Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Reuters analizi: Türkiye’nin doğalgaz faturası hiç olmadığı kadar yükselebilir

by aktifhabercom
October 12, 2021
Reuters analizi: Türkiye’nin doğalgaz faturası hiç olmadığı kadar yükselebilir
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Kız Çocukları Davası öncesi uluslararası çağrı: Dünya görmezden gelmemeli

Kız Çocukları Davası öncesi uluslararası çağrı: Dünya görmezden gelmemeli

September 17, 2025
5k
İBB’den Demirtaş’ın beraatine itiraz: Sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz

İBB’den Demirtaş’ın beraatine itiraz: Sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz

September 17, 2025
5.1k

Sektör uzmanlarının Reuters ajansına verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin karşılanabilmesi için sona eren kontratların tamamının en az aynı miktarlar ile yenilenmesi gerekecek.


Türkiye’nin bu yıl tarihin en yüksek seviyesine gelmesi beklenen doğalgaz talebi Ankara’yı yüksek fiyatların hakim olduğu uluslararası spot piyasalardan doğalgaz temin etmek zorunda bırakacak gibi görünürken, bu yıl sona erecek uzun vadeli ithalat sözleşmelerinin de yenilenme dönemi geliyor.

Avrupa’nın başlıca doğalgaz ithalatçıları arasında yer alan Türkiye geçen yıl Karadeniz’deki Sakarya sahasında ilk büyük doğalgaz yatağını keşfetmişti. Doğalgaz üretimine 2023 yılında başlanması planlanıyor. Yıllık tüketimin dörtte biri kadarını karşılayacak hacimli üretime ise ancak 2027 yılından itibaren geçilecek.


Türkiye bu tarihe kadar ihtiyacının neredeyse tamamını Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatlarıyla sevk edilen gazla ve Cezayir, Nijerya ve diğer ülkelerden gelen ve gemilerle taşınan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile sağlamaya çalışacak.

Ancak Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile 1990’lı ve 2000’li yıllarda imzaladığı yaklaşık yılda 16 milyar metreküp (bcm) hacimdeki uzun vadeli doğalgaz ithalat sözleşmelerinin bu yıl vadesi dolarak sona erecek.

TÜKETİM FIRLADI

Her yıl genişleyen doğalgaz dağıtım ağının yanı sıra, kuraklığa bağlı gerileyen hidroelektrik üretimini telafi için devreye giren doğalgaz santralleri nedeniyle bu yıl tüketimin 60 bcm düzeyine yükselerek rekor kırması bekleniyor. Yani Türkiye’nin gaz tüketimi geçen yılki düzeyin en az 10 bcm üzerine çıkacak.

Sektör uzmanlarının Reuters ajansına verdiği bilgiye göre, doğalgaz tüketiminin karşılanabilmesi için sona eren kontratların tamamının en az aynı miktarlar ile yenilenmesi gerekecek.

Eski BOTAŞ alım dairesi başkanı, sektör danışmanı Arif Aktürk, şöyle konuştu: “Kışın talebimiz konutlardan dolayı çok artıyor. Geçen kış 285 milyon m3 günlük zirve tüketimi gördük. Bu yıl gaz santrallerinden dolayı herhalde 300 milyon m3’ü görürüz. Yani LNG dahil (ülkeye) her giriş noktasından doğalgaz sağlanması gerekecek. Sona eren kontratların miktarları (sisteme) girmek zorunda.”

Azerbaycan ile yapılan 15 yıllık ithalat sözleşmesi, iki sektör kaynağının Reuters’a verdiği bilgiye göre üç yıllık bir sözleşme ile yenilendi. Eskiden 6,6 bcm olan yıllık ithalat miktarı yılda 6 bcm’e kadar belirlenirken, ithalat fiyatları eski sözleşmelerde yer alan petrol ürünleri endeksi yerine İtalya’nın PSV hub fiyatlarına endeksli olarak belirlenecek.

