Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Kırıkkale Emniyeti İşkence Tutanakları

by aktifhabercom
February 21, 2017
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

O Emniyet Müdürlüğündeki işkencelerin mahkeme tutanakları…

Hizmet Hareketi’ne yönelik kitlesel kırımın boyutları, duruşmalar başladıkça üstü örtülemez biçimde ortaya çıkıyor. Gözaltı sürecindeki işkenceler, duruşma salonlarının duvarlarında yankılanarak tarihe geçiyor.

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, 15-16-17 Şubat’ta üç gün boyunca 48 tutuklunun anlattıkları işkencelerle inledi.

Jopla tecavüz, çırıl çıplak soyma, soğuk su altında bekletme, dayak, küfür ve psikolojik işkence metodlarını tutuklular tek tek anlatarak kayıtlara geçirdiler.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

BM İşkenceyi Önleme raporu: Türkiye’de çıplak arama devam ediyor, zorla kaçırılmalardan endişeliyiz

BM İşkenceyi Önleme raporu: Türkiye’de çıplak arama devam ediyor, zorla kaçırılmalardan endişeliyiz

July 30, 2024
5k
AKP’nin yaptığı cezaevlerini övdü, suyu akmayan cezaevlerini, yerde yatan mahpusları unuttu!

AKP’nin yaptığı cezaevlerini övdü, suyu akmayan cezaevlerini, yerde yatan mahpusları unuttu!

June 17, 2024
5.3k

İŞKENCE TALİMATI VERENLER
15 Temmuz sonrası gerçekleşen işkenceler, dönemin Emniyet Müdürü Hasan Onar’ın talimatıyla başladı. Ardından Ekim ayının son günlerinde il Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Mahmut Çorumlu döneminde zirve yaptı. İşkencecileri koruyan isim ise Kırıkkale Başsavcısı Kasım Tüten’di.

KIRIKKALE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ İŞKENCEHANELERİ
Hasan Kobalay, Gonca Anaokulu’nda idareci olarak görev yapıyordu. 31 Ekim’de Aydın’da gözaltına alındıktan bir gün sonra Kırıkkale’ye sevkedildi. Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’nde kaldığı 8 gün boyunca gece gündüz işkence gördü.

Kırıkkale’ye getirildiğinde “müdürüm seninle özel olarak ilgileneceğiz” diyen bir  polis memuru tarafından karşılandı.

Tutukluların, Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısında anlattıklarına bakıldığında; Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’ndeki polislerin Guantanamo’daki işkence yöntemlerini uyguladıkları görülüyor. Bunlardan ilki, tutukluları gözleri, ağızları ve elleri bağlı şekilde, kafalarına tişört geçirilerek koridorlarda sürüklenmesi.  Guantanamo’da tutukluların başına çuval geçirilerek yapılan bu uygulama, kişiye her türlü kötülüğün yapılabileceği bir dehlize sürüklenme hissi verip psikolojisinin çökertilmesi için uygulanıyor.

“ÇIRIL ÇIPLAK SOYULDUM”
Duruşma sırasında tutuklular işkenceleri tek tek ve detaylı biçimde anlattılar. Tutuklu Hasan Kobay’ın anlatımları:

“Sürekli hakaret gördüm. Ağır küfürler eşliğinde, çırılçıplak soyunduruldum. Çıplak vaziyette gözlerim, ağzım ve ellerim bağlı halde koridorlarda sürüklendim. Beni sürükleyerek banyo gibi bir yere götürdüler. Burada 1 saat soğuk suyun altında tutuldum. Ve bu vaziyette dövüldüm. Hücreye geri attıklarında o kadar üşümüştüm ki, yanımdaki tüm kıyafetlerimi üst üste giyip battaniyenin altına girmeme rağmen titremem durmuyordu. Aşırı derecede fenalaşınca doktora götürüldüm. Doktoru görmedim bile. Arkadan gelerek ne olduğunu bilmediğim bir iğne yaptı. 

