Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Koronavirüs salgınında bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı artıyor

by aktifhabercom
January 26, 2020
Koronavirüs salgınında bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı artıyor
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
web

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, tüm dünyada paniğe yol açtı. Yeni tip koronavirüs salgınında can kaybı 56, salgından etkilenenlerin sayısı bin 975’e yükseldi.

Korkutan açıklama Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den geldi. Jinping,  ‘Koronavirüs ilerlemesi hızlanıyor ve ülke ciddi bir durumla karşı karşıya’ açıklamasında bulundu.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Meloni’ye sıradışı karşılama

Meloni’ye sıradışı karşılama

May 16, 2025
5k
Belçika’da 110 binden fazla kişi işsizlik maaşını kaybedecek

Belçika’da 110 binden fazla kişi işsizlik maaşını kaybedecek

May 16, 2025
5k

AA’nın aktardığı habere göre eyalet ve kent dağılımına göre Hubey’de 52, Hınan’da 1, Hıbey’de 1, Heylongciang’da 1 ve Şanghay’da 1 kişi hayatını kaybetti. Virüsten etkilendiğinden şüphelenilen kişi sayısı ise 2 bin 684 olarak aktarıldı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonunun açıklamasına göre son 24 saatte 688 yeni vakanın tespit edildiğini duyurarak enfektelerle temas ederek müşahade altına alınan kişilerin sayısını ise toplam 21 bin 556 olarak açıkladı. 49 enfekte ise iyileşerek taburcu edildi. 

Bu arada doğrudan merkeze bağlı şehirlerden Pekin’de 51, Şanghay’da 40, Çongçing’de 75, Tiencin’de 13 kişi virüsten etkilendi. 

Eyaletlerde ise Hubey bin 52, Cıciang 104, Guandong 98, Hınan ise 83 enfekte sayısı ile başı çekti. Bununla birlikte ülkenin özel idari bölgelerinden Hong Kong’da 5, Makau’da ise 2 kişi virüsten etkilendi. Tayvan’da ise 3 kişi enfekte oldu.

Diğer yandan Çin dışında şimdiye kadar yeni tip koronavirüsü Tayland’da 4, Japonya’da 2, Güney Kore’de 2, ABD’de 2, Vietnam’da 2, Singapur’da 3, Malezya’da 3, Nepal’de 1 Fransa’da 3 Avustralya’da bir kişiyi etkiledi. Bu arada Japonya’da 1 ve Tayland’da 2 vaka iyileşme gösterdi.

Salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde dün Pekin’den diğer eyaletlere şehirlerarası ulaşımı sağlayan uzun yol otobüs seferlerinin geçici olarak durdurulduğu açıklanmıştı. 

Bugün de Pekin’in komşu şehri Tiencin’den yine diğer eyaletlere uzun yol seferleri yapan otobüs seyahatlerinin yarından itibaren durdurulacağı duyuruldu.

Hubey eyaletinde Vuhan’ın ardından çok sayıda “şehrin mühürlenerek” kentte toplu ulaşımın durdurulmasının ardından bugün itibarıyla Guandong eyaletine bağlı 5 milyon 600 bin civarında nüfusu olan Şantou şehri de mühürlenecek. 

Şantou yerel hükümetin yapılan açıklamaya göre, bugünden itibaren tüm toplu ulaşım araçlarının yanı sıra durak merkezli ya da internet üzerinden hizmet veren ticari taksilerin çalışması yasak olacak. 

Söz konusu yasak bugün yerel saat ile 14.00’ten itibaren başlayacak. Bununla birlikte yarından itibaren özel araç ve belirli malzemeleri taşıyan araçların dışındaki araçlar ve feribotların kente girişi yasaklanacak. 

Kısa süre içinde virüsün Hubey eyaletindeki Vuhan kentinden diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle Vuhan başta olmak üzere irili ufaklı 13 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Bu kapsamda Vuhan, Huanggang, Icou, Şienning kentleriyle ilçe büyüklüğündeki Çıbi, Şientao, Cıciang, Çienciang, Cingmın, Huangşı, Dangyang, Inşı, Şiaogan kentlerinde metro, otobüs ve feribot seferlerinin geçici olarak durdurulması kararı alınmıştı.

Vuhan’a girişler yasaklanmış çıkışlar da çok özel gerekçelere bağlanmıştı. Söz konusu kentler Çin basınında “mühürlenen şehirler” olarak ifade ediliyor. Söz konusu “mühürlü şehirler”de yaşayan toplam nüfus 35 milyonu geçiyor.

İlaveten Vuhan’da ihtiyaca binaen iki hafta içinde biri bin 300 diğeri bin yataklı iki hastane inşa edileceği duyurulmuş ve Ulusal Sağlık Komisyonu, Vuhan’a gönderilmek üzere bin 230 sağlık personelinden oluşan altı ekip oluşturmuştu. Sağlık personelinin bir kısmı Vuhan’a ulaşmıştı. 