Azerbaycan ile sözleşmenin yenilenmesine rağmen bu ay sona eren Nijerya’dan yılda 1,3 bcm LNG ve yıl sonunda süresi dolacak olan 4 bcm’i BOTAŞ, 4 bcm’i özel sektör tarafından olmak üzere Rusya’dan 8 bcm doğalgaz ithaline yönelik sözleşmesinin yenilenmesi gerecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Tayyip Erdoğan arasında doğalgaz ithalat sözleşmesinin yenilenmesini de içeren geçen ayki görüşmelerde ise henüz bir sonuç alınamadı. Putin, iki ülke arasındaki boru hattı bağlantısı sayesinde Türkiye’nin Avrupa’daki doğalgaz krizinden korunacağını söylese de müzakereler devam ediyor.

Üst düzey bir Türk yetkili Rus ithalat tekeli Gazprom ile BOTAŞ arasındaki sözleşmeye atıfta bulunarak, “Gazprom ile yıl sonunda sona erecek 4 bcm’lik kontrat için henüz mutabakat sağlanmadı. Ancak yıl bitmeden bu mutabakatın sağlanacağını düşünüyoruz” dedi.

PİYASA DEĞİŞTİ

Yılda yaklaşık 48 bcm doğalgaz ithalat sözleşmesi olan Türkiye’nin kontratla yükümlü olduğu alımların dışında oluşacak talebi uluslararası piyasalardan LNG alarak doldurması gerekecek.

Ancak, LNG piyasasındaki gösterge fiyatlar bu yıl salgın hastalık sonrası Asya’da keskin artan talep, arz sıkışıklıkları gibi gerekçelerle sert yükseldi. Avrupa’daki gösterge LNG fiyatları geçen hafta itibariyle yüzde 400’e yakın arttı.

Analistler Türkiye’nin ihtiyacı olan gazı spot uluslararası piyasalarda bulabileceğini, bu gazın pahalı olacağını ancak ülkenin teminde sıkıntıya düşmeyeceğini ifade etti.

Paris merkezli araştırma kuruluşu OME’de hidrokarbon piyasaları direktörü Sohbet Karbuz, şöyle konuştu: “Bu yıl süresi dolan ithalat sözleşmelerinin imzalanmasında gecikme olsa bile Türkiye açığı kapatmak için spot LNG veya spot Azeri boru gazı ithalatına başvurabilir. Burada tek sorun spot piyasadan satın almanın getireceği ek maliyetler olur ancak herhangi bir arz sorunuyla karşılaşılmaz.”

Geçen yıllarda dünya genelinde bollaşan ve boru gazından daha ucuz hale gelen LNG’yi daha yüksek miktarda ithal etmek amacıyla yatırım yapan Ankara, 2016 sonundan itibaren ulusal gaz sistemine LNG iletebileceği giriş noktalarının sayısını artırdı ve arz güvenliğini pekiştirdi.

Bu sayede 2019 ve 2020 yıllarında toplam doğalgaz tüketiminin neredeyse üçte birini LNG’den temin eden Ankara, bir yandan ithalat faturasını azaltırken, bir yandan da bu yıl yenilenecek ithalat sözleşmeleri öncesinde ticaret ortaklarına, sözleşmelerde ithalat fiyatlarını belirleyen hükümleri Türkiye’nin lehine olacak şekilde değiştirmeleri sinyali vermişti.

Ancak geçen yıllarda arzın bol olduğu, fiyatları ise alıcıların belirlediği bir piyasa olan, yani Ankara lehine çalışan LNG piyasası, bu yıl talepteki keskin artış ile satıcıların fiyat belirleyici olduğu bir piyasaya dönüştü.

Türkiye’de doğalgazın hanelere satış fiyatı sübvanse ediliyor. Hanelerin kullandığı doğalgazın bugünün kurlarına göre satış fiyatı 1000 m3 için 170 dolar seviyesindeyken, LNG’nin Hollanda’daki TTF hub fiyatı geçen hafta kısa bir süreliğine de olsa 1000 doları geçti. Uluslararası fiyatlar bir miktar gerilemiş olsa da yıl başına kıyasla en az dört katına çıktı.