“KEŞKE BENİ ÖLDÜRSELERDİ”
Geri dönünce ertesi gün tekrar çırılçıplak soyunduruldum. Polisler cinsel organımı ve hayalarımı defalarca aşırı biçimde sıktılar. Bu işkence biçimi günlerce tekrarlandı. Aradan aylar geçmesine rağmen halen ağrılarım devam ediyor. Cinsel organım üzerinden işkence sürekli devam etti. Polisler tarafından makatıma cop sokuldu. Ben insanlığımdan utanır haldeyim. Keşke bunları yapacaklarına beni öldürselerdi.

Tekrar çırılçıplak vaziyette sürüklenerek banyo gibi bir yere götürülerek soğuk suyun altında bekletildim. Yine çok kötü hasta oldum. Ve yine hastaneye götürüldüm. İkinci gidişimde doktora işkence gördüğümü anlattım. Ama doktor üşütmüş diye yazdı rapora sadece.

İşkence gördüğüm süre boyunca gözlerim, ellerim ve bazen ağzım bağlandı. Sürekli olarak tekme, tokat, yumruk şeklinde dayağa maruz kaldım. Sürekli hakaret, küfür ve tehdit edildim.

Polisler karımı da gözaltına alma ve bana yaptıklarının aynısını onlara da yapmakla tehdit ettiler.  Karımın da tutuklanıp evlatlarımın Çocuk Esirgeme Kurumu’na verileceğiyle tehdit ettiler.

Önüme önceden hazırlanmış şablon ifadeler konuldu. İşkenceyi dayanılmaz boyuta yükseltip, zorla bu ifadeleri imzalattılar. Bu ifadelerin tamamı işkence altında alındı ve hiçbirisini kabul etmiyorum. Bana ‘Bylock kullandın mı’ diye soruldu. Kullanmadım demiştim, ifademe ‘Bylock kullanmadım eagle kullandım’ şeklinde yazılmış. Bana imzalatılan kağıtta kod isim kullandığım, kod ismimin ne olduğu ve bu kod ismi bana kimin verdiği şablon şekilde yazılıydı. Böyle bir şey söylemedim.”

HAKİM AVUKATI SORDU
Mahkeme Başkanı bu noktada araya girerek son ifadenin avukat huzurunda alındığını, avukat huzurunda neden işkenceleri söylemeyip ifadeyi imzaladığını sordu Hasan Kobay’a.

Kobay’ın cevabı şu şekildeydi: “Beni götürdükleri odada polisler vardı. Orada da baskı altına aldılar beni. Odada Baro tarafından gönderilen avukat olduğunu bilmiyordum. Bana kendisini ‘avukatım’ diye tanıtan olmadı. Odadakilerin hepsini polis zannediyordum. Bana yine aynı ağır işkenceleri yapacakları baskısını kurdular, herkes ‘imzala’ diyordu ve zorla şablon metni imzalattılar. İşkence altında imzalatılan bu ifadelerin hiçbirini kabul etmiyorum”.

DURUŞMA SALONUNDA İNFİAL OLUŞTU
İşkenceleri detaylı olarak anlatan Hasan Kobay’dan önce söz alan ve ilk konuşan tutuklu Recep isimli genç bir öğretmendi. Sözlerine “Yakınımın dışarı çıkartılmasını istiyorum” diyerek başladı. Annesi “oğluma ne yaptılar bilmek istiyorum” diyerek dışarı çıkmayı reddedince, “sanığın bunu istemesi halinde yerine getirilmesinin yasal zorunluluk” olduğu söylenerek anne dışarı çıkartıldı. O andan itibaren Recep öğretmenin anlattıklarıyla salonda bir anda infial oluştu. “Sapıklar” diye bağıranlar yanında, dinleyenlerden dayanamayıp salonu terk edenler oldu.

