Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Afganistan’da ‘sıkışıp kalmış’ kadın gazeteciler anlattı: Taliban eskiden neyse hala o

by aktifhabercom
August 21, 2021
Afganistan’da ‘sıkışıp kalmış’ kadın gazeteciler anlattı: Taliban eskiden neyse hala o
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

AKP hükümeti, pasaport iptalleri nedeniyle akademisyenlere tazminat ödeyecek

AKP hükümeti, pasaport iptalleri nedeniyle akademisyenlere tazminat ödeyecek

September 30, 2025
5.1k
Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi son tarih belli oldu

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi son tarih belli oldu

September 30, 2025
5k

Taliban’ın 20 yıl sonra yönetimi yeniden ele geçirdiği Afganistan’da çok sayıda kadın can güvenliğinden endişeli.


Afganistan’daki kadın gazeteciler, korku içerisinde Taliban’ın kendilerini yakalayacağı günü beklediklerini söylüyor. Kadın gazeteciler Afganistan’da sıkışıp kaldıklarını söyleyerek, bir an önce Afganistan’dan kaçabilmek için uluslararası medya ve insan hakları organizasyonlarından yardım istiyor.

20 yılın ardından Afganistan’da yeniden hakimiyet kuran Taliban’ın kadın gazetecilere yönelik tutumu, geçmişinden pek de farklı gözükmüyor.


Taliban dün bir Deutsche Welle (DW) editörünün ailesine silahlı saldırıda bulundu, gazetecinin bir yakını hayatını kaybetti.

DW Genel Direktörü Peter Limbourg, Taliban’ın Afganistan’da gazetecilere yönelik organize bir saldırı içerisinde olduğunu söyleyerek, “Zamanımız tükeniyor” dedi.

Limbourg ayrıca Taliban’ın diğer üç editörlerini bulmak için evlere baskın düzenlediğini açıkladı.

Öte yandan Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Afganistan’dan ayrılmak isteyen kadın gazetecilerin kendileriyle iletişime geçmesini söyledi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre, telefon ile ulaştığı Afgan gazeteci kadınların hepsi, Taliban’ın kendilerini pek çok kez doğrudan tehdit ettiğini ve şu an çeşitli yerlerde Taliban’dan saklandıklarını söylüyor.

Güvenlik gerekçesiyle haberde isimlerini değiştirdiğimiz kadınlar, Taliban’ın kendilerine ulaşması halinde öldürüleceklerinden emin olduklarını anlatıyor.

26 yaşındaki Samira, Afganistan’ın Herat şehri Taliban tarafından ele geçirildiği an gazetecilik yapmaya devam etme ihtimalinin de son bulduğunu söylüyor.

Çalıştığı radyo ve televizyon kuruluşuna ait ofisi tahliye ettikten kısa bir süre sonra Taliban’ın stüdyoları bastığını söyleyen Samira, Taliban’ın orada çalışan gazetecilerin peşine düştüğünü anlatıyor:

“Kendi evlerimize gidemiyoruz ve sürekli göçmen gibi bir evden diğerine kaçarak izimizi kaybettirmeye çalışıyoruz. Şu an ne ülkeden kaçabiliyoruz ne de herhangi bir vize başvurusu yapabiliyoruz. Ülkeden kaçış çözümünü bulana dek bu hayatı sürdürmek zorundayız.”

Şu an sürekli yer değiştirerek Taliban’ı atlatmaya çalışmaktan başka çaresinin olmadığını söyleyen Samira için, Taliban’ın tehditleri yeni değil.

Bundan önce de çokça kez Taliban tarafından hedef alınarak gazeteciliği bırakmaya zorlandığını şöyle anlatıyor:

“Herat Taliban’ın eline geçmeden sadece birkaç gün önce ofisten çıkmış eve giderken, sokakta yanımdan geçen bir araç benim ve yanımdaki iş arkadaşımın fotoğraflarını çekti. O günlerde sadece benim değil, diğer gazeteciler üzerindeki tehditlerin sayısı da oldukça artmıştı.

Aldığım tehdit mesajları bitmiyordu. Bu tehditlerden kurtulabilmek için birkaç kez telefon numaramı değiştirdim ama tehditler devam etti. Bir keresinde bana telefonda, ‘Eğer Taliban hakkında yazmaya devam edersen, bundan sonra yaşamayı bekleme’ dediler.”