Kentte ayrıca trafik yoğunluğunu azaltmak için özel araçların kullanılması yasaklanmış, yerel hükümet halkın ulaşım ihtiyacını karşılamak için 6 bin taksi kiralamıştı.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli hastalığın” görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Hangi ülkede kaç vaka görüldü?

Euronews’in haberinde ülkelerde görülen koronavirüs vakaları şöyle sıralanıyor:

Japonya: Japonya Sağlık Bakanlığından cumartesi günü yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının 3 kişide görüldüğü doğrulandı.

En son vakanın Vuhan’da yaşayan ve 18 Ocak’ta Japonya’ya gelen 30 yaşında bir kadın olduğu tespit edildi.

Malezya: Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’da koronavirüsten etkilenen hasta sayısının 3 olduğu açıklandı.

Malezya Sağlık Bakanı Dzulkefly Ahmad virüs görülen üç kişinin de Çin vatandaşı olduğunu söyledi.

Koronavirüs taşıyan kişilerin Singapur’da virüs tespit edilen 60’lı yaşlarındaki bir adamın yakınları olduğu belirlendi.

Avustralya: Çin vatandaşları için popüler bir turizm destinasyonu olan Avustralya’nın Melbourne kentinde, 19 Ocak’ta Vuhan’dan gelen 50 yaşında Çinli bir kişide koronavirüs tespit edildi. Viktoria eyaleti sağlık bakanı, hastanın sağlık merkezinde tedavi altına alındığı ve durumunun sabit olduğunu söyledi.

Uzun süredir orman yangınlarıyla mücadele eden Yeni Güney Galler eyaletindeyse yetkililer 2 kişiye “muhtemelen virüs bulaştığını” açıkladı.

Yetkililer Avustralyalılara Çin’in Hubei bölgesine seyahat etmemeleri uyarısında bulundu. Sağlık yetkililerinin tavsiye etmediklerini açıklamasına rağmen ülkede şehir merkezlerindeki eczanelerde koruyucu maskelerin tükendiği görüldü.

ABD: Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Chicago kentinde yaşayan bir kadında koronavirüs görüldüğünün açıklanmasının ardından bir diğer vaka Seattle kentinden bildirildi. Seattle’da virüsün rastlandığı kişinin Vuhan’dan geldiği bildirildi.

Fransa: Fransa Sağlık Bakanlığı, Çin dışarısında bazı bölgelerde de görülen ölümcül virüsün ülkede üç kişiye bulaştığını doğruladı. Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, koronavirüsün bulaştığı iki kişinin Paris ve Bordeaux şehirlerinde yaşadığını açıkladı.

Nepal: Nepal’de Vuhan’dan gelen 32 yaşındaki bir kişide koronavirüs görüldüğü doğrulandı. İlk olarak karantinaya alınan şahsın iyileşerek taburcu olduğu bildirildi. Hükümet havaalanlarında gözetimin artırıldığını ve “Nepal’e giren şüpheli kişilerin izlendiğini” açıkladı.

Singapur: Singapur’da koronavirüs görülen en az 3 kişi olduğu bildirildi. Hastaların Vuhan’dan geldiği tespit edildi.

Güney Kore: Güney Kore’de cuma günü ikinci koronavirüs vakası görüldü. Sağlık Bakanlığı, 50 yaşındaki bir kişinin koronavirüs semptomları gösterdiğini söyledi. Şahsın Vuhan’da çalıştığı sırada virüs kaptığı düşünülüyor. Bir diğer hastanınsa yine Vuhan’dan ülkeye gelen 35 yaşında bir kadın olduğu bildirildi. Hastalar ülkede tedavi görüyor.

Tayvan: Tayvan’da şimdiye kadar 3 koronavirüs vakası görüldü. Yetkililer Vuhan ve Hubei bölgesine seyahat etmeme uyarısında bulunurken Vuhan’dan ülkeye girişlerin reddedileceği bildirildi. Çin’in Hong Kong ve Macau da dahil olmak üzere diğer bölgelerinden ülkeye seyahat edenlerin sağlık beyan formları doldurması gerekiyor.

Tayland: Tayland’da 5 koronavirüs vakası tespit edildi. Hastaların 4’ünün Vuhan’dan gelen Çin vatandaşları olduğu belirtilirken diğer bir kişinin 73 yaşında Taylandlı bir kadın olduğu açıklandı. Taylandlı kadının bu ay içinde Çin’den geldiği söylendi. Tayland Sağlık Bakanlığı, hastalardan 2’sinin tedavi edilerek Çin’e döndüğünü açıkladı.