Fiyatlar Türkiye’nin boru gazına ilave olarak alacağı LNG maliyetinin geçmiş yıllara göre oldukça artacağını gösteriyor.

Bir sektör kaynağı yurt içinde doğalgazın şu anki fiyatlarla satılması ve ihtiyaç duyulan gazın LNG olarak spot piyasa fiyatlarıyla temin edilmesi halinde ithalat faturasının beş milyar doları bulabileceğini belirtti.

Ancak Türkiye’nin arz güvenliğine fiyatlardan daha fazla önem veriyor.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez geçen hafta NTV’ye yaptığı açıklamada, şöyle konuşmuştu: “İlave talepten kaynaklı tüketimi karşılamak için spot piyasalardan LNG başta olmak üzere tedarik yoluna gittik. Çünkü burada arz güvenliği bizim için fiyattan çok daha kritik önemde. Burada da maliyetleri ister istemez üstleniyoruz.”

Dönmez, haneler dahil olmak üzere küçük ölçekli doğalgaz tüketicileri için fiyat desteği vermeye devam edeceklerini ifade ederek, “(Yüksek yurt dışı fiyatların) yurtiçi piyasalara yansımasına baktığımızda, aslında biz bunu minimum seviyede aktarmaya çalışıyoruz… Enerji piyasasında gerçekleşen maliyetlerin hepsini tüketiciye yansıtmıyoruz” demişti.

PAZARLIK GÜCÜ

Tersine dönen LNG piyasası Ankara’nın Karadeniz’de keşfettiği doğalgaz ile bu yılın başına kadar sözleşme masasında artan pazarlık gücünü bir miktar azaltıyor.

Bu durum Türkiye’nin aleyhine olan sözleşme koşullarını değiştirmesinin önüne geçebilir.

Türk yetkililer geçmiş açıklamalarında, ayrıntıları tam olarak açıklanmasa ithalat sözleşmelerinde fiyatı üretici ülkeler lehine belirleyen petrol ürünlerine endeksli fiyatlama formülünden, fiyatların geçen yıla kadar daha düşük olduğu spot piyasa artı petrol ürünlerine endeksli fiyat formülüne geçiş yapmak istiyorlardı.

Ayrıca yetkililer geçen yıllarda gazın Türkiye’de tüketilmesini şart koşan, böylece gazın başka ülkelere satılmasını engelleyen hükümlerin de kaldırılmasından yanaydı.

Eski BOTAŞ yetkilisi Aktürk, satıcıların fiyat belirlediği piyasanın Ankara aleyhine çalıştığına dikkat çekerek, şöyle kouştu: “Çok yüksek fiyatlar müzakerelerin satıcıların güçlü olduğu pozisyonda yapılmasını mümkün kılar. Ancak gaz ticareti artık her zamankinden diplomasi ve dış politikanın alanı haline geldiği için müzakerelerin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek pek mümkün değil.”

Aktürk, Türkiye’nin istediği fiyat hükümlerinin bazılarının kabul edilebileceğini ve nihai tüketim noktası şartlarının gevşetilebileceğini belirtese de, şunları kaydetti: “Ancak Türkiye büyük ihtimalle esnek teslimat hacimleri talebini ilerletmekte zorlanacak. Ankara günlük sevkiyat hacimlerinin artırılmasından, yıllık sevkiyat hacimlerinin ise azaltılmasından yana. Satıcılar ise buna karşı çünkü esneklik onlar için ek maliyet demek.” 