Esasen Afganistan’daki kadın gazetecilerin yıllardır bu tehditler altında çalıştığını söyleyen Samira, Taliban’ın kesinleşmiş hakimiyetinin kadın gazeteciler açısından hiç olmadığı kadar ciddi sonuçları olacağını düşünüyor.

Samira, her zaman kadınlar ve kız çocuklarıyla ilgili toplumdan gizlenmiş acı gerçekleri yazmayı hayal ettiğini ve haberleriyle toplumun bu konudaki farkındalığını artırmayı hedeflediğini ancak artık bunu yapamayacağını söylüyor:

“Artık gazetecilik yapamam çünkü kadınım ve ayrıca Taliban tarafından hedef alınan bir dini mezhebe sahibim. Geçmişteki faaliyetlerimin cezası, benim ve ailem için ölüm olacak.”

“TALİBAN EĞER BULURSA BENİ VE AİLEMİ ÖLDÜRECEK”

Afganistan’da kadın gazeteciler, Taliban’dan tüm aileleriyle birlikte kaçıyor.

Kısa bir süre önce Taliban tarafından ölüm tehdidi alan bir diğer kadın gazeteci Farzana ile konuşuyoruz:

“Yaklaşık iki ay önce iki motosikletli yanımda durup bana silah doğrultarak söyledi: Afganistan’ı işgal ediyoruz. Sen, medya direktörü, en kısa sürede haber yapmayı bırakmalısın yoksa öldürüleceksin.”

“O an tüm vücudum korku ve stresle titriyordu. Hemen eve döndüm ve durumu kocama anlattım. Ertesi gün Herat’tan Kabil’e uçtuk ve bir akrabamızın evine saklandık.”

“Taliban daha sonra da beni sokakta gazeteciliği bırakmam gerektiğini, Herat kadınları arasında demokrasinin değerlerini desteklemem gerektiğini söyleyerek ölümle tehdit etti.”

Farzana da tıpkı Samira gibi, ailesiyle birlikte bir evden diğerine giderek Taliban’a izlerini kaybettirmeye çalıştıklarını anlatıyor:

“Maalesef Taliban, muhabirlerin evlerini arıyor. Eşim ve oğlum büyük tehlike altında. Taliban bizi bulamasın diye her gece başka bir eve gidiyoruz. Umarım bir yolunu bulup ülkeden ayrılarak hayatta kalırız.”

‘Neden gazeteci olmak istedin’ diye sorduğum Farzana, haklarından yoksun bırakılan Afgan kadınların sesi olmanın hayaliyle gazeteci olduğunu ancak Taliban’ın gelişiyle bu hayallerin ‘paramparça olduğunu’ söylüyor:

“Şu anda çok üzgünüm, birisi ruhumu yok etmiş gibi. 20 yıl toplumumuzda kadın ve erkek arasındaki eşitlik için mücadele ettikten sonra, şimdi toplumumuz geriye gidiyor.”

“Her gece ağlıyorum ve daha bir buçuk yaşında olan oğlum için endişeleniyorum. Taliban eğer bulursa beni ve ailemi kesinlikle öldürecek çünkü onlar ifade özgürlüğünün ve demokrasinin düşmanı.”

“KENDİMİ BİR KURBAN GİBİ HİSSEDİYORUM”

Son bir haftadır Taliban’dan kaçarken, yakalanmaktan ‘kıl payı’ kurtulduğunu söyleyen kadın gazetecilerle konuşuyoruz.

27 yaşındaki Rahel, Taliban’dan kaçmak için evinden uzakta geçirdiği dördüncü gün olduğunu ve bu sürede iki kez Taliban’a yakalanmaktan son anda kurtulduğunu anlatıyor:

“İlkinde komşum telefonla aradı ve az önce Taliban’ın gelip evimi sorduğunu, evden kaçmam gerektiğini söyledi. İkinci kaçışımda ise hemen önümde olmalarına rağmen beni fark etmediler ve hemen oradan uzaklaştım. Çok korkuyorum. En sonunda birisinin gelip beni öldüreceğini düşünüyorum.”

