Aşırıcı ve muhafazakar iktidarların yükselişte olduğu ve medyayı her geçen gün daha fazla kontrol ettiği toplumsal hayatta yalan haberler, haber alma hakkının önündeki büyük engellerden.
Gazete ve televizyonlarda tek yanlı haberlerden ve programlardan sıkılanlar için nefes alma mecrası haline gelen sosyal medya, aynı zamanda yalan haberlerin de yoğun bir şekilde dolaşımda olduğu bir mecra.
New York ve Princeton üniversiteleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 65 yaş üzeri sosyal medya kullanıcıları, en fazla yalan haber paylaşan yaş aralığı dilimi içinde ilk sıraya oturdu.
Alternatif bilgi kaynağı olarak başvurulan sosyal medya, bu yönüyle yalan ya da yanlış haberlerin en hızlı dolaşıma sokulduğu ve taşındığı alana hızla dönüşebiliyor.
Kimi haberler, toplumda istenilen siyasi görüşün çıkarları doğrultusunda tahkim edilmek adına kasıtlı manipüle edilip dolaşıma sokulurken, 65 yaş üstü grup bu tür haberleri en çok paylaşan ve yayan yaş aralığı olarak karşımıza çıkıyor.
The Verge’teki bilgilere göre New York Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi, Amerikalı sosyal medya kullanıcılarıyla bir araştırma gerçekleştirdi ve sonuçlar paylaşıldı.
Araştırmaya göre 65 yaşın üstündeki sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı sahte haberler çok fazla. Bunun sebepleri arasında yaşlı insanların geç insanlara kıyasla sosyal medya platformlarına pek hakim olmaması gösterilebilir.
Öte yandan, yapılan sahte haber paylaşımlarının başka insanları ve dolayısıyla tercihlerini direkt etkilediği de bildiriliyor. Buna verilen örneklerden bir tanesi olarak da 2016’daki ABD Başkanlık seçimleri ve Trump’ın sürpriz zaferi gösteriliyor.