lonka “Geleneksel olarak öğrenme, edinilmesi gereken konuların ve bilgilerin bir listesi olarak tanımlanırdı, örneğin aritmetik ve dil bilgisi. Bunlara biraz da süs verirlirdi, örneğin vatandaşlık gibi” diyor.

“Ama gerçek hayata geldiğimizde, beynimiz bu şekilde disiplinlere ayrılmıyor; bütünsel bir şekilde düşünüyoruz. Ve dünyadaki sorunları düşünecek olursanız, küresel krizler, göç, ekonomi, ‘gerçeklik-sonrası’ dönem, bu kültürlerarası dünyayla başedebilecek araçları çocuklarımıza aslında vermedik.

“Çocukları dünyanın basit olduğuna inanmaları için yönlendirmek ve belli olguları öğrenirlerse hazır olacaklarını söylemek bence büyük bir hata. Düşünmeyi öğrenmek, anlamayı öğrenmek, bunlar önemli kabiliyetler ve öğrenmeyi de eğlenceli kılıyor.”

FİNLANDİYA’DA SINIFLAR KURALLARDAN NASIL KURTULUYOR?

Hauho Okulu, Hameenlinna şehrinden 40 dakika araba yolculuğu uzaklıkta, ormanlar ve göllerle çevrili.

7 ila 15 yaş arasındaki 230 öğrenciyle, ev hissi veriyor. Ayakkabılar girşite çıkarılıyor, bazı sınıflarda sıra yerine egzersiz topları kullanılıyor ve kapı aralıklarında barfiksler var.

Öğretmenler sınıflarda cep telefonu kullanılmasını sorun etmiyor. Öğrenciler cep telefonlarını sadece arkadaşlarıyla iletişim kurmak için değil, araştırma amaçlı kullanılabilecek bir cihaz gözüyle bakmayı öğreniyor.

(​Okulun bahçesinde çocuk scooterları pisti kurma fikri öğrencilerden geldi. Yapımında ve pist için para toplanmasında onların da emeği var)

Bu soğuk günde, yaşları daha büyük olan öğrenciler öğle yemeği arasında cep telefonlarıyla meşguller, daha genç çocuklar ise scooter pistindeki, futbol ya da basketbol sahasındaki kar tanelerine meydan okuyorlar.

Baş öğretmen Pekka Paappanen, proje bazlı eğitim sisteminin sadık savunucularından ve okulun müfredatına sokmak için yeni yöntemler araştırıyor.

“Öğretmenlerle fikirleri tartışıyoruz ve bunların gerçekleşebilmesi için müfredatta boşluk olduğundan emin oluyorum” diyor.

“Bence öğretmenler bu şekilde daha güçlüler ama her şeyi yapamayacaklarını anlamaları lazım. Bazı eski gelenekleri arkamızda bırakıyoruz ama bunu yaparken yavaş oluyoruz. Çocuklarımızı eğitme işi çok önemli ve hata yapmamamız lazım.”

SINIFTA AVRUPA’NIN EN BÜYÜK SORUNUNU ELE ALMAK

Göçmenlerin Avrupa’ya akını dünya çapındaki gazetelerin manşetlerine çıkarken, geçen yılın en büyük projelerinden biri göç konusundaydı.

Aleksis Stenholm pek çok öğrencinin göç ve göçmenler konusunda çok az tecrübesi olduğunu farkettikleri için bu konuyu seçtiklerini söylüyor. Başlık, Almanca ve din derslerinde de ele alınıyor.

15 yaşındaki öğrenciler göç konusunda halkın bakış açısını öğrenebilmek için sokak anketleri ve yakındaki bir göç merkezini ziyaret ederek sığınmacılarla röportajlar yapıyorlar.

Bulgularını bir video aracılığıyla Almanya’da benzer bir proje yürüten bir okulla paylaşıyorlar.

Stenholm “Gerçekten öğrencilerin buna tepkisi çok güçlüydü. Düşünmeye, fikirlerini sorgulamaya başladılar” diyor.

“Bundan sadece derste bahsedip geçseydim, etkisi çok farklı olurdu.”

PEKİ İŞE YARIYOR MU?

Proje bazlı öğrenmenin de eleştirmenleri var. Fizik öğretmeni Jussi Tanhuanpaa gibi bazı eğitimciler, uygulanan yeni sistemin çocuklara bir konuyu daha ileri düzeyde öğrenmelerini sağlayabilecek sağlam temelleri vermediğini söylüyor.

Turku şehrinin dışındaki Lieto’da çalışıyor ve 16 yaşından sonra ileri düzey matematik dersi alan bir grup çocuğun 3’te 1’inin bir seviye alt sınıfta derslere girmek zorunda kaldığını anlatıyor.

Ayrıca Finlandiya’da nadir görülen bir durum olan az ve çok yetenekli öğrenciler arasındaki farkın açılmasından endişe ediyor.

“Bu sistem bir deneyden ne tür bilgiler almak gerektiğini anlayabilen en parlak öğrenciler için harika. Onlara kendi hızlarında öğrenme özgürlüğü tanıyor ve hazır olduklarında bir sonraki aşamaya geçmelerine imkan tanıyor” diyor.

“Ama yönlendirmeye ihtiyaç duyan çocuklar için aynı durum geçerli değil. En parlak ve daha yavaş öğrenenler arasındaki ayrım büyümeye başladı ve korkarım bu sadece daha da kötüye gidecek.”

Diğerleri ise öğretmenlere daha fazla iş yükü bindirdiği ve daha genç meslektaşları kadar dijital dünyayı kullanamayan yaşı ilerlemiş öğretmenleri dezavantajlı bir konuma düşürdüğü endişesi taşıyor.