Altı yıldır profesyonel gazetecilik yaptığını söyleyen Zohra da Taliban’ın kendisini bulabilmek için mahallesine kadar geldiğini ve kendisini aradığını anlatıyor:

“Bundan önce bir Taliban saldırısında erkek kardeşimi kaybettim ve şu an Taliban evimin yakınına kadar gelip komşularımıza adresimi sordu. Babam da beni arayarak eve gelmemem gerektiğini, çok tehlikeli olduğunu ve kalacak başka bir yer bulmam gerektiğini söyledi. Burada nefes alabilmek her an daha da güçleşiyor.”

Zohra, “Korku ve panik içerisinde yaşadığım bu günlerde kendimi bir kurban gibi hissediyorum. Her an başıma gelebilecek bir saldırıyı bekliyorum. Bu yüzden olabilecek en kısa süre içerisinde ailemle birlikte buradan ayrılmak istiyorum” diyor.

Tıpkı diğer kadın meslektaşları gibi kendisinin de defalarca kez tehdit edildiğini anlatan Zohra, yaptığı haberlere son vermesi gerektiğini söyleyen bir tehdit mektubu bile aldığını anlatıyor.

2016-2017 yıllarında gazetecileri hedef alan intihar saldırılarından sağ kurtulduğunu ancak iş arkadaşlarını kaybettiğini söyleyen Zohra, “Afganistan halkının şiddetten uzak, özgür bir hayat yaşayabilmesi için mücadele ediyordum” diyor.

“EVDE GAZETECİLİKLE İLGİLİ OLAN TÜM MATERYALLERİMİ YAKTIM”

Henüz yirmilerinin başındaki iki genç kadın gazeteci Mariam ve Soraya ile konuşuyoruz.

Gazeteciliğe birkaç yıl önce başlamış olmalarına rağmen ne öncesinde ne de şimdi Taliban’ın tehditlerinden kaçabildiklerini anlatıyorlar.

“Taliban eskiden neyse hala o” diyerek Afganistan’da bir daha asla gazetecilik yapamayacağını söyleyen Mariam, şu anda ailesiyle birlikte kendilerini eve kapattıklarını söylüyor:

“Taliban Kabil’e girdiği andan itibaren artık evimden çıkamazdım. Burada sıkışıp kaldık. Evde gazetecilikle ilgili olan tüm materyallerimi yaktım. Her gün, Taliban’ın bir gün evimize geleceği korkusuyla yaşıyorum. Çünkü Taliban nerede yaşadığımı öğrenirse beni ve ailemi öldürmeye gelecektir.”

Gazetecilikteki hayalinin, haberleri ‘tehdit edilmeden’ tüm gerçekliği ile dünya ile paylaşmak olduğunu söyleyen 23 yaşındaki Soraya da tıpkı diğer tüm meslektaşları gibi, Taliban tarafından arandığını ve ölümle tehdit edildiğini söylüyor:

“Gazetecilik yaptığım süre boyunca risk altındaydım çünkü Afganistan’da hiçbir kadın gazeteci sokaklarda, ofiste ya da herhangi bir yer tamamen güvenli bir biçimde işini yapamazdı. Erkekler çalışan kadınlara, özellikle de televizyonda çalışan kadınlara kötü gözle bakıyorlardı.”

“Erkekler kadın gazetecileri sürekli rahatsız eder ve çirkin tekliflerde bulunurlardı. Ben de bizzat çok kötü laflar işittim. Ardından Taliban geldi…”

Kadın gazetecilerin ortaklaşan bu tecrübeleri, Taliban’ın kadın gazetecilere yönelik tehdidinin çok daha önceye dayandığını ortaya koyuyor.

Canlarını pahasına Taliban’dan saklandıklarını söyleyen kadın gazetecilerin hepsi, en kısa zamanda ülkeyi terk edebilmenin yollarını arıyor.

ShareTweet
Previous Post

BirGün muhabiri İsmail Arı’ya saldırı tehdidi

Next Post

İYİ Partili Kavuncu’ya saldıran zanlı tutuklandı

İLGİLİHABERLER

AKP hükümeti, pasaport iptalleri nedeniyle akademisyenlere tazminat ödeyecek
GÜNDEM

AKP hükümeti, pasaport iptalleri nedeniyle akademisyenlere tazminat ödeyecek

September 30, 2025
5.1k
Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi son tarih belli oldu
GÜNDEM

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi son tarih belli oldu

September 30, 2025
5k
Hakan Fidan konuştu, AKP’de iç savaş çıktı: İktidara yakın bazı gazetecilere aleyhinde yazı yazmaları için talimat verildi
GÜNDEM

