Vücudun herhangi bir organında oluşabilen enfarktüs nedir? Enfarktüs çeşitleri, nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde…
ENFARKTÜS NEDİR?
Bir organın kan sızıntısıyla dolmasına enfarktüs denir. Bir bölgenin besleyici atardamarı bir pıhtı ile tıkanır. Bu pıhtı, kan akımında yavaşlamaya ardından o bölgede kanlanma azlığına yol açar ve bunun sonucunda enfarktüs gerçekleşir. Son aşama doku ölümünün gerçekleşmesidir.
Enfarktüs, vücuttaki herhangi bir organda oluşabilir ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, arteryal kan damarının arterlerde plak oluşumuna neden olan bir hastalık olan ateroskleroz en sık görülenidir. Bu bozukluktan muzdarip bir kişi plak rüptürü yaşarsa, arter yüzeyi üzerinde bir kan pıhtısı oluşur. Bu, doğru kan akışını önler. Ardından, pıhtının arteri daha da ilerlemesine ve ek kan damarlarını bloke etmesine neden olur. Bu tıkanıklık kan dolaşımı ve dolayısıyla oksijen akışının kısıtlanması nedeniyle doku ölümüne neden olur.
Enfarktüsler beyaz veya kırmızı olarak sınıflandırılır. Beyaz enfarktüslere anemi denirken, kırmızı enfarktüslere hemorajik denir. Organta gerçekleşen kanamanın derecesi, durumun beyaz veya kırmızı olarak sınıflandırılıp bırakılmadığını belirler. Dalak, kalp ve böbrekler gibi katı organlarda görülenler beyazdır çünkü bunlar arterdeki bir tıkanıklığın sonucudur ve çoğunlukla trombositleri içerir. Bununla birlikte akciğer enfarktüsü kırmızıdır, çünkü bu organda daha fazla kırmızı kan hücresi bulunmaktadır.
ENFARKTÜS ÇEŞİTLERİ
Enfarktüs hastalığının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler, kalp enfarktüsü, akciğer enfarktüsü, böbrek ve dalak enfarktüsü olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır.