Hollanda merkezli online turizm rezervasyon sitesi Booking.com’un kapatılması kararını veren hakim Keskin Karakurt, bu kararı nedeniyle sürgün edildiğini iddia etti.
İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görevliyken İstanbul Anadolu 29’uncu İş Mahkemesi’ne atanan Karakurt, 2017 yılında, TÜRSAB’ın 2015’te açtığı ve Booking.com’un haksız rekabet gerekçesiyle kapatılmasını istediği davayla ilgili, sitenin Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması kararını vermişti.
Karakurt, faaliyetin durdurulması ile ilgili karara itirazı da reddetmişti.
Bir süre sonra, İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki görevinden İstanbul Anadolu 29’uncu İş Mahkemesi’ne atanan Karakurt, atamaya itiraz etti ve bu kez Anadolu Aile Mahkemesi’nde görevlendirildi.
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, Karakurt bu atamayı ‘sürgün’ olarak nitelendirdi ve Booking.com kararı nedeniyle bu durumla karşılaştığını öne sürdü.
Sosyal medya üzerinden takipçilerle paylaştığı açıklamada, Karakurt Booking.com ile ilgili kararın, Türk yargı tarihi açısından global büyüklükte en önemli karar olduğunu savundu.
Karakurt paylaşımında, Booking.com’un tüm dünyada faaliyet gösteren, gecelik 1 milyon 800 bin oda satışı yaptığını, Türkiye’de de 13 binden fazla otel ve konaklama tesisi ile anlaşması olduğunu belirterek, tek bir internet sitesi üzerinden başka hiçbir yatırımı olmaksızın Türk turizminin yüzde 20’sine kar ortağı olduğunu ileri sürdü ve ekledi:
“ABD kaynaklı mallara, ürünlere ardı ardına ek gümrük vergisi uygulanması ve boykot çağrılarının yapıldığı bu günlerde, Hollanda merkezli olmasına rağmen bir ABD şirketi olup, ABD’nin tüm dünyada faaliyet gösteren, gecelik 1.800.000 oda satışı yapan, Türkiye’de de 13.000 den fazla otel ve konaklama tesisi ile anlaşması olup, tek bir internet sitesi üzerinden başka hiçbir yatırımı olmaksızın Türk turizminin %20 sine kar ortağı olan, her yıl elde ettiği milyarlarca dolar geliri vergilendirmeksizin cebe indiren ve Türkiyede yerleşik seyahat acentelerine karşı haksız rekabet iddialarına karşı tedbiren bu şirketin www.booking.cominternet sitesi üzerinden yürüttüğü faaliyetlerini geçen yıl 29.03.2017 tarihinde durdurmuştum. Tedbir kararına karşı yapılan itirazı reddetetmemin sonrasında sürgün edilmiştim. Hakkımdaki sürgün tasarrufunun bu kararla ilgili olduğunu düşünmeye devam ediyorum.”