Hakan Fidan konuştu, AKP’de iç savaş çıktı: İktidara yakın bazı gazetecilere aleyhinde yazı yazmaları için talimat verildi

September 30, 2025
5.1k
Yerli ve milli masalı bitti: Üçünün de motoru yokmuş
GÜNDEM

Yerli ve milli masalı bitti: Üçünün de motoru yokmuş

September 30, 2025
5.1k
Gerilim gizlenemez boyuta geldi: Erdoğan sonrasına hazırlık kavgası mı?
GÜNDEM

Gerilim gizlenemez boyuta geldi: Erdoğan sonrasına hazırlık kavgası mı?

September 30, 2025
5.1k
Cezaevinde kalp krizi geçiren KHK’lı öğretmen hayatını kaybetti
GÜNDEM

Cezaevinde kalp krizi geçiren KHK’lı öğretmen hayatını kaybetti

September 29, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Meclis’te yeni dönem CHP ve TİP’siz başladı: Erdoğan ayakta karşılandı; DEM ve İyi Parti alkışlamadı

Meclis’te yeni dönem CHP ve TİP’siz başladı: Erdoğan ayakta karşılandı; DEM ve İyi Parti alkışlamadı

October 1, 2025
5.1k
Görenler tanıyamadı: Berat Albayrak’tan aylar sonra ilk görüntü

Görenler tanıyamadı: Berat Albayrak’tan aylar sonra ilk görüntü

October 1, 2025
5.2k
Münih’te patlayıcı dolu ev patladı

Münih’te patlayıcı dolu ev patladı

October 1, 2025
5.1k
Güllü düştükten sonra kızının bu görüntüleri ilk defa ortaya çıktı

Güllü düştükten sonra kızının bu görüntüleri ilk defa ortaya çıktı

October 1, 2025
5.1k
Sinan Engin ‘Birinci ağızdan duydum’ diyerek Fenerbahçe’nin yeni hocasını açıkladı

Sinan Engin ‘Birinci ağızdan duydum’ diyerek Fenerbahçe’nin yeni hocasını açıkladı

October 1, 2025
5.1k
Liverpool’un kaptanı Van Dijk sinirden konuşamadı

Liverpool’un kaptanı Van Dijk sinirden konuşamadı

October 1, 2025
5.1k
İspanya hükûmetinden Küresel Sumud Filosu’na “Yüksek riskli bölgeye girmeyin” çağrısı

İspanya hükûmetinden Küresel Sumud Filosu’na “Yüksek riskli bölgeye girmeyin” çağrısı

October 1, 2025
5k
Galatasaray’a Liverpool şoku: UEFA ceza verecek

Galatasaray’a Liverpool şoku: UEFA ceza verecek

October 1, 2025
5.1k
Fenerbahçe’de Tedesco ve Devin Özek kararı belli oldu

Fenerbahçe’de Tedesco ve Devin Özek kararı belli oldu

October 1, 2025
5.1k
İnsanlık dışı görüntüler: Bu vahşeti yapanlara ceza yağdı

İnsanlık dışı görüntüler: Bu vahşeti yapanlara ceza yağdı

October 1, 2025
5.1k
KFC ve Pizza Hut markalarını işletmişti: Dev gıda şirketi Türkiye’de iflas etti

KFC ve Pizza Hut markalarını işletmişti: Dev gıda şirketi Türkiye’de iflas etti

October 1, 2025
5k
İngiltere basınında Galatasaray’ın Liverpool galibiyeti: ‘Gürültü kazanı Liverpool’u yumuşattı’

İngiltere basınında Galatasaray’ın Liverpool galibiyeti: ‘Gürültü kazanı Liverpool’u yumuşattı’

October 1, 2025
5.1k
Yerli otomobil Togg Almanya’da daha ucuz

Yerli otomobil Togg Almanya’da daha ucuz

October 1, 2025
5k
AKP’de yeni ‘pudra şekeri’ skandalı: Elazığ’da il yönetimi istifa etti

AKP’de yeni ‘pudra şekeri’ skandalı: Elazığ’da il yönetimi istifa etti

October 1, 2025
5k
ABD’de federal hükümet bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapandı

ABD’de federal hükümet bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapandı

October 1, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.