Recep öğretmen, “Ben bekarım, günler boyu cinsel organımı ve testislerimi sıktılar, cinsel organıma zarar verdiler. İleride çocuğum olmazsa  bunun hesabını kim verecek.” dedi ve gördüğü işkenceleri ağlayarak anlatmaya başladı.  Çırılçıplak soyulduğunu, soğuk su altında bekletildiğini, copla tecavüze uğradığını, sürekli dövüldüğünü, zorla ifade tutanakları imzalatıldığını anlattı.

İŞKENCECİLER DURUŞMADA
Recep öğretmenin anlattıklarıyla birlikte salonda ağlayanlar, fenalaşanlar olurken, tutukluları ve tutuklu yakınlarını bakışlarıyla taciz eden yan yana oturmuş kirli sakallı ve kirli görünümlü polis oldukları öğrenilen 7 kişiye yönelik öfke oluştu.

Avukatlar, sözkonusu polislerin işkenceci olduklarını ve buraya tutukluları baskı altına almak için geldiklerini belirttiler. Polisler işkenceci olduklarının deşifre olmasının ardından hızla salondan kaçtılar.

“BAŞIMA TİŞÖRT GEÇİRDİLER”
Duruşmada ifade verenlerden birisi de Kırıkkale’de çocuk diş hekimi olduğunu belirten Doktor Erdem isimli tutukluydu. Polislerin gözaltı sürecinde başına bir tişört geçirerek koridorlarda çıplak vaziyette kendisini sürüklediğini söyleyen Doktor Erdem, diğer iki tutuklu gibi, çıplak sorgu, copla tecavüz, soğuk su altında bekletme, kaba dayak, ağır hakaretler, eşine tecavüzle tehdit  edildiğini detaylarıyla mahkeme huzurunda anlattı. Kendisine zorla ve işkenceyle imzalatılan ifadeyi de diğer tutuklular gibi reddetti.

“İNSAN OLMAKTAN UTANIYORUZ”
İşkence gören isimlerden bir diğeri ise Harun Özdemir isimli Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmendi. İnsanlığından utandığını söyleyen Harun Özdemir de Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’nde gördüğü işkenceleri anlattı. Özdemir de diğer tutuklular gibi copla tecavüze uğramış, dövülmüş, çırılçıplak koridorlarda sürüklenmişti.

Mahkeme ağır işkence anlatımlarına rağmen 48 tutukludan sadece 18’ini tahliye etti. Tutuklulardan bir kısmı 6 ay bir kısmı ise 5 aydır cezaevindeydi. 

Türkiye’nin Guantanamo’su Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’nde yaşananlar ve bıraktığı izlerle ilgili haberimizin ikinci bölümünü yarın yayınlayacağız.

Aktifhaber..
 

ShareTweet
Previous Post

Çocuklar çalışırken ölüyor!

Next Post

“Siz yakmayı iyi bilirsiniz”

İLGİLİHABERLER

BM İşkenceyi Önleme raporu: Türkiye’de çıplak arama devam ediyor, zorla kaçırılmalardan endişeliyiz
İŞKENCE

BM İşkenceyi Önleme raporu: Türkiye’de çıplak arama devam ediyor, zorla kaçırılmalardan endişeliyiz

July 30, 2024
5k
AKP’nin yaptığı cezaevlerini övdü, suyu akmayan cezaevlerini, yerde yatan mahpusları unuttu!
GÜNDEM

AKP’nin yaptığı cezaevlerini övdü, suyu akmayan cezaevlerini, yerde yatan mahpusları unuttu!

June 17, 2024
5.3k
TİHV’in işkence raporu: Çocuk yaşlı dinlememişler
GÜNDEM

TİHV’in işkence raporu: Çocuk yaşlı dinlememişler

June 17, 2024
5.1k
Kadınların başörtüleri çıkarıldı, namaz kılmalarına izin verilmedi, bu uygulama 28 Şubat’ta bile yapılmadı
GÜNDEM

Kadınların başörtüleri çıkarıldı, namaz kılmalarına izin verilmedi, bu uygulama 28 Şubat’ta bile yapılmadı

June 9, 2024
5.3k
Ağır işkence mağduru Eyüp öğretmenin eşi tutuklandı
GÜNDEM

Ağır işkence mağduru Eyüp öğretmenin eşi tutuklandı

May 29, 2024
5.3k
AKP’li vekil Hasta tutukluların tahliye edilmemesini açıklayamadı! ‘Canlı bomba oluyorlar’ iddiasında bulundu, ama örnek veremedi.
GÜNDEM

AKP’li vekil Hasta tutukluların tahliye edilmemesini açıklayamadı! ‘Canlı bomba oluyorlar’ iddiasında bulundu, ama örnek veremedi.