Vietnam: Vietnam’da perşembe günü iki koronavirüs vakasının görüldüğü doğrulandı. Hastalardan birinin ocak ayı başlarında Vuhan’dan Ho Chi Minh Kenti’ne geldiği bildirildi. Yetkililere göre virüs bu hastadan oğluna bulaştı. Sağlık yetkilileri hastaların tedavi gördüğünü ve durumlarının sabit olduğunu söyledi. Yeni tanımlanan koronavirüs ölümcül zatürreye neden olabiliyor. Ancak uzmanlar hastalığın ne kadar tehlikeli olduğunu ve insanlar arasında ne kadar kolay yayıldığını bilmek için henüz erken olduğunu söylüyor.

ShareTweet
Previous Post

Kamuoyu bu soruya cevap bekliyor: Deprem vergileri ne oldu?

Next Post

‘Binamız çürüktü, belediye ‘kendi imkanlarınızla güçlendirin’ dedi’

İLGİLİHABERLER

Meloni’ye sıradışı karşılama
DÜNYA

Meloni’ye sıradışı karşılama

May 16, 2025
5k
Belçika’da 110 binden fazla kişi işsizlik maaşını kaybedecek
DÜNYA

Belçika’da 110 binden fazla kişi işsizlik maaşını kaybedecek

May 16, 2025
5k
Trump: Putin ve ben bir araya gelene kadar hiçbir şey olmayacak
DÜNYA

Trump: Putin ve ben bir araya gelene kadar hiçbir şey olmayacak

May 15, 2025
5.1k
AİHM, 15 Temmuz sonrası yargı mensuplarının evlerinin aranmasının hak ihlali olduğuna hükmetti
DÜNYA

AİHM, 15 Temmuz sonrası yargı mensuplarının evlerinin aranmasının hak ihlali olduğuna hükmetti

May 15, 2025
5.1k
Erdoğan, Zelenski ile bir araya geldi
DÜNYA

Erdoğan, Zelenski ile bir araya geldi

May 15, 2025
5.1k
Putin’in ardından Trump’ın da Ukrayna görüşmeleri için İstanbul’a gitmeyeceği açıklandı
DÜNYA

Putin’in ardından Trump’ın da Ukrayna görüşmeleri için İstanbul’a gitmeyeceği açıklandı

May 15, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Kabine değişikliği için kritik tarih belli oldu: İşte değişmesi beklenen bakanlar

Kabine değişikliği için kritik tarih belli oldu: İşte değişmesi beklenen bakanlar

May 16, 2025
5k
‘PKK Türkiye gücüne dönsün’ teklifi

‘PKK Türkiye gücüne dönsün’ teklifi

May 16, 2025
5k
Ekrem İmamoğlu ve 30 kişinin tutukluluğunun devamına karar verildi

Ekrem İmamoğlu ve 30 kişinin tutukluluğunun devamına karar verildi

May 16, 2025
5k
Bozdolabından poşet poşet ceset çıktı

Bozdolabından poşet poşet ceset çıktı

May 16, 2025
5.1k
Ali Koç ‘seçim’ dedi

Ali Koç ‘seçim’ dedi

May 16, 2025
5k
İstanbul’da yaşam maliyeti 90 bin TL’yi aştı

İstanbul’da yaşam maliyeti 90 bin TL’yi aştı

May 16, 2025
5k
Emniyet müdürü İzmir’i karıştırdı

Emniyet müdürü İzmir’i karıştırdı

May 16, 2025
5k
Meloni’ye sıradışı karşılama

Meloni’ye sıradışı karşılama

May 16, 2025
5k
“Adliyede 2,5 milyon dolar verdim, tutuklanmadım” demişti, tutuklandı

“Adliyede 2,5 milyon dolar verdim, tutuklanmadım” demişti, tutuklandı

May 16, 2025
5k
İSO Başkanı Erdal Bahçivan: Sanayiciler olarak takatimizin kalmadığını herkes bilsin

İSO Başkanı Erdal Bahçivan: Sanayiciler olarak takatimizin kalmadığını herkes bilsin

May 16, 2025
5k
Ev almak hayal oldu: 3 milyon 750 bin liralık kredinin aylık taksitleri 112 bin lira

Ev almak hayal oldu: 3 milyon 750 bin liralık kredinin aylık taksitleri 112 bin lira

May 16, 2025
5k
Vakıf, Ziraat ve Halk Bankası: İktidara yakın medyaya 1,3 milyar liralık reklam verdi

Vakıf, Ziraat ve Halk Bankası: İktidara yakın medyaya 1,3 milyar liralık reklam verdi

May 16, 2025
5k
Müsteşarlığa dönüş başladı: Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Adalet Bakanlığı Yardımcılığı kaldırıldı

Müsteşarlığa dönüş başladı: Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Adalet Bakanlığı Yardımcılığı kaldırıldı

May 16, 2025
5k
Alaattin Köseler hakkında 67 yıla kadar hapis talebi

Alaattin Köseler hakkında 67 yıla kadar hapis talebi

May 16, 2025
5k
Sarman kedilerin gizemi sonunda çözüldü

Sarman kedilerin gizemi sonunda çözüldü

May 16, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.