İngiltere ile ortak beşinci nesil savaş uçağı projesine girmesi beklenen Japonya, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sonrası F-35’lere talip olmuştu.
Türkiye’nin 116 F-35 savaş uçağı alması bekleniyordu. Japonya Savunma Bakanlığı, ABD’den 42 adet F-35B savaş uçağı alınacağını resmi olarak açıkladı.
Türkiye ile ABD arasında, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle baş gösteren krizde, Türkiye’nin 116 adet F-35 savaş uçağı alması ihtimali de ortadan kalktı. ABD Başkanı Donald Trump, uçaklara Japonya’nın talip olduğunu duyurmuştu.
Japonya Savunma Bakanlığı, mart ayında başlayan yeni savaş uçağı alımına dair karar sürecinin tamamlandığını duyurdu. Japonya, ABD’den 42 adet F-35B savaş uçağı alınacağını resmen açıkladı.
Japonya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Lockheed Martin’in F-35B model savaş uçaklarından 42’sini her uçak için yaklaşık 130 milyon dolar ödeyerek satın alma kararı verdiği kaydedildi. Bakanlık, söz konusu modelin uçuş performansı da dâhil olmak üzere aranan gerekli tüm yeteneklere sahip olduğunu söyledi.
Daha önce orta vadeli savunma programında kısa mesafeli kalkış ve dikey iniş kapasitesi barındıran savaş uçaklarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Japonya, Öz Savunma Kuvvetlerine (SDF) ait dev savaş gemisi Izumo’yu uçak gemisine dönüştürerek yeni alınacak F35B savaş uçakları için kullanmayı planlıyor.
Türkiye’nin de yapımı devam eden dikey iniş yapabilen F35B savaş uçakları için uygun dizayn edilen savaş gemisi bulunuyordu.