May 29, 2024
5.2k
Daha Fazla Haber
Fatih Altaylı’nın gözaltısı sonrası Ebru Şallı’nın eşi Uğur Akkuş’tan dikkat çeken çıkış: Ben ne dersem yaparım

Fatih Altaylı’nın gözaltısı sonrası Ebru Şallı’nın eşi Uğur Akkuş’tan dikkat çeken çıkış: Ben ne dersem yaparım

June 22, 2025
5k
AYT sınavına girmeye giden öğrenciler kaza yaptı: Bir ölü, üçü ağır 10 yaralı

AYT sınavına girmeye giden öğrenciler kaza yaptı: Bir ölü, üçü ağır 10 yaralı

June 22, 2025
5k
60 litrelik depo, artık 3 bin 300 TL’ye doluyor; bin 225 lirası vergi

60 litrelik depo, artık 3 bin 300 TL’ye doluyor; bin 225 lirası vergi

June 22, 2025
5k
ABD’nin İran bombardımanı için kim ne dedi?

ABD’nin İran bombardımanı için kim ne dedi?

June 22, 2025
5k
Almanya: Teknoloji devleriyle iş birliğine son verme çabası

Almanya: Teknoloji devleriyle iş birliğine son verme çabası

June 22, 2025
5k
Penseli işkenceye maruz kalan tutsağın babası: Tedavisi engelleniyor

Penseli işkenceye maruz kalan tutsağın babası: Tedavisi engelleniyor

June 22, 2025
5k
ABD’nin İran saldırısının ardından İsrail’de OHAL uzatıldı: Alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı

ABD’nin İran saldırısının ardından İsrail’de OHAL uzatıldı: Alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı

June 22, 2025
5k
ABD’nin İran’da vurduğu üç nükleer tesis hakkında neler biliniyor?

ABD’nin İran’da vurduğu üç nükleer tesis hakkında neler biliniyor?

June 22, 2025
5k
Hasan İmamoğlu: Onların Tayip Bey’i varsa, bizim de Allah’ımız var

Hasan İmamoğlu: Onların Tayip Bey’i varsa, bizim de Allah’ımız var

June 22, 2025
5k
İran’ın üç nükleer tesisine yönelik saldırıda ABD hangi silahları kullandı?

İran’ın üç nükleer tesisine yönelik saldırıda ABD hangi silahları kullandı?

June 22, 2025
5k
Konsept tadilat para yuttu

Konsept tadilat para yuttu

June 22, 2025
5k
AKP’li vekili para cezası durdurmuyor

AKP’li vekili para cezası durdurmuyor

June 22, 2025
5k
Kütahya’da ayakkabının içinde bulundu: Değeri 550 daireden fazla

Kütahya’da ayakkabının içinde bulundu: Değeri 550 daireden fazla

June 22, 2025
5.1k
Fatih Altaylı’nın ifadesi: Sayın Cumhurbaşkanını şahsen tanırım, yöneltilen suçlamalar aklımdan dahi geçmedi

Fatih Altaylı’nın ifadesi: Sayın Cumhurbaşkanını şahsen tanırım, yöneltilen suçlamalar aklımdan dahi geçmedi

June 22, 2025
5k
Yedide yedi: Filenin Sultanları Güney Kore’yi 3-0 yendi

Yedide yedi: Filenin Sultanları Güney Kore’yi 3-0 yendi

June 21, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.