Helsinki Üniversitesi’nde eğitim fakültesinde görev yapan Jari Salminen, benzer öğretim yöntemlerinin geçmişte denendiğini ve başarısızlığa uğradığını söylüyor.

“Uluslararası ziyaretçiler bana soruyor: ‘Bu kadar iyi sonuçlar alırken neden sistemi değiştiriyorsunuz?’ Ancak bu benim için bir sır, çünkü proje bazlı eğitim sisteminin sonuçları geliştirdiğine dair bir veri yok.”

Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansı’ndan Anneli Rautiainen, endişeler olduğunu doğruluyor ve değişiklikleri yavaş yavaş sisteme soktuklarını söylüyor. Buna göre okullar yılda sadece bir olgu bazlı eğitim projesi gerçekleştirmek zorunda olacaklar.

“Öğretmenleri bu şekilde çalışmaya ve öğrencileri bunu deneyimlemeye teşvik etmek istiyoruz ama yavaş yavaş yapıyoruz. Halen öğretilen konular var ve her konu için ulaşılması hedeflenen amaçlar, ama bu öğrenme sürecine kabiliyetleri de dahil etmek istiyoruz.”

PEKİ YA SONUÇLAR?

“Bu ülkede hesaplamalara çok da aldırış etmiyoruz bu yüzden başarısını ölçmeyi planlamıyoruz, en azından şimdilik. Öğrencilerimizin öğrenme neticelerinde ve Pisa sonuçlarında kendini göstermesini umuyoruz” diyor.

Kaynak: BBC

ShareTweet
Previous Post

İki gazeteci daha gözaltında

Next Post

Devir seks partisi yapan hakimlerin devri

İLGİLİHABERLER

LGS’de şaibe, YKS’de çöküş: 41 bin aday sıfır çekti
EĞİTİM

LGS’de şaibe, YKS’de çöküş: 41 bin aday sıfır çekti

July 20, 2025
5k
Milli eğitim bakanı üslubunu kaba buldu
EĞİTİM

Milli eğitim bakanı üslubunu kaba buldu

July 19, 2025
5.1k
MEB’den ’10 Kasım’ açıklaması: Niyet okuyuculuk
EĞİTİM

MEB’den ’10 Kasım’ açıklaması: Niyet okuyuculuk

July 19, 2025
5k
YKS sonuçları açıklandı
EĞİTİM

YKS sonuçları açıklandı

July 19, 2025
5k
CHP’li Başarır: MEB bilişim sorumlusunun çocuğu da 2022’de tüm soruları doğru yapmış
EĞİTİM

CHP’li Başarır: MEB bilişim sorumlusunun çocuğu da 2022’de tüm soruları doğru yapmış

July 18, 2025
5k
LGS iddialarıyla ilgili 29 kişiye soruşturma başlatıldı
EĞİTİM

LGS iddialarıyla ilgili 29 kişiye soruşturma başlatıldı

July 17, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Sakarya yangını durdurulamıyor: Bilecik’e sıçradı

Sakarya yangını durdurulamıyor: Bilecik’e sıçradı

July 21, 2025
5.1k
Çetenin karanlık oyunu: Ölülerle mezun ettiler

Çetenin karanlık oyunu: Ölülerle mezun ettiler

July 21, 2025
5.1k
Can kaybının 59 bini aştığı Gazze’de son 24 saatte 19 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Can kaybının 59 bini aştığı Gazze’de son 24 saatte 19 kişi açlıktan hayatını kaybetti

July 21, 2025
5k
Ev, okul, burs, sağlık ocağı, metro, havalimanı: Osimhen transferi için ödenen 80 milyon Euro ile Türkiye’de neler yapılabilir?

Ev, okul, burs, sağlık ocağı, metro, havalimanı: Osimhen transferi için ödenen 80 milyon Euro ile Türkiye’de neler yapılabilir?

July 21, 2025
5.1k
Ünlü oyuncudan Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı

Ünlü oyuncudan Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı

July 21, 2025
5.1k
Genç hakem evinde ölü bulundu

Genç hakem evinde ölü bulundu

July 21, 2025
5.1k
Almanya’da koyunlara ekmek verildi: 21 hayvan telef oldu, soruşturma başlatıldı

Almanya’da koyunlara ekmek verildi: 21 hayvan telef oldu, soruşturma başlatıldı

July 21, 2025
5.1k
CHP, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve iki savcıyı HSK’ya şikayet etti

CHP, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve iki savcıyı HSK’ya şikayet etti

July 21, 2025
5k
Fenerbahçe’nin rakibi, Beşiktaş ve Başakşehir’in muhtemel rakipleri belli oldu

Fenerbahçe’nin rakibi, Beşiktaş ve Başakşehir’in muhtemel rakipleri belli oldu

July 21, 2025
5.1k
İki vekil Gelecek Partisi’nden istifa etti

Bir vekil daha Gelecek Partisi’nden istifa etti

July 21, 2025
5k
İki köklü tekstil firması daha konkordatoya başvurdu

İki köklü tekstil firması daha konkordatoya başvurdu

July 21, 2025
5k
”Bana ters geliyor” diyerek MHP’den istifa etti

”Bana ters geliyor” diyerek MHP’den istifa etti

July 21, 2025
5.1k
Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna itiraz edildi

July 21, 2025
5k
E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

July 21, 2025
5k
İBB soruşturmasında iki kişi daha gözaltına alındı

İBB soruşturmasında iki kişi daha gözaltına alındı

July 21, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.