Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde üye ülkeler, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına yönelik dün uzlaşmaya varılan yeni Brexit anlaşmasını onayladı.
Gözler şimdi daha önce uzlaşmaya varılan anlaşmayı 3 kez reddeden İngiliz Parlamntosu’nda.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in dün uzlaşmaya vardığı yeni Brexit anlaşması İngiltere hariç AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunuldu ve kabul edildi.
Şimdi gözler eski Başbakan Theresa May döneminde AB ile varılan Brexit anlaşmasını 3 kez reddeden İngiliz Parlamentosu’na çevrildi.
İNGİLİZ PARLAMENTOSU CUMARTESİ TOPLANIYOR
1982 yılından bu yana ilk defa İngiliz Parlamentosu bir cumartesi günü olağanüstü toplanarak yeni Brexit anlaşmasını oylayacak.
Fakat İngiltere Başbakanı Boris Johnson, temmuz ayında Brexit tartışmalarında parlamentodaki çoğunluğu kaybetti. Anlaşmanın onaylanması için 320 oya ihtiyaç duyuluyor ve İngiltere başbakanının ise parlamentoda sadece 288 milletvekili bulunuyor.
ONAYLANMASI ZOR GÖZÜKÜYOR
Kuzey İrlanda’nın en büyük, Birleşik Krallık’ın dördüncü büyük siyasi partisi olan Demokratik Birlik Partisi (DUP) anlaşmayı desteklemeyeceklerini bildirdi.
Parlamentoda 244 milletvekili bulunan Ana muhalefetteki İşçi Partisi de anlaşmayı onaylamama çağrısında bulundu.
İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ikinci referandum düzenleyerek son sözü halka bırakmak gerektiğini ifade etti.
DONALD TUSK: KAOSU ÖNLEDİK
Arupa Parlamentosu’nun da anlaşmayı onaylaması gerekeceğini hatırlatan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Yeni bir anlaşmamız var, İngiltere ile 27 AB ülkesi arasında kaos ve çatışma ortamı önlenmiş olacak.” ifadelerini kullandı.
İngiltere, resmi olarak 31 Ekim tarihinde ayrılacak. Anlaşmanın İngiliz Parlamentosundan geri çevrilmesi halinde Johnson, Brüksel’den yeniden üç aylık erteleme tarihi talep etmek durumunda kalacak.