ABD ile Rahip Brunson üzerinden başlayan kriz, yaptırım boyutlarına ulaşınca 7 lira seviyelerini gören dolar bayram öncesi 6 lira seviyelerine kadar düşmüştü. Ancak bayramın hemen sonrasında ilk haftaya pazartesi günü yükselişle başladı.
Dün güne 6 seviyelerinde başlayıp 6.30’a yükselen kur yeni günde de %1’in üzerindeki artışla 6.21 seviyelerinden, Euro/TL de 7.26’dan işlem görüyor.
Bloomberg’in aktardığına göre piyasalar ABD ile yaşanan Rahip Brunson gerilimine dair gelişmeleri, 3 Eylül’deki ağustos ayı enflasyon verisi ve 13 Eylül’deki Merkez Bankası toplantısını takip edecek. Merkez Bankası’ndan faiz hamlesi beklentileri artmış durumda.
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, kurda bayram sonrası yaşanan harekete ilişkin olarak, “Bayram dönüşü kurda bu seviyeleri fırsat bilen kurumsal döviz açık pozisyonu olan şirketlerin, hem de ertelenmiş döviz alımlarının gerçekleştiğini takip ettik. Kurda yüzde 2’lik dalgalanma son dönemde normalleşti” diyor.
BDDK’nın aldığı tedbirlerin, MB’nin tekrar geç likiditeyle piyasayı fonlamasının bir nebze kur oynaklığını azalttığını ama henüz istenen seviyeye çekemediğini söyleyen Özavcı, Merkez Bankası’nın piyasanın gerisinde kaldığı görüşünü dile getiriyor.
Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül de enflasyondaki yükseliş nedeniyle Merkez Bankası’ndan 13 Eylül’deki toplantısında faiz artışı beklediğini
Ifade ediyor.
Elektriğe ve bazı ürünlere zam gelmesine dikkat çeken Şengül’e göre, ağustos enflasyonu kritik, yüzde 16.5’in üzerini görebiliriz.
“Merkez Bankası önümüzdeki dönemin de enflasyon seyrine bakarak hareket ediyor, bence MB’nin repo ihalesi açmayarak faizi yukarı taşıması ani toplantı yaşamama isteğinden kaynaklanıyor” diyen Şengük, “Dolayısıyla ben en az 250 az puanlık faiz artışı bekliyorum” yorumunu yapıyor.
JP Morgan da Türk bankacılık sektörü için tavsiyesini ‘ağırlı azalt’a indirmiş ve Merkez’in 250 baz puan faiz artırımına gitmesi gerektiğini açıklamıştı.