ShareTweet
Previous Post

Ayşe Özdoğan raporunu inceleyen Mazlumder: Mahpusların ölümüne yol açan Adli Tıp lağvedilmeli

Next Post

Mustafa Akıncı da dahil 42 Kıbrıslı için ‘Türkiye’ye giriş yasağı’ iddiası

İLGİLİHABERLER

Kız Çocukları Davası öncesi uluslararası çağrı: Dünya görmezden gelmemeli
GÜNDEM

Kız Çocukları Davası öncesi uluslararası çağrı: Dünya görmezden gelmemeli

September 17, 2025
5k
İBB’den Demirtaş’ın beraatine itiraz: Sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz
GÜNDEM

İBB’den Demirtaş’ın beraatine itiraz: Sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz

September 17, 2025
5.1k
Kopyala yapıştır rapor: Giresun’daki Yiğit HES raporunda Maraş verileri kullanıldı
GÜNDEM

Kopyala yapıştır rapor: Giresun’daki Yiğit HES raporunda Maraş verileri kullanıldı

September 17, 2025
5k
Bayrampaşa’da başkan vekili seçimi tarihi açıklandı
GÜNDEM

Bayrampaşa’da başkan vekili seçimi tarihi açıklandı

September 17, 2025
5k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Hasan Mutlu’ya ‘AK Parti’ye katıl, operasyonlar dursun’ telefonu geldi
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Hasan Mutlu’ya ‘AK Parti’ye katıl, operasyonlar dursun’ telefonu geldi

September 17, 2025
5k
Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı
GÜNDEM

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

September 17, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Diyanet’te Ali Erbaş dönemi kapandı mı?

Diyanet’te Ali Erbaş dönemi kapandı mı?

September 17, 2025
5.1k
Ufuk Özkan taburcu olduktan sonra ilk paylaşımını yaptı

Ufuk Özkan taburcu olduktan sonra ilk paylaşımını yaptı

September 17, 2025
5.1k
Emekli albay Orkun Özeller tutuklandı

Emekli albay Orkun Özeller tutuklandı

September 17, 2025
5.1k
Naci Görür’den ‘Taş Yapı’ açıklaması

Naci Görür’den ‘Taş Yapı’ açıklaması

September 17, 2025
5k
ABD Merkez Bankası, faizi 25 baz puan indirdi

ABD Merkez Bankası, faizi 25 baz puan indirdi

September 17, 2025
5k
Bayrampaşa’da başkan vekili seçimi tarihi açıklandı

Bayrampaşa’da başkan vekili seçimi tarihi açıklandı

September 17, 2025
5k
MHP’den sürpriz hamle: İki isim partiden ihraç edildi

MHP’den sürpriz hamle: İki isim partiden ihraç edildi

September 17, 2025
5k
Deutsche Bank altın fiyat tahminini yükseltti

Deutsche Bank altın fiyat tahminini yükseltti

September 17, 2025
5k
‘CHP’nin Olağanüstü Kurultayı iptal edilsin talebi’ reddedildi

‘CHP’nin Olağanüstü Kurultayı iptal edilsin talebi’ reddedildi

September 17, 2025
5.1k
Deniz Kuvvetleri’nden ihraç askerlere ‘Gülen Hareketi’ operasyonu

Deniz Kuvvetleri’nden ihraç askerlere ‘Gülen Hareketi’ operasyonu

September 17, 2025
5.1k
Türkiye’nin yumurta ihracatı: ABD’de yumurta fiyatı yüzde 75 düştü, Türkiye’de yüzde 50 arttı

Türkiye’nin yumurta ihracatı: ABD’de yumurta fiyatı yüzde 75 düştü, Türkiye’de yüzde 50 arttı

September 17, 2025
5.1k
Kurye siparişi teslim ettikten sonra kadın müşterinin evine girmeye çalıştı

Kurye siparişi teslim ettikten sonra kadın müşterinin evine girmeye çalıştı

September 17, 2025
5.1k
Dünyaca ünlü yazar ötanaziyle hayata veda edecek

Dünyaca ünlü yazar ötanaziyle hayata veda edecek

September 17, 2025
5.1k
Yandaş medya operasyondan saatler önce Köyceğiz Belediyesi haberi yapmış

Yandaş medya operasyondan saatler önce Köyceğiz Belediyesi haberi yapmış

September 17, 2025
5.1k
Ülkü Ocakları İl Başkanı ölümle tehdit etmişti: Emekli Albay Orkun Özeller gözaltına alındı

Ülkü Ocakları İl Başkanı ölümle tehdit etmişti: Emekli Albay Orkun Özeller gözaltına alındı

September